Stäng menyn

Gratinerade musslor med spenat och vitlök

Liten färsk vitlök som inte börjat klyfta sig. Skördad i maj.

Med ordentlig mängd färsk oregano i röran blir det lite grekisk touch på den här rätten. Suverän röra att svänga ihop till efter en förmiddagstur i landet innan lunch eller middag. Gott att äta till är till exempel nybakat bröd och sallad. Eller pasta.

För 4 personer:

100 g färsk spenat, mangold eller nyzeeländsk spenat
1-2 färska vitlökar med blast
4 msk tomatpuré
1 pkt fetaost, ca 180 g
ca 2 dl grädde
1 konservburk musslor, ca 170 g musslor utan spad
färsk oregano

Förväll spenaten ca 2 minuter och skölj sedan i kallt vatten. Hacka smått. Fräs spenat och hackad vitlök en stund i lite olivolja. Blanda i tomapuré och späd med grädde. Småputtra några minuter och ha sedan i smulad fetaost, avrunna musslor och oregano. Lägg röran i en smord ugnsform och ringla lite extra olivolja över. Gratinera i 225 grader 20-30 minuter.

Det går också bra att göra de gratinerade musslorna på färska musslor med skal. Då kokas musslorna först ca 5 min i vatten, gärna med en skvätt vin i. Innan musslorna kokas ska de tvättas. Sortera bort de musslor som inte stänger sig då du hanterar dem, de har självdött och ska inte ätas. Blanda de kokta musslorna med spenatröran och gratinera sedan.
/Sara Bäckmo

26. juni 2014