Vi som älskar kål
Kål är köksträdgårdens vackraste växter. Vid den här tiden på året börjar de svälla på alla håll och kanter de kraftiga plantorna nästan skriker efter uppmärksamhet under de skyddande näten.
Eller, tja, skydd och skydd. I veckan var Maria här och fotograferade till vår bok om Skillnadens Trädgård. Då tog vi av alla nät på det stora området där kålen står. Otroligt häftigt att se hur allt ser ut utan nät just nu. Men lite sorgligt också. Det är många som älskar kål.
I år är angreppen av åkersnigel mycket större än något år tidigare. Eftersom jag hittat en mördarsnigel i köksträdgården antar jag att det finns fler, så det kan också vara de som varit framme. Jag har lagt ut lite pellets av järnsulfat här och var och hoppas att det ska ha någon inverkan.
Åkersnigeln hade jag inte riktigt räknat med. Den plus larver från mal och fjäril gör att vissa plantor går förlorade. Jag har visst planterat på ett sånt sätt i år att de nät jag har inte riktigt täcker hela plantorna när de blivit stora. Det blir lättare nästa år när kålen står i tydligare bäddar, avlånga, som ryms under näten. Under helgen ska jag försöka gå en ordentlig vända i kållandet och klämma de larver och sniglar jag hittar. Om angreppen fortsätter kommer jag nog att speja kålen med det biologiska bekämpningsmedlet Turex för att ge i alla fall larverna en match.
Det är förresten inte bara larver och sniglar som älskar kål. I förrgår när jag visade trädgården för ett gäng hitresta tjejer kikade vi lite under nätet på det ståtligaste spetskålshuvudet och vad fann vi då? Jo en vårtbitare som satt och smaskade. När jag synade plantan senare syntes tydligt att den ätit betydligt mer än vi först såg. Hoppas den hann bli mätt innan vi lite fumligt kastade iväg den. Nu ligger högar av mörkgrönt vårtbitbajs på plantan och ser lagom trevligt ut.
Jag räknar med att näten ligger över kålen i en månad till ungefär. Så länge brukar fjärilarna synas i landet och så länge näten inte innehåller för många hål och gluggar brukar det skydda en del, även om det inte är helt tätt.
Ja och sen måste vi ju äta kål också. I år finns så mycket att välja på att det är lika bra att börja även om viss kål är ganska liten än. Men de som planterades ut i maj ser väldigt fina ut. Gott! Flera recept där kål används finns under Skillnadens mat.
/Sara Bäckmo