Stäng menyn

Vad smakar jättekragskivling?

Jättekragskivling är en matsvamp som inte finns naturligt i vår svenska natur. Vi kan odla den i trädgården genom att köpa mycel till odling. Men hur smakar svampen?

När det är varmt växer svampen snabbt och får mycket längre fot än om den växer är det är svalare ute. Foten har då kraftigare struktur och är inte lika mjäll.

 

I min trädgård växer jättekragskivling på flera odlingsplatser. Jag odlar svampen från mycel som planterats in i frilandsbäddar och växthus. På några veckor växer det upp mängder med svamp som blir ett fint tillskott till maten och kan kombineras i oändlighet med grönsaker från trädgården.

Men, hur smakar jättekragskivling?

Det här är en svamp som normalt inte finns i vår svenska natur och som vi därför inte har någon smakmässig relation till sedan tidigare. Klart att man då undrar hur svampen smakar och om den går att använda till något bra, innan man sätter igång att odla.

Vill du veta hur jag gjort för att odla jättekragskivling i trädgården kan du läsa inlägget jag länkar till nedan. Där beskriver jag hur jag gjort en odlingsplats i mitt tunnelväxthus. Precis samma tillvägagångssätt gäller för odling på friland utomhus.

 

Läs mer: Odla jättekragskivling i trädgården

 

Små och knubbiga svampar är helt klart godast, då är också foten lika mjäll som hatten.

 

Skörda liten kompakt svamp

Jättekragskivling är en overkligt stor svamp om den får växa som den vill utan att skördas. Den blir utan besvär 20 cm hög och hatten blir nästan lika bred. Nackdelen är att den lätt växer över och börjar bilda kolsvarta sporer som färgar allt intill så det ser brandskadat ut. Även om det är lockande att skörda stor svamp är det smakmässigt och hanteringsmässigt bäst att ta den tidigare. Lagom storlek är när hatten fortfarande är lätt välvd och foten är cirka 10 cm.

Ibland är det svårt att avgöra när den är lagom, för att själva foten är helt dold i marken. Vips kan man dra upp en lååååååååång svampfot som är nästan 20 cm, fastän det bara är hatten som syns ovan mark.

Om inte svampen vuxit alldeles för fort under varma sommardagar så är den knubbig och fast. Inte helt olik en Karl Johan-svamp faktiskt. Foten är bred och kort, hatten välvd över foten.

 

Läs mer: Så förväller du svamp

 

Jättekragskivling har skivor istället för rör under hatten. Dessa ska inte tas bort, de äter vi. Om svampen blir för stor blir skivorna mörkt gråa och släpper nästan bläckliknande vätska när svampen förvälls. Det går att skölja bort när svampen förvällts färdigt och är fiffigt att göra om svampen till exempel ska styckfrysas eller hanteras på annat sätt. Svampen blir då inte lika missfärgad. Skölj svampen i ett durkslag under kallt vatten, då avstannar också upphettningen i svampen och den fryses bra sedan.

Tips är att skära hatten i 1-2 cm breda remsor. De blir betydligt mindre och mer köttiga utan massa vatten när de förvällts och är en fin ersättare till kött, fågel och fisk.

 

Läs mer: Styckfrys förvälld svamp

 

En stor jättekragskivling brukar jag ta hand om genom att tillaga/förvälla hatten hel eller i delar och foten i mindre bitar separat.

 

Smaken då?

Den här svampen har väldigt mild och fin smak, nästan helt utan skogssvamparnas kraftiga smak av jord och... ja, men liksom lövkompost. En del beskriver smaken som nötig och det kan nog faktiskt stämma. Smaken påminner om champinjoner, men har en litelite skarp eftersmak om man smakar de rå.

Jättekragskivling är en bra svamp att plöja ner i mat till den som egentligen inte gillar svamp, om man skär eller hackar den smått. Svampen tar upp smak fint från annat och går att krydda så den smakar allt annat än svamp. Den milda smaken är också god som den är, bara med lite salt och peppar på.

 

Recept: Saras vego-biffar med svamp och broccoli

 

Fem mat-tips för jättekragskivling

1. Dela småsvampar i halvor på längden och stek i smör. Blir köttig och fin i konsistensen och ersätter lätt kött till måltider.

2. Svamp skuren på längden blir vansinnigt fin god tillagad som tempura.

3. Förväll strimlor eller större delar av svamphattar för sig för att använda i matlagning som ersättning till kött, fisk och fågel.

4. Kör hela svampar i matberedare och förväll sedan. Blir likt en svampfärs som kan tillagas för sig eller blandas med kött-, fisk- eller fågelfärs.

5. Att marinera svampen innan tillagning blir jättegott. Blanda en marinad du gillar och låt svampen dra i den till exempel innan du grillar på spett eller galler.

Hoppas du har nytta av goa svamptips nu när säsongen för både odlad och skogens svamp är här. Ovan tips kan såklart användas för liknande vildplockade svampar, som Karl Johan-svamp och andra soppar till exempel.

 

Läs mer: Odla svamp i pallkrage - Ostronskivling

 

Jättekragskivling växer overkligt snabbt och ger väldigt stor skörd. Det är en väldigt fin matsvamp att odla hemma.

 

Produkter till svampodling

Här är alla saker jag använt till odling av jättekragskivling i trädgården. Jag har handlat mina grejer hos Svamphuset och du kan kika på prylarna genom länkarna här.

JÄTTEKRAGSKIVLING MYCEL 1000 G
HALMPELLETS
ALSPÅN

Om du vill köpa färdiga kit, där allt som behövs för respektive svamp-sort ingår, hittar du det här. Det anges vara kit för trädgårdsodling, men de passar lika bra för odling i kruka som för odling i pallkrage och på friland.

JÄTTEKRAGSKIVLING KIT FÖR TRÄDGÅRDSODLING

 

Tänk på att vissa av pellets- och spånprodukterna kan gå att hitta i vanliga detaljhandeln, till exempel i djurbutiker. Det kan gå att spara några kronor genom att handla där. Å andra sidan är det smidigt att kunna klicka hem allt som behövs i ett enda köp utan att behöva åka runt och leta efter grejerna.

Tilläggas bör att jag har köpt alla produkter till mina odlingen, jag använder ej gratisprodukter. Däremot har jag ett samarbete med Svamphuset kring länkar. Hoppas du uppskattar att få tips!
/Sara Bäckmo

 

 

16. augusti 2025