26. november 2018

Vad är svartrot och hur används den?

Efter att ha delat bilder på den förträffliga svartroten i sociala medier har jag fått en del frågor. Vad är det? Går den att äta? Hur? Här visar jag årets odling av svartrot och svarar på frågorna.

En köksträdgård på hösten med gröna blad som sticker upp ur en bädd.

Så här ser svartrot ut när den växer. Grön smal blast ovan jord i mitten av bilden. Fyra rader svartrot täcker en bädd.

 

Jag kan verkligen förstå att svartrot är en doldis för många. Den sticker inte direkt ut i grönsaksdisken för den som bara passerar lite hastigt. Och tittar man efter lite mer noga på vad som ligger i den prassliga plastförpackningen är det lätt att anta att de svarta rötterna kräver något väldigt komplicerat för att bli ätbart.

 

Fyra vita delar av en långsmal rot ligger på ett turkost keramikfat.

Så här ser svartrot ut när den är skalad och förberedd för att tillagas. En smal vit och krispig rot.

 

Utseendet

Svartrötter är en rotsak. Ett frö ger en flera decimeter lång och smal rot, med gröna lansettliknande blad upptill. Roten är som sagt svart på utsidan, men vit på insidan. Den tillagas skalad. Vissa tycker inte om att hantera svartrot eftersom roten då den skalas släpper ifrån sig en slags växtsaft som klibbar. Fast bara ibland. Jag upplever att rötter från butiken, som lagrats, utsöndrar mer växtsaft än alldeles färska rötter från min egen odling. Jag har aldrig besvär av att växtsaft klibbar på händerna.

När svartroten skalats kan den bli lite gulaktig, nästan brun i vissa fall. Lägg de skalade rötterna i ett vattenbad så löser det sig, eventuellt med lite citron i.

 

Läs också: Tidningar och gräsklipp till svartrötterna

 

Ett knippe med svarta rötter ligger på en sten.

De långa rötterna utvecklas bäst i djup jord, utan stenar och annat som stör under tillväxten. De kan bli mycket långa.

 

Smaken

Smaken är mycket mild och fin och om de äts kokta med smör påminner de om kronärtskocka. Smaken är inte så utmärkande som till exempel palsternacka och rotselleri utan betydligt mer mild och lätt att kombinera med råvaror i maträtter.

En del tycker att de får gaser i magen av svartrot. Detta löser du bäst genom att koka rötterna några minuter i vatten och sedan byta till nytt kokvatten eller tillaga vidare på annat sätt.

 

 


 

Användning

Använd svartroten precis som potatis. Den är en ljuvlig ersättare till den populära knölen! Den är god att äta kokt, stuvad, gratinerad, stekt, ugnsbakad och i soppor och grytor. Dessvärre är svartrot i butiken dyr att köpa och ett paket innehåller oftast så få rötter att flera paket måste köpas för att det ska gå att göra något vettigt av dem. Senast jag handlade såg jag att en paket med fem ekologiskt odlade svartrötter kostade 25 kronor. Det är lätt att odla mycket svartrot hemma och jag ska gärna återkomma till tips om odlingen senare.

 

Sara håller ett stort knippe svartrötter i handen.

De långa rötterna kan lätt knäckas när de tas upp ur jorden och kvarlämnade rotdelar bildar nya plantor. Försök gräva upp allt för att undvika plantor som växer upp här och där.

 

 

Jag tycker verkligen att svartrot är en av de viktigaste rotsakerna i trädgården. Den är lätt att odla, men ställer lite krav. Dessutom är det en utmaning att låta bli den på hösten, just när den är som finast, och inte äta upp den. Jag vill nämligen spara svartroten till våren och äta den när inga andra rotsaker finns färska. Det är ett karaktärstest för mig som odlare att låta den stå orörd. Oftast går det bra, men ibland behöver jag ju skörda några ex för att visa i ett blogginlägg eller så. Och då måste jag ju förstås äta dem med. Det allra godaste är att koka dem så de precis blivit mjuka, i saltat vatten. En klick smör och några droppar citron på - det är allt som behövs. Mums! Fast den här skörden råstekte jag i smör och åt till älgfärsröra och färsk kålsallad.
/Sara Bäckmo

5 svar till “Vad är svartrot och hur används den?”

  1. Karin skriver:

    Ostgratinerad är smarrigt också 🙂

  2. evalotta skriver:

    Jag hörde att svartrotsblast skulle vara god i sallad hela vintern. Har du provat, var det gott? Ha det bra.

  3. Emma skriver:

    Vilken Trevlig blogg vad inspererad man blir
    Viste du förresten det att svartrot kallas för fattigmanssparris

    • Sara Bäckmo skriver:

      Tack Emma! Ja, den kallas så. Men faktum är att sparris är mer lättodlad, så det borde vara tvärtom egentligen =)

  4. karin.savstrom skriver:

    Hej! Jag har odlat svartrot med framgång i år i min nya fina djupbädd. Vågar jag så svartrot i samma bädd ett år till? Det är min djupaste bädd och den grävdes i våras. Täckodlar med ull, gräs och ensilage. Tack för bästa bloggen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *