Årets första skörd i byaodlingen
Efter vår senaste jobbardag i byaodlingen på Bökebacken var det dags för en första liten skörd. Våra bäddar ser fina ut och alla är så glada över vad vi åstadkommer tillsammans. Här är en liten rapport från vår gemensamma odling på byn.
I söndags hade vi vår senaste träff i vår gemensamma byaodling. En underbar kväll låg vi på alla fyra hela byn och rensade vår stora odling efter förmåga. Det var mysigt och kul, ända tills knotten kom. Egentligen brukar vi ses på förmiddagarna, men nu blev det kvällstid för att alla i gänget skulle kunna vara med.
På dagens schema stod alltså att rensa. I första hand potatisen behövdes letas fram ur allt högt ogräs. Jösses vad det vuxit! En del funderade över hur det kan vara så galet mycket ogräs just i år, det var ju inte alls så mycket förra året. Jag är inte förvånad. Ogräsfrön ligger ju vilande i jorden och gror när den börjar bearbetas och fröerna kommer upp till ytan. Dessutom har vi nu två år i rad gödslat plätten och då är det ju som bekant inte bara våra önskade grödor som får extra energi.
Vår idé om att bygga upp permanenta bäddar som vi inte gräver i, har delvis att göra med ogräs. Efter några år då vi etablerar odlingen och håller efter det ogräs som finns räknar jag med att vi kommer att ha en mer lättskött odling som producerar mer än om vi skulle jobba med att plöja och harva ytan.
Våra sju nya bäddar växer väldigt fint och det är förvånande lite ogräs i dessa jämfört med övriga ytan. Hela plätten har vattnats då och då när det inte regnat på ett tag, vilket har varit toppen. Däremot ser jag ju stora skillnader i hur grönsakerna vuxit här och hemma i min egen trädgård till exempel. Allt är mindre. Men det är nog inte för att jorden är katastrofalt dålig här, snarare ett tecken på att jag har magiskt bra jord hemma genom all omsorg jag plöjt ner i snart tio år.
Efter rensningen firade vi vår förträffliga byaodling genom att varje hushåll skördade det de önskade av lök, potatis, dill och sallat. Vi tog hem ett knippe lök (Forum och Keravel är tidigast klara). Det var otroligt roligt att se reaktionen hos de i gänget som aldrig odlat och skördat grönsaker tidigare. Ett knippe dill och en bunt lök kan få människor att bli sååååååååå glada.
Läs mer: När ska man skörda lök
Och vet du vad det bästa med kvällen var? När vi satt hemma i soffan Philip och jag efter att ungarna nattats sade min härliga man: "Jag vet inte om jag borde säga det här till dig egentligen, men jag fick lite feeling där när jag stod böjd över ogräset. Det kändes lite som om jag gillade det här. Tänk att det växer grejer där! Ogräset luktade gott, jorden kändes fin. Kanske att jag förstår lite bättre vad det handlar om." Tja, typ nåt sånt i alla fall. Det är ju just det!!!! Feeling. Vördnad för det fantastiska i att saker pluppar upp ur marken.
Flera av er som läser vill veta mer om vår byaodling, hur den skapats, hur vi strukturerar arbetet, gödslar och vilka grödor vi valt. Kika gärna i blogginläggen nedan för att följa arbetet. Det här är den andra säsongen vi odlar tillsammans. Det är otroligt roligt och vi har mycket att lära. Inläggen nedan är från start och framåt:
Vår gemensamma potatisodling (maj 2018)
Skörd i gemensamma potatisodlingen (oktober 2018)
Arbetsdag i byaodlingen (april 2018)
Jag trodde verkligen att jag hade gjort blogginlägg om de två tidigare träffarna vi haft i byaodlingen under våren, i maj och juni, men det verkar jag ha drömt. Så synd! Den 11 maj sådde jag och familjen Hector varsitt stort brätte med majs som vi satte ut i bäddar två veckor senare. Jag sådde också brun böna 'Katja' i pluggar till dess och vid arbetsdagen i juni sådde vi också brytbönor direkt i backen. Det mesta har tagit sig fint. Vi har hittills haft jobbardag ungefär var tredje vecka och de familjer som inte kunnat vara med har åkt upp och gjort en insats vid senare tillfälle.
Om några veckor är det dags för nästa träff. Då måste vi röja ur all potatis som börjat förmultna i jordkällaren. Inte så kul, men ett måste att beta av från listan. Då är det också hög tid att skörda de första märgärterna, lyfta upp lök och lägga på torkning, så våra första sommarmorötter och gå igenom vilka mer höstgrönsaker vi vill odla efter skörd av potatis, lök och ärter.
/Sara Bäckmo