Vårskörd i lilla tunnelväxthuset
En av tre ordentliga skördar i lilla tunnelväxthuset är avklarad. Vårens blad har lämnat platsen och ersatts av sommarens tomater. Skörden var verkligen toppen och kommer att räcka länge till våra pastasåser, lasagne och andra spenaträtter.
Nu är det dags för nästa steg i mina tunnelväxthus. De tidiga skördarna har lämnat växtplatserna och antingen ätits upp eller stoppats i frysen för att sparas till senare. Jag har skördat ordentliga mängder spenat den här våren och har en hel bärkasse i frysen med små påsar. Känner mig rik!
Mitt lilla tunnelväxthus står på norrsidan av tomten, en ganska skuggig och inte helt optimal plats. Men tunneln har levererat mängder av grönt under våren! Här har jag sammanställt alla videos från tunneln, där du kan följa med i förberedelser, sådd och skörd. Den senaste videon är här nedan och visar den stora skörden av spenat från en av bäddarna.
Tunnelväxthuset är 18 kvadratmeter stort och har stått på platsen sedan hösten 2014. Från början var det en grön armerad plast på, men den höll bara en kort tid. Nu är den ersatt med riktig växthusplast samt ordentliga dörrar i var gavel.
Läs mer om den här tunneln i Inköpsfakta om tunneln och Lilla tunneln med ny plast.
I mittenbädden gjorde jag alltså en vintersådd av spenat i en riktigt bred remsa. Målet var mängder av spenat att skörda enkelt och stoppa i frysen. Drygt fyra kilo blev det till slut. Mäktigt!
Här kan du se hur jag förberedde jorden och sedan sådde:
Nu är spenaten ersatt av tomat och sallat. Jag har kopplat på mitt bevattningssystem för att inte behöva underhålla med vatten från slang. Och så bär jag fram och tillbaka tråg med sådder som får gro här och komma upp en bit innan jag planterar ut på friland eller i tunnlarna. Det är en väldigt bra plats. Just det att tunneln står i skuggan underlättar faktiskt då det inte är så hysteriskt soligt att jorden torkar ut på nolltid.
/Sara Bäckmo