Stäng menyn

Marie Mandelmann: Beskär persika som du vill

Jag har fått proffstips om hur jag ska beskära persikoträd i tunnelväxthuset. Det är en utmaning att inte följa regelboken och efter dagens samtal med Marie Mandelmann känner jag mig peppad att klippa och forma efter eget huvud.

Bild inifrån tunnelväxthuset med vackra träd längs kanterna och ljus träflis på marken.

Så här växer mina persikoträd längs ena långsidan av tunnelväxthuset.

 

Idag blev jag överraskad av ett telefonsamtal på förmiddagen. Hej, det här är Marie Mandelmann, sa Marie. Oj, tänkte jag!

För en tid sedan hade jag mailat Mandelmanns och frågat om råd om persikoträden jag planterat i tunnelväxthusen. Jag blev ju helt förälskad i deras sätt att plantera träd i växthus och min egen plantering har inspirerats av den frodiga grönskan i ett av växthusen på Djupadal. Det kan du läsa om nedan.

 

Läs mer: Mandelmanns inspirerande träd-gård

 

Jag planterade träden trots att jag vet att jag inte kan någonting alls om beskärning. Jag blir snurrig i bollen så fort beskärning kommer på tal och reder inte ut vad de olika spröten och grenarna kallas och när på året en ska göra vad. Min plan var att ta tag i det när det uppstod ett behov av kunskap och nu har jag kommit dit. Eftersom Gustav och Marie var min inspirationskälla chansade jag och skickade ett mail. Och idag ringde alltså Marie.

 

Beskär persika

Jag vill att mina träd ska ledas upp i taket för att där forma sina "kronor", ungefär så som träden växer hos Mandelmanns. Jag är alltså inte ute efter att spaljera träden längs ena långsidan eller kortsidan utan vill att de ska få växa ganska fritt, men breda ut sig upptill. Men hur gör man då?

Marie tycker att jag ska klippa så som jag vill ha träden och inte snegla för mycket på regler och råd.

- Klipp efter huvudet! Det är alla gånger bättre att klippa än att inte klippa alls. Glesa ut så det blir luftigt mellan grenarna, då minskar risken för angrepp.

En del är noga med att beskära persikor enligt JAS, alltså månaderna juli, augusti, september, och det tycker Marie funkar bra. Men hon klipper också när hon tycker det finns tid till det. På våren finns det gott om energi i träden alldeles innan blomning och en teori kan vara att de med extra energi kan läka sig efter beskärningen fint. Och när hon väl beskär gör hon det helt utifrån den form hon tycker passar bäst.

- Jag klipper som jag vill ha det. Det enda som är svårt är att när man är två som samsas om trädgården så vill man inte alltid samma. Jag vill klippa vackert, Gustav vill klippa knasigt, skrattar Marie.

 

Läs mer: Fyra sorters persikor

 

Ett tunnelväxthus på vintern, kalt och kallt.

Till vänster står ett aprikosträd och till höger ett persikoträd. Utmaningen är att få dem att växa upp i taket och leda grenarna så de inte skadar växthusplasten.

 

Så gjorde jag

Det här var perfekt pepp för mig! Jag släpper helt enkelt min beskärningsångest och fortsätter på det spår jag redan tidigare slagit in på. Jag klipper som jag vill! Det gjorde jag faktiskt redan i vintras och är glad nu att det antagligen ger bäst resultat så.

Det jag gjort är att jag valt några kraftiga huvudgrenar som jag leder uppåt i växthuset. Längst ner på dessa har jag klippt bort grenar som växer i sidled. När huvudgrenarna nått punkten där växthusväggarna kröker sig upp mot taket har jag toppat grenarna så de växer längs taket och inte rakt upp genom växthusplasten. Jag har också glesat ur de grenar som växte fram förra året (där blommorna utvecklas i år) och konsekvent sparat de som växer i rätt vinkel uppåt och inåt växthuset. Allt som växer utåt och uppåt åt fel håll har jag klippt bort.

 

En stående bild med ett litet träd längs ena långsidan av tunnelväxthuset.

Det här lilla persikoträdet kommer att blomma mycket fint inom kort. Jag behåller de grenar jag tycker växer åt rätt håll och tar bort de andra.

 

Så snart jag har tid ska jag försöka sätta upp något längs stommen i växthuset som jag försiktigt kan binda fast grenar i och liksom leda dem åt rätt håll, tämja dem. Och om några år kanske jag har mitt ett persikotak i tunnelväxthuset att sitta och njuta under.

Summa summarum kan man säga att jag följt Maries råd ganska väl.

- Det är bara att göra! Det brukar bli bra hur som helst.

Ett annat av Maries tips just för aprikoser, nektariner och persikor i växthus är att med jämna mellanrum duscha trädens bladverk underifrån med kallt vatten. Det motverkar spinn, som är ett jättejobbigt skadedjur i växthus. Men det är till senare på säsongen. Just nu blommar aprikoserna i växthusen i Djupadal och innan humlorna letat sig fram till blommorna får Marie själv pollinera blommorna, som doftar fantastiskt.

 

Läs mer: Sommar i tunnelväxthuset

 

Ett litet träd fullt med små vita frukter.

Det lilla trädet av sorten 'Ice Peach' bågnade av frukt 2018, sammanlagt drygt 30 frukter trots att jag under försommaren gallrat bort mycket.

 

Följ Mandelmanns här

Glöm inte att följa Mandelmanns Trädgårdar i sociala medier. Här hittar du länkar:

Mandelmanns på Facebook
Marie Mandelmann på Instagram
Gustav Mandelmann på Instagram
Mandelmanns Trädgårdar hemsida

I sommar hoppas jag kunna ta med mig hela familjen och åka och hälsa på i Mandelmanns Trädgårdar igen. Det är verkligen ett utflyktsmål som är spännande och roligt att besöka!
/Sara Bäckmo

 

11. mars 2019