Vitlökspulver av torkad vitlök
Hur gör man torkat vitlökspulver? Det är smart att torka en del av skörden till pulver, särskilt om du har anledning att tro att löken skulle lagra dåligt (till exempel efter angrepp). Läs om hur du torkar eget vitlökspulver.

Nyskördad vitlök doftar ljuvligt och kan användas till mycket. Den är lätt att lagra, men passar också att torka till pulver.
Odlar-Sverige går just nu in i den härligt lök-osande skördetiden av vitlök. Hurra! Vi har väntat och väntat sedan förra hösten på att löken ska bli klar. Nu svämmar sociala medier över av bilder på skördad lök och vi är pepp på att odla ännu mer till nästa år.
Mycket av vitlöken ska vi ju lagra som den är, som lök att äta under vintern. Om du har mycket lök kan det också vara en god idé att torka eget vitlökspulver till vintern. Det är gott som smaksättning i all typ av matlagning och ett snabbt sätt att få lite god vitlökssmak utan att behöva skala och krossa/hacka/riva vitlök först.
Om du har vitlöksskörd som du av någon anledning inte tror kommer att lagra bra över vintern, är det ett suveränt tips att göra vitlökspulver av det.
Men, hur gör man?
Tips: Köp sättvitlök från Skillnadens - levereras hösten 2025

Det här är ett vitlökspulver som piffats till med chili och blandats med salt. Foto: Maria Strömberg Bååth.
Vitlökspulver i ugn
För att vitlöken ska bli ett bra pulver behöver vitlöken torka ordentligt, så att den kan mixas till ett pulver sedan. Det bästa är att göra så här:
- skala alla vitlöksklyftor du vill använda
- mixa till en slät smet i matberedare eller med stavmixer
- du kan behöva tillsätta lite vatten för att få en bra smet
- om du vill kan du tillsätta lite salt
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Stoppa in i ugnen på max 50 grader, med ugnsluckan lite på glänt för att släppa ut fukt. Torka vitlökssmeten tills den är knastertorr. Bryt i mindre bitar och mixa på nytt till ett fint pulver.
Vitlökspulver i torkapparat
Om du har en mattork (kalls också för svamp- eller bärtork) kan du använda den för att torka vitlökspulver. Det går snabbare och ger ett jämnare resultat vid torkningen, än att torka i ugn. Gör så här:
- skala alla vitlöksklyftor du vill använda
- mixa till en slät smet i matberedare eller med stavmixer
- du kan behöva tillsätta lite vatten för att få en bra smet
- om du vill kan du tillsätta lite salt
Bred ut smeten på det underlag till torkollor som följer med mattorken. Sätt torken på max 50 grader och torka smeten tills den är helt torr rakt igenom. Bryt i mindre bitar och mixa på nytt till ett fint pulver.
Läs mer: Odla vitlök i pallkragar

Färsk lök av olika slag kan torkas till pulver på samma sätt som vitlök. Glöm inte att också använda blasten om den är fin. Den mixas tillsammans med den övriga löken. Foto: Ida Sjöö.
Hur lång tid det tar för vitlöken att torka beror på hur mycket vätska det är i smeten och hur tjockt lager du torkar.
När pulvret är klart kan du förvara det i en glasburk. Hållbarheten är väldigt bra och vitlökspulvret kommer till nytta under lång tid.
Ett bonus-tips är att det finns en vitlökssort som är särdeles bra just att torka till vitlökspulver. 'Arno' lär ha outstanding smak som torkad. Du kan köpa den i min webbutik genom länken nedan.
Tips: Köp sättvitlök till 'Arno' här
Om du vill göra vitlökspulver ska du undvika att försöka torka hela klyftor av vitlök. Det tar lång tid och det är risk att klyftorna inte torkar helt rakt igenom. Det är lättare att torka till exempel skivor eller bitar, men det är omständligt att sitta och pilla med att skära. Det är betydligt enklare att mixa vitlöken till en smet.
Om du har vitlök som blivit angripen av något, som har skador eller inte ser ut att vara helt hundra, så är det fiffigt att torka den. Då kan du ha nytta av den, även om den inte skulle lagra så länge som du önskat.
/Sara Bäckmo