Stäng menyn

Ryska piroger med rotselleri och potatis

Vi skulle kunna äta mycket mer pirog! Precis som soppa och paj är det en perfekt rätt att fylla med läckra grönsaker från trädgården. Här är en riktigt god variant med rotselleri.

Fina piroger i en korg med duk.
Ingredienser
  • Deg:
  • 50 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 litet ägg, eller 0,5 stort
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 7 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 250 g rotselleri
  • 250 g potatis
  • 2 lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • rapsolja
  • mortlad svartpeppar
  • salt

De här pirogerna görs ursprungligen på potatis, men min kombination med rotselleri är ännu godare! Ännu ett lyckat byte av potatis till det som finns i skafferiet.

Gör så här:
Gör en bröddeg genom att värma smält smör och möjk till fingervarmt.
Lös jästen i degvätskan.
Tillsätt mjöl, ägg och socker och baka till en deg, cirka 10 minuter i hushållsassistent.
Avsluta med salt och baka några minuter till.
Låt jäsa i degbunken under en duk i cirka 40 minuter.

Skala rotsakerna och skär i mindre bitar.
Koka mjuka.
Hacka lök och vitlök och fräs mjuk i några matskedar rapsolja.
Mosa rotsakerna och blanda i lök och kryddor.

Dela degen fyra delar och dela var bit i sex delar.
Rulla till små bullar och lägg på en bricka att vila några minuter.
Kavla varje del till en rund platta, cirka 10 cm i diameter.
Lägg en klick fyllning längs ena kanten och vik den andra halvan av degen över.
Kläm till med en gaffel så att deghalvorna fäster i varandra, eller vik den övre kanten runt den den undre.
Låt jäsa i 20 minuter.
Värm ugnen till 225 grader.
Pensla pirogerna med ägg och grädda i 12 minuter. Låt svalna något innan måltiden.

Servera med blandade grönsaker och rejäl klick yoghurt.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Fina piroger i en korg med duk.