Varför blir kålen ranglig?
Det hör mer till regel än undantag att vissa plantor blir ohälsosamt rangliga inomhus tidigt på året. Det behövs inte mycket för att komma till rätta med de långa, taniga stjälkarna. Här ger jag tips på hur du undviker rangliga plantor och räddar de som ändå blivit ohjälpligt långa.
Ni som ger er på att odla kål inomhus för första gången kommer sannolikt att råka ut för rangliga konstiga plantor. Annette har lånat ut lite bilder till det här inlägget och säkert är det många som känner igen sig. Och vet du, så såg mina första kålsådder ut med när jag odlade kål för första gången inomhus. Hjälp, vad har jag gjort för fel!?!?
Tips: Var med på min temakväll om förodling inomhus - 9 januari 2025
Varför är det inte bra?
Det som får oss att reagera när vi ser vår sådd se ut så här är helt enkelt att den inte ser så frisk ut. Och framförallt är den väldigt olik de där knubbiga läckra plantorna som vi ser andra dela i sociala medier. Det är ju så plantor ska se ut!
När kålplantor vuxit så att en väldigt lång, tanig och blek stjälk bildats under det första bladparet så är den lilla plantan illa ute. Och det brukar visa sig ganska snart. Inom kort bildas större hjärtblad, de allra första som plantan bildar. Efter det kommer karaktärsbladen, de som ser ut så som bladen ska på kålen. Ju fler blad som bildas desto tyngre blir toppen på plantan. Rätt som det är viker sig den smala stjälken och det är inte säkert att den orkar resa sig på nytt för att bära upp plantan. Den kan för all del växa vidare så, men vill det sig riktigt illa knäcks den taniga stjälken och då är hoppet ute.
En frisk och fin kålplanta har knubbiga fina blad som sitter på en stjälk som inte ser ohälsosamt lång ut. De första bladen kan sitta några centimeter ovanför rotfästet och det är toppen, men med ohälsosamt lång menar jag att stjälken blir nästan 10 cm lång.
Vad har gått fel?
Rangliga kålplantor bildas av två anledningar, ofta i kombination. Plantorna har stått för mörkt och för varmt. Med mörkt menar jag då inte att de stått i ett helt ouppvärmt utrymme. De kan ha stått under växtbelysning, men för långt ifrån. Så är fallet med Annettes sådd till exempel. En del tänker också att de ska spara lite arbete genom att ställa sådder på en varm plats (de flesta fröer gror bättre då jorden är något uppvärmd) och langar iväg sådden på golvvärmen i badrummet - utan växtbelysning. Om sådden gror ouppmärksammat och står kvar utan växtbelysning dröjer det bara en dag innan skadan är skedd. Ställ alltid sådden direkt under växtbelysning efter att du gjort den! Du kan tänka annorlunda om det är tex någon växt som tar lång tid på sig att gro, men just kål gror snabbt och behöver stå under belysning direkt.
Därtill spelar värmen roll. Om en sådd står ljust och jättevarmt är det att likställa med mitt i sommaren, eller hur. Då växer saker och ting kanonfort, och behöver i gengäld massor av vatten och näring och ljus, så som vi odlar på sommaren. Inomhus på vintern är det svårt att efterlikna såna bra förutsättningar och för att ta det säkra före det osäkra sätter vi sådden på en svalare ställe.
Läs mer om att odla underbar kål!
Checklista för att göra rätt
- alltid växtbelysning 12-14 timmar över kålsådd inomhus på vintern
- låt gärna sådden stå på varm plats
- när kålen grott, flytta till sval plats
- odla under växtbelysning fortsatt
Rädda rangliga kålplantor
Det går ofta att rädda en del plantor. Satsa då på att plantera om de som ser starkast ut först och låt övriga vara. Sära plantorna från varandra och låt ligga ner plant. Fyll en liten kruka med planteringsjord och gör ett rejält djupt hål med fingret. Viktigt att det är brett nog så att den lilla plantan inte behöver pressas ner. Ploppa ner lilla plantan djupt i hålet och håll försiktigt i hjärtbladen medan du sedan föser jord runt den lilla stjälken. Kål kan planteras ner ända till hjärtbladen utan att skadas, men ibland pallar ändå inte en tanig stjälk trycket och fukten från intilligande jord.
Om plantorna ser riktigt dassiga ut är mitt tips att så nytt.
Tänk också på att det här är vansinnigt tidigt på året. Det finns överhuvudet taget ingen poäng med att odla hundratals små värdefulla kålfrön så här tidigt, det finns ingen plats att sätta ut dem i mars. På bilden nedan kan du se hur stor plantan är i mars och de blir snabbt ännu större och kräver massor med utrymme. Inomhus! Du kommer inte att kunna sätta ut plantorna på friland i mars, det är för kallt och kanske fortfarande vinterväder. Ge det lyxiga utrymmet inomhus till tomater och paprikor och driv upp bara några enstaka kålplantor.
Därtill är en viktigt poäng också att det är stört omöjligt att äta upp så många kålplantor tidigt på året. I slutet av maj brukar de gå i blom och det är riktigt retligt att stå med massor av kål som man inte hunnit äta upp. Som exempel är vi sex kålälskare i den här familjen, men under maj (då kålen börjar skördas på allvar) hinner vi ändå inte äta upp mer än sex-sju kålhuvuden om vi verkligen anstränger oss för att äta mycket.
Lycka till med kålsådden! Jag är så glad över mina nio plantor som står i tvättstugan nu. Jag gullar med dem som vore de små bebisar!
/Sara Bäckmo