Stäng menyn

Juliga fruktremmar

Läckert godis av bara frukt och honung? Jodå, det funkar faktiskt. Med kryddning av kanel blir det här en av familjens favoriter på julens gottebord.

I ett glas ligger ihopsnurrade fruktremmar framför glimmande ljus och röda äpplen.
Ingredienser
  • ca 3 äpplen eller päron (ca 400-500 g)
  • honung
  • mald nejlika, kanel och kardemumma

Varje år hör det till att göra det här enkla fruktgodiset. Jag gör bara små mängder, för med fyra små mumsare i huset lyckas godiset oftast bara finnas till i några timmar innan någon upptäckt skatten. Ingen idé att försöka bunkra alltså!

Det fina med godiset är att det är superenkelt att göra och att variera helt efter eget tycke och smak. Välj frukt eller bär efter vad som finns att skörda och välj sedan smaksättning och sötning.

Gör så här:
Skala frukten och kärna ur.
Dela i mindre bitar och lägg i en kastrull.
Häll på bara en liten skvätt vatten i botten på kastrullen.
Koka frukten en kort stund tills den blivit mosig, fyll på med lite mer vatten om det ser ut att bli för torrt.
Mixa frukten slät och smaka av med lite honung och de malda kryddorna. Ta lite i taget och smaka emellanåt.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut smeten där i ett tunt lager, cirka 2 mm.
Torka fruktkakan i ugnen på 50 grader och med ugnsluckan lite på glänt. Det tar cirka 3 timmar.
Skär eller klipp sedan remsorna i långa bitar och rulla ihop.

Vill du göra extra festliga remmar kan de sockras eller pudras lätt med kanel.

Tips: Plommon är också en mycket god frukt att göra remmar av. Dessa behöver inte skalas, men dock kärnas ur. Det går bra att göra på fryst frukt.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth