Vågar du utmana dig själv?
Känslan av att ha odlat merparten av all mat vi ätit större delen av året är fantastisk. Sett till både det stora och det lilla, hur jag vänder och vrider på det och hur jag intalar mig att det inte är så märkvärdigt egentligen så kan jag ändå inte tycka annat än att det är ganska anmärkningsvärt.
Vi kan göra stor skillnad genom att odla en del av vår mat själva. En enkel grönsaksodling hemma ger ett rikt liv, fantastiska matupplevelser och en känsla av att verkligen göra något meningsfullt.
Mitt projekt med att odla mat handlar om att odla vår villatomt utan att bedriva ett hemmajordbruk på heltid. Jag vill hitta sätt att odla samtidigt som jag gör allt annat i livet som jag tycker är viktigt. Det måste finnas sätt att leva med en odling, trots att mycket i vårt samhälle talar emot just den typen av val. Som till exempel att:
Det är enklare än någonsin att handla allt vi kan behöva till ganska rimliga priser i nästan vilken butik som helst. Oavsett var det är producerat, oavsett hur det är producerat och oavsett när det är säsong eller inte så finns varorna på bekvämt avstånd och kan packas i en kundvagn. Vi kan äta precis vilken mat som helst under hela året. Vi är ju för tusan moderna människor!
Riktig mat, enligt många, är typ kött och potatis. För mig är det overkligt att det finns hushåll där det står någon slags köttmat på bordet - varje dag. Vi frossar i kött. Inte för att vi måste, kanske mest för att vi inte vet vad vi ska göra annars. Vår familj äter kött till middag två gånger i veckan, fisk en gång. Resten är vegetariskt. En reaktion jag mött flera gånger när jag delar vårt sätt att planera måltider efter vad som finns skördeklart i trädgården är att arbetande människor inte blir mätta på grönsaksmat. Riktiga karlar måste ha kött och potatis!
Det saknas tid till att vara hemma och sköta en odling. Vi jobbar bort våra liv. Till vilken nytta? Min man fick frågan för några dagar sedan om vad som är nyckeln till att ha en stor familj och samtidigt ett rikt och utvecklande liv. Svaret var "Jobba mindre." Att jobba mindre betyder mindre inkomster och därmed måste också utgifterna vara mindre. Det är fullt möjligt att resonera så också för en familj med någon slags karriärsliv. Det handlar bara om prioriteringar. Om vem vi väljer att jämföra oss med. Om värderingar och vad vi vill känna oss rika på. Kärlek eller pengar? Den som jobbar mindre har mindre pengar men lite mer tid. Några minuter extra varje dag - att till exempel odla en trädgård på. Men då har vi ju inte råd att åka på solsemester två veckor om året!?!
Våra bostäder saknar möjligheter att lagra odlad mat. Ja, så är det. De flesta villor och lägenheter är inte byggda med svala utrymmen lämpliga att lagra mat i. Men det gör ändå inte att det är omöjligt. Det finns många sätt att lagra grönsaker på, men eftersom vi är vana vid att varje vecka handla de grönsaker vi behöver i butik har de flesta av oss aldrig behövt utforska hur vi skulle göra annars. Och är det inte lite suspekt att ha lök under soffan, ärligt?
Fast nu är det coolt att odla sin mat. Det ligger i tiden att utforska bra råvaror och lägga tid på att tillaga dem. Det är helt rätt att göra den typen av val och att vara stolt över det. Jag är stolt över att jag kan odla mat.
Vi har en tomt där jag grävt upp 350 kvadratmeter frilandsodling, plus 100 kvadratmeter övrig yta som är på väg att odlas upp också. 2011 började mitt projekt med att skapa ett trädgårdsskafferi, med mål att några säsonger senare vara självförsörjande på grönsaker under minst sex månader om året. 2012 var ytan odlingsbar och jag provodlade alla grönsaker jag kunde komma på, för att ta reda på hur jag skulle kunna odla så mycket mat vi behövde och få veta vilka grönsaker vi hade användning av i hushållet. 2013 odlade jag alla grönsaker vi behövde under perioden juni-december. Och sen har jag inte kunnat sluta. Jag jobbar deltid, ibland heltid, är delvis hemmamamma, sköter hem och hushåll som alla andra och tycker jag har världens bästa liv. Dessutom kan jag odla vår mat.
Nu äter vi egenskördade grönsaker under hela året. Jag har listat ut hur jag kan odla nästan alla grönsaker vi behöver på vår tomt. Jo, du läste rätt. Genom att odla särskilt tåliga grönsaker och välja att odla dem i skyddade lägen kan jag skörda grönt under tolv av årets månader och då minskar behovet av köpta grönsaker ytterligare. Vi spar pengar på att odla.
Tänk om alla som har möjlighet att odla ens en liten mängd mat gav sig fanken på att odla för att vara självförsörjande/självhushållande under minst en månad varje år. Lek med tanken. Det skulle göra stor skillnad. Vågar du utmana dig själv nästa år och odla för självförsörjning under en del av året? Dela gärna med dig av dina tankar!
/Sara Bäckmo