Täcker odlingslådorna
Nu är köksträdgården inpackad i ett decimetertjockt lager av snö. Jag vågar inte riktigt hoppas helt, men visst vore det fint om det skulle ligga kvar ända till jul. Håller tummarna hårt! Och så förbereder jag bit för bit av trädgården till vintersådderna.
Det är förstås inga stora trädgårdsprojekt som går igång nu på vintern, men jag försöker hålla mitt måtto om att göra något litet varje dag. En av dagarna under helgen fick arbetet bli att ta fram alla lock till trädgårdens odlingslådor och lägga på. Bra tajming, jag hann klart innan det började snöa i söndags!
Ramar och lådor för tidig odling
Min trädgård består av ett gäng olika slags odlingslådor på olika platser. Jag har kommit att upptäcka att lådorna är väldigt bra att odla mycket tidigt på säsongen. Därför har jag ett fåtal stationära pallkragar (två stycken) i stora köksträdgården och desto fler mobila odlingsramar som jag inför varje ny säsong kan flytta omkring. De är väldigt praktiskt. Beroende på hur växtföljden ser ut kan jag sätta ramarna där jag behöver odla sent eller tidigt.
Inför vårsäsongen vill jag gärna maxa den fina jorden i mina djupgrävda bäddar i trädgårdens varmaste del. Det skyddade området vid stenmuren har de senaste åren varit det överlägset mest produktiva tidigt på året. Här värms jorden tidigt på våren. Ibland kan det ligga snö i andra delar av odlingen, men vara helt bart här eftersom snön smälter när solen ligger på.
Redan i höstas gjorde jag iordning land som jag odlade sena bladgrönsaker i och jag ställde pallkragar över land som inte odlades. Jag har varit noga med att gödsla jorden och ska försöka komma ihåg att också vattna med bokashivatten eller kissvatten när det är mildväder någon gång under vintern, innan sådd.
Läs mer: Vad är vintersådd?
Vintersådden påbörjas snart
Jag kommer att så i de här lådorna så snart som möjligt, förhoppningsvis i mellandagarna om vintervädret håller i sig. Det blir antagligen en blandning mellan bladgrönsaker och rotsaker. Att så på vintern i kall jord kallas för vintersådd och ger otroligt fint resultat. Se videon nedan så förstår du varför det känns angeläget att så nu på vintern.
Det är toppen att täcka odlingslådor med lock några veckor innan sådd. Då är det inte risk att det blir så stora snömängder över jorden, dessutom skyddas den mer än man kan tro från hård kyla. När hela trädgården är snötäckt och frusen kan jorden vara tinad och möjlig att så här under locken i odlingszon 3, Småland.
Läs mer: Vintersådd spenat i Lappland
Det är många som blir inspirerade under vintern och vill prova att odla. Det är kul! Men det är förstås svårt att komma igång med kreativa projekt när det råder vinter. Det är en av sakerna som skiljer vinterodling från sommarodling - förberedelserna. Under varmare årstiderna är det bara att sätta igång men odling på vintern kräver otroligt lång framförhållning i jämförelse. Tips om hur du kommer igång kan du läsa i artikeln jag länkar till nedan.
Läs mer: Nybörjarodling del 11 - Starta odlingsåret på vintern
Nu när bäddarna är täckta med lock ska jag börja sortera mina fröer, som ligger i en salig röra efter det här året. Jag ämnar sortera fram allt som går att så på vintern och därefter välja och vraka. Grönsakerna som är möjliga att så är visserligen ganska många, men det är inte alla som passar just här. Jag vill odla grönsaker som växer ganska snabbt, eller som kan varvas med rotsaker som kan stå kvar länge i landet. Planen är inte helt klar, jag återkommer om detaljerna.
/Sara Bäckmo