Veckans mat med egenodlade grönsaker 23
Det stora trädgårdsskafferiet levererar mängder med mat. Så här har vi planerat veckans middagsmat utifrån det som finns skördeklart i trädgården.
Bit för bit töms köksträdgården på grönsaker. Jag har fortfarande svårt att förstå att vi ätit upp så mycket av det gröna som vuxit här under säsongen. Det är bra att påminna sig själv om det emellanåt - hur mycket mat det faktiskt går åt i en familj.
Fortfarande står mängder kvar. Jag blir inte stressad på samma sätt som för några år sedan över att det är så. Jag är hundra procent säker på att allt kommer att gå åt. Det är fortfarande långt kvar av hösten. Och vintern kommer att kännas lika lång som vanligt. Då är det en riktigt guldgruva att ha rotsaker och bladgrönsaker i stora mängder i trädgården. På bilden överst syns en stor tuva rucola som växer i ena djupbädden. Fräsch och fin fastän det är långt in i hösten.
Så här har vi planerat vår middagsmat den här veckan, utifrån vad som finns skördeklart i trädgården.
Söndag: Rotsaker, lammfärsbiffar, yoghurtsås med kanel, blandade grönsaker.
Måndag: Linssoppa med tomat och potatis, bröd med ost och grönsaker.
Tisdag: Rotsaker med rödbetsbiffar och yoghurtsås, rivna morötter och sallad.
Onsdag: Sås med squash, gräslök, lax och gorgonzola, pasta, grönsaker.
Torsdag: Raggmunkar och lingonsylt, grönsaker.
Fredag: Quinoasallad med snabbfrästa grönsaker och kyckling, blandade grönsaker.
Lördag: Kokt torsk, äggsås, potatis, grönsaker.
De dagar vi äter rotsaker blir det oftast en blandning av olika grönsaker. Som palsternacka, rotselleri, potatis, betor, haverrot och kålrot. Det blir goda smaker av att blanda.
Nedan kan du se ett klipp om hur jag friserar min rotselleri för att få fin skörd.
/Sara Bäckmo
[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46787" yod yot ]
07. oktober 2015