Stäng menyn

Välmatad majs i djupbädden

I år har vi superfin majs. I alla fall just nu. Jag hoppas verkligen att september bjuder på varma dagar så att resten av kolvarna kan skördas.

Det finns så många fina sorter av majs att odla. Precis som med andra grönsaker vill jag gärna odla majs av flera sorter. Men med majs är det svårt eftersom de gärna korspollineras om de står i en trädgård där det odlas flera sorters majs. Så himla synd. Det som kan hända om olika sorter står i samma trädgård är nämligen att plantorna inte lyckas få fram fullmatade kolvar, det är nåt litet majskorn här och där bara. Som om plantan blivit förvirrad över all information som finns i olika pollen som landat på blommorna.

Alltså odlar jag i år endast en sort och har kört på ett säkert kort - sockermajsen 'Sweet Nugget'. Jag har pepprat hela min tio meter långa djupbädd full med plantor. Jag försår dem i små byttor eller krukor några veckor innan utplantering i början av juni. De verkar inte gilla att planteras om när de blivit lite större så jag vill inte ha dem för länge i kruka, kanske bara en tre veckor eller så. Årets plantor såddes i olika omgångar och planterades ut allteftersom under försommaren. Merparten av familjen tycker mycket om majs så jag har inte snålat på plantorna, men vi får se om vädret håller sig tillräckligt varmt för att de ska hinna bli färdiga.

 

Nyskördade majskolvar.

Årets kolvar är välmatade och fina med täta korn. Och rysligt goda.

 

Och när är de egentligen färdiga att skördas? Den lilla tofsen som sticker ut i änden på kolven är en bra indikator. Det är där fröpollen samlas upp och befruktar själva plantan. När tofsen (eller skägget som vi kallar det) mörknar och torkar ihop brukar kolven vara färdig. Om jag är osäker pillar jag lite bland bladen som omsluter toppen på majskolven och klämmer hål på ett frö. Om saften som kommer ur är vit och fin brukar den vara färdig.

 

Torkad tofs längst ut på majskolven.

Här har "skägget" torkat fint och visar att kolven börjar bli klar att skörda.

 

Oftast äter vi kolvarna kokta, med gissa vad? Smör förstås, som till så många andra färska och nykokta grönsaker. De är godast om de kokas kort tid, fyra-fem minuter. Allra enklast är att göra snabbvarianten och stoppa in kolven med blast och allt i mikron på full effekt i cirka fyra minuter. Det blir jättefint!

Om, jag säger om, alla nästan femtio plantor av majs hinner ge skörd får jag en del att frysa. I år hade jag tänkt prova att frysa lätt kokta korn, utan själva kolven. Inbillar mig att det ska gå att liksom skära bort kornen och styckfrysa i påse. Har du provat det?

 

Majsplantor fyller en hel odlingsbädd.

Majs ska stå tätt för att pollineras riktigt bra. Mina står i dubbla rader i djupbädden.

 

Majsen står i en djupgrävd bädd - en djupbädd. Se ett av mina klipp i LandPlay om hur jag gräver en djupbädd.

 

 

/Sara Bäckmo

11. september 2015