Sprid ut bönsådden
Vansinnigt goda smala brytbönor, skördeklara mitten av september. |
En stor poäng med att så lite men ofta är att trycket på förvaring av de odlade grönsakerna minskar. Varför då?
Jo, då allt inte står skördeklart samtidigt behöver jag inte avsätta plats i frysen för sådant jag skulle kunna ha ståendes på odlingsplatsen.
Ett exempel är brytbönor. I mitten av maj sådde jag den första omgången brytbönor och de har vi skördat under sommaren. Med några veckors mellanrum har jag fortsatt att så brytbönor, den sista vändan i slutet av juni. De bönorna såddes i pluggar och sattes ut i dubbelrader efter potatis.
Istället för att så alla brytbönor i maj, och därtill behöva skörda alla bönor på en gång och stoppa i frysen, kan vi skörda under längre tid och inte behöva frysa lika mycket för att bunkra inför vintern. Vi äter dem direkt från landet istället för att hämta ur frysen.
Ytterligare en fördel med att odla med små sådder som görs ofta är att platsen i köksträdgården går att utnyttja bättre då grödorna avlöser varandra.
/Sara Bäckmo