Vårens bästa smörgåsgrönsaker
I veckans klipp visar jag ett gäng grönsaker som passar fint att odla tidigt på säsongen till smörgåsmat. De växer fint på våren och är riktiga godsaker på frukostbordet.
Det tog lite tid att vänja oss vid helt andra grönsaker att toppa smörgåsarna med än de vi alltid ätit. 2013 gjorde vi en stor omställning och åt bara egenodlade grönsaker under juni-december. Då kunde vi inte äta tomat, paprika och gurka på smörgåsen som tidigare och behövde hitta på nåt annat. Nu är "nåt annat" standard och dessutom mycket godare än det vi åt innan.
I veckans klipp från min köksträdgård visar jag några av de grönsaker vi äter på smörgåsen och delar tips på hur du kan odla dem.
[YouPlaySinglePlayer video="552,495,77064" yot yod yos ]
Om du inte kan se klippet i spelaren ovan så finns det att se på YouTube - Smörgåsgrönsaker för vårskörd.
Eftersom vi är en barnfamilj känns det viktigt att poängtera att hela vår familj äter de här grönsakerna på smörgåsarna. Vi har lite av en regel som säger att alla smörgåsar ska ha nån grönsak på sig, utom typ honung- och kaviarmackor. Redan i mars kan vi börja skörda flera av grönsakerna jag nämner och det finns alltid något som alla gillar. Förstås är det inte alltid som grönsakerna hamnar på smörgåsen. Barnen kan lika gärna ta en näve ärtskott och knapra på vid sidan om eller be om ett fat med lite olja på att doppa rädisorna i.
Även om våren snart är förbi är de här grönsakerna något att satsa på också inför hösten. Alla som nämns i klippet växer fint då med, på friland, i kallbänk och växthus/tunnelväxthus.
/Sara Bäckmo