Stäng menyn

Tretton sorters lök

Dill, torpedlök, morot och nyzeeländsk spenat i varmbänken, maj 2014.
Ungefär 150 grönsaker av olika sorter växer i Skillnadens Trädgård i år. Den stora variationen är till stor nytta. På så sätt blir vår mathållning aldrig tråkig. De gula morötterna räcker till ett gäng måltider, sen börjar vi knapra på de lila. Sallat sås i många sorter och färger. Femton sorters kål. Tretton sorters lök.
- Men vad är det som doftar så gott?
I början på varje säsong utbrister min man lovord över det som doftar så fantastiskt i köket. Vanlig lökblast, skivad tunt till en sallad. Tänk att det kan framkalla fest i doftcentrat! Den som inte odlar själv vet inte att det finns behov av tretton sorters lök, eller kanske till och med mer än så.
I vår köksträdgård växer röd torpedlök (bilden), tre sorters gul lök, charlottenlök, perenn piplök, gräslök, salladslök, två sorters purjo, två sorters vitlök och piplök 'Evergreen'.
Lök är enkel att odla och enkel att lagra. Gul lök odlar jag för att lagra inomhus under vintern. Enkelt att göra en fläta då blasten torkat och hänga upp i taket i köket. Vitlök lagrar jag på samma sätt.
Lökblast, purjo, gräslök och piplök 'Evergreen' fryser jag in rå i portionspåsar. Det går också utmärkt att frysa in hackad gul lök. Det är vansinnigt användbart som småbarnsförälder att ha i reserv inför de måltider liten behöver hänga på armen under matlagningen.
Lök är också enkel att torka för att använda i grytor. Mängder med lök går också åt till alla ört- och grönsakssalt som jag gör under säsongen.
Återkommer längre fram med info om hur jag förbereder lök för lagring.
/Sara Bäckmo
28. maj 2014