Varmaste kvarteret till årets baljväxter
Här delar jag med mig av min plan för de tio bäddar som ska rymma årets baljväxter - tio superlyxiga bäddar i köksträdgårdens varmaste och mest skyddade del.
Med ett slags baljväxtprojekt under säsongen är jag glad att växtföljden gett mig den bästa möjliga platsen för just ärter och bönor. I år har turen för baljväxterna kommit till den skyddade delen mellan plank och stenmur - soligt läge från tidig vår till sen höst. Torrt, djupgrävda bäddar och mer skyddat från vind än övriga platser i trädgården. Eftersom bönor älskar värme kommer de att trivas fint här.
På den här platsen finns tio odlingsytor; två pallkragar, en större odlingslåda om 120x120 centimeter, fem upphöjda bäddar (cirka fyra meter långa) varav tre är djupgrävda, en tio meter lång djupgrävd bädd längs planket och en nästan åtta meter lång mer eller mindre djupgrävd bädd längs stenmuren.
Faktorer som styr planeringen
Årets plan för baljväxterna är en avvägning mellan att odla det som vi kan lagra och det vi behöver och vill äta direkt från landet. Det vi äter direkt kan jag inte odla så stora mängder av vid samma tillfälle - de sådderna måste spridas ut under säsongen för att bli riktigt värdefulla. Den planeringen ska synkas med de växter som ska stå länge i landet, oavsett om de ger skörd till bordet direkt eller om skörden görs senare vid ett och samma tillfälle. Det är ett litet pussel. Några saker jag också har att ta hänsyn till är att jag inte vill ha ärter och bönor i samma bäddar, eftersom det sägs ge sämre skörd och att jag vill odla mycket blommor tillsammans med baljväxterna. Bönor och ärter är, med undantag av några färgglada blommor på vissa sorter, väldigt gröna växter och det är supersnyggt och dessutom lätt att kombinera med blommor.
Värme och vatten
Den här delen av köksträdgården är som sagt mycket varm och det gillar bönorna. Men de behöver också vatten. I en varm del blir det ofta torrt och därför har jag en platt vattenslang liggandes här under hela säsongen. Den är perforerad med en mängd hål som sprutar upp vatten i luften som sprider sig som en tät dimma över området. Jag brukar vattna en gång per vecka och det fyller på reservoaren i de djupa bäddarna nog för att växterna ska få det de behöver. Tillsammans med täckodling brukar växterna här trivas jättebra.
Hur jag gör när jag sår bönor ska jag berätta senare i veckan.
Så här ser bäddarna i årets baljväxtkvarter ut. Skissen är INTE skalenligt utan visar mest bäddarnas någorlunda placering. Alla bäddar, utom lådorna, är drygt en meter breda.
1.
Blåärt/spritärt 'Blauwschokkers' i dubbelrad mot gång till vänster om bilden
Sommarblomma
Sockerärt - sådd 2, (cirka 3 veckor senare än sådd 1)
Sockerärt - sådd 1 (ersätts med bladgrönsak eller dill senare under säsongen)
2.
Brytböna 'Nautica' i dubbla rader
Sommarblomma
Vaxböna i dubbla rader
3.
Skärböna 'Capitano' och 'Nassau', en rad
Sommarblomma
Brun böna 'Katja'
4-5.
Jordgubbar
6.
Sommarmorot - sådd 1 under vintern i pallkrage
Sockerärt 'Lokförare Bergfälts jätteärt' (barnens favorit) - (ersätter sådd 1 efter skörd)
7.
Brytsockerärt - sådd 1
Bladgrönsaker, rädisa eller majrova för höstskörd (ersätter sådd 1 efter skörd)
8.
Sojaböna 'Fiskeby'
9.
Rosenskära (mot stenmuren)
Märgärt 'Waverex' i dubbelrad - sådd 1
Sommarblomma
Märgärt 'Waverex' i dubbelrad - sådd 2 (cirka 4 veckor efter sådd 1)
Sommarblomma som slingrar sig ut över gången
10.
Rosenskära (mot planket)
Kokbönor (borlotto, cannellino, Yin Yang, Black Coco Bean och blandat från frölådan)
Sommarblomma
Kokbönor (borlotto, cannellino, Yin Yang, Black Coco Bean och blandat från frölådan)
Sommarblomma låg, gärna slingrande
Som du ser finns inte en enda bondböna med i den här planeringen. Var har de tagit vägen - vi älskar ju bondbönor? Det ska du få se imorgon när jag lägger upp veckans klipp från trädgården.
/Sara Bäckmo