Stäng menyn

Farmor Elises nyponsmör

En c-vitaminbomb utan dess like som smakar sött på mackan. Mitt nyponsmör passar perfekt till fikat framför brasan på hösten.

En bricka med ost, nyponsmör, och kex.
Ingredienser
  • 1 kg nyponpuré
  • 6 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 citron, rivet skal och saft

Nyponmoset här är snarlikt ett mos min farmor Elise bjöd på till kvällsfikat. Eftersom hon också gjorde ett så kallat äppelsmör, som påminner i smak och konsistens, fick mitt recept av nyponmos heta Farmor Elises nyponsmör. Visst låter det fint!

Gör så här:

Nyponpuré:
Skär bort alla fnasiga blomdelar från nyponen, det går snabbt med en vass liten kniv.
Skölj nyponen om det ser ut att behövas.
Lägg nyponen i en stor kastrull och fyll upp vatten så det täcker.
Koka tills nyponen är mjuka.
Kör både nypon och vätska (häll ej av kokvattnet) genom hushållsassistentens passersats.
Om det ser ut att finnas fruktkött kvar bland kärnorna som kommer ur passeringen kan dessa köras en gång till genom assistenten.
Det går också bra att mixa nyponen försiktigt och pressa genom en finmaskig kökssil.

Nyponsmör:
Blanda nyponpurén med övriga ingredienser i en gryta och värm sakta upp.
Låt puttra en bra stund så att sockret löser sig och konsistensen blir fast och fin.
Häll upp på burkar och förvara i kyl eller frys.

Nyponmoset passar att använda precis som marmelad till smörgås och kex, eller varför inte ta med en fin liten burk som gåbortpresent?

 

En bricka med ost, nyponsmör, och kex.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth