Arbetsdag i byaodlingen
I helgen har vi haft årets första arbetsdag i byaodlingen här på Bökebacken. Det här är ett kul projekt! Vi är i år sex hushåll som odlar tillsammans på den plätt vi började kultivera förra året. En gemensam odling är spännande och vi ser alla fram emot årets resultat.
Förra året odlade vi rakt ner i backen i plöjd och harvad jord. Några av oss i gänget är mer intresserade av att odla utan maskiner och i fasta bäddar, för att kunna skapa bra och hållbar jord. Därför har vi i år börjat förbereda fasta bäddar, som vi utökar med några stycken per år är tanken.
2018 odlade vi potatis över hela ytan i rader som löpte uppifrån "åkern" och ner. I år har vi bytt riktning, för att se till att så mycket som möjligt av det värdefulla vattnet (oavsett om det är regn eller brunnsvatten) stannar kvar så länge det går utan att rinna av plätten.
För några veckor sedan var min vän Friederike och jag uppe med barnen och grävde odlingens första fasta bädd. Vi skopade upp jord från gångarna och krattade till bara. Resultatet blev en ganska smal upphöjd bädd, där vi satte två rader lök. Hela plätten är förresten gödslad i höstas med fastgödsel från en bondgård, så vi har en slags grundgödsel när vi startar.
Läs mer: Vår gemensamma potatisodling
Nya upphöjda bäddar
Helgen som gått har vi gjort ytterligare sex bäddar, varav tre är förberedda till sådd och plantering i maj. Vi har också fått hjälp att med traktor dra upp fåror till potatis och lägga igen. Så här kommer vi att disponera vår odling i år:
Ovansidan odlingen - väster
Bädd 1: Majs (sås 10 maj och planteras nästa arbetsdag 25 maj)
Bädd 2: Gul lök Forum och gul/rosa lök Keravel
Bädd 3: Tidig potatis Orla och sommarpotatis Amandine
Bädd 4: Gul lök Stuttgarter Reisen
Bädd 5: Röd lök Red Ray
Bädd 6: Brytbönor (sås 25 maj)
Bädd 7: Brun böna Katja (sås 25 maj)
Potatis rad 1: Solist (1,5 rad)
Potatis rad 2: Red Emmalie (halva rad 2 och halva rad 3)
Potatis rad 3: Ditta (halva rad 3)
Potatis rad 4: Anya
Potatis rad 5: Anya
Potatis rad 6: Blå mandel
Potatis rad 7-14: Venezia (utsäde från skörd 2018)
Utsäde till all potatis utöver sättor från egen skörd kommer från Larsviken.
Blommor till insekterna
Bar jord är ju inget vi vill ha på den här plätten och därför har vi skramlat ihop en massa sommarblommor och gröngödsling att så på all övrig yta. Vi har en del bovete, klöver, lin, ringblommor och blandade sommarblommor.
Gödsel
Under säsongen kommer vi inte att gödsla något mer i bäddarna, undantaget bädd 1. Innan majsen planteras kommer vi att mylla ner någon typ av pelleterad gödsel. Jag har fått tips om att använda lusern och tänker prova det. Lusern är en baljväxt som används som bland annat hästfoder. Pelleterad lusern ska vara bra som gödsel i odlingar likt den vi vill skapa.
Framöver behöver vi hitta en bra källa till stallgödsel av något slag, som vi kan lägga ut över bäddarna. Det hinner vi hitta en bra plan för under sommaren.
I övrigt ser jag jättefint resultat av att använda baljväxter för att grundgödsla vissa odlingsytor innan andra mer näringskrävande växter odlas. Vi tänker att baljväxter kommer att ha en viktig plats i den här odlingen, liksom olika typer av gröngödsling. Det här är riktigt roligt att fundera på och jag ser mycket fram emot att experimentera med detta!
Skötsel
Målet med en odling i fasta bäddar är att hitta ett system för att odla och sköta bäddarna utan att behöva gräva och plöja. När odlingen är etablerad hoppas vi att ett rimligt underhåll blir det som behövs, med några gemensamma träffar per år för att så, plantera, rensa, binda upp växter och skörda.
Just nu är våra bäddar ganska smala, kanske till och med lite för smala. Men jag tror det är bättre rent arbetsmässigt för oss med smala bäddar som alla, oavsett hur rörliga eller orörliga vi är, kan nå på behändigt vis när vi till exempel ska så och skörda. Om det behöver justeras framöver är det ju ingen panik, vi har gott om kraft att göra nytt system om det krävs.
Läs mer: Skörd i gemensamma potatisodlingen
Och så var det ogräset. Det finns gott om ogräs på den här platsen. Vi hade inte möjlighet förra året att täcka odlingsytan med plansiloplast för att kväva bort ogräs innan årets säsong startade. Vi är goda optimister och tror att vi ändå kommer att få någon form av skörd - om än i ogräsangripna bäddar. Det blir till att rensa en del förstås. Efter årets odling hoppas vi kunna täcka bäddar först med massor av växtdelar och sedan plansiloplast för att eventuellt ogräs ska tröttas ut samtidigt som växtdelarna komposteras och blir till näring.
Nu är det bara till att vänta. I maj har vi ännu ett arbetstillfälle och sedan med några veckors mellanrum i under sommaren. Nalle och Gittan, som äger plätten, ordnar lite med bevattning (de har ny djupborrad brunn med gott om vatten - hurra!) under tiden och några familjer odlar upp majs och fixar pelleterad gödsel. Spännande att se vad säsongen ger!
/Sara Bäckmo
30. april 2019