Stäng menyn

Tre tips för sådd av purjolök

I början av året är det dags för mig att så purjolök till trädgården. Här delar jag med mig av tre tips inför sådden, bra att tänka på för att lyckas med purjo.

Purjolök kan sås i pluggbrätte och soil blocker med fint resultat. De små pluggarna och blocken är lätta att hantera och skola om.

 

När årets första sådd av purjolök är omskolad sitter jag alldeles omtumlad med stora känslor och totalt gullefnatt. Alltså, små lökplantor är nästan det sötaste som finns i växtväg. Och tänka att jag har odlat dem. Och tänk att de är omskolade nu och ska ge skörd om inte alls länge.

Min första purjolökssådd är av tidiga sorten 'Atal'. Den växer fort och kan ge skörd av späda purjos redan på våren i skyddad miljö. Sådden gjordes den 11 januari och i skrivande stund är det 21 januari - från sådd till omskolning på 10 dagar alltså. Suveränt!

 

Tips - Var med på någon av mina digitala temakvällar och lär dig mer om sådd i pluggbrätte och soil blocker:

Temakväll: Odla i soil blocker
Temakväll: Odla i plugg

 

Purjolök är en verkligt värdefull grönsak att odla i trädgården hemma och därför vill jag gärna skicka med några tips inför sådden. Odling av purjo är väldigt enkelt, men det finns helt klart några saker att tänka på under resans gång. Här tänkte jag fokusera på sådden och ge dig tre viktiga tips.

 

Titta så fina plantorna är! Jag blir helt varm i kroppen av att ta hand om dessa. Snacka om att man blir sugen på att så mer.

 

Plantorna är så gulliga när de hanteras! Det är roligt att följa utvecklingen och jag längtar förstås redan efter skörd.

 

1. Använd färska fröer

Många gånger innehåller fröpåsar väldigt mycket frö, så mycket att man sparar frö till nästa år. Dessvärre är alla typer av lökfröer känsliga för att lagras, de gror alltså bättre ju färskare de är. Kosta på dig nya fröer till just purjolök och annan lök, för att inte bli besviken över att bara ett fåtal fröer i sådden grott.

 

2. Så i god tid

Just purjolök hör till grönsakerna som tar ganska lång tid på sig att utvecklas, därför ska fröerna inte sås alldeles för sent. Det gäller särskilt de vanligaste sorterna av purjolök som kan skördas sent på året och dessutom klarar vintern bäst som större exemplar. Jag tycker att januari är en bra tid att starta den sådd som ska ge tidigast skörd och februari är bra till sådd av övriga sorter. De kan sås senare på våren också, men då hinner de kanske inte bli så stora. Men det kan såklart vara fullt tillräckligt det med, om man inte hinner.

 

3. Så alltid i kluster

Purjolök (och andra löksorter) utvecklas inte alls bra som små pytteplantor om de växer alldeles själva i en kruka, plugg eller någon typ av tråg. Lökfrö har känsliga rötter och om tung, blöt jord smiter åt om växten under jord riskerar en ensam planta att dö. Om du sår många frön på samma plats (bredsådd eller i kluster i plugg/liten kruka) så blir ofta balansen i jorden bättre, när många plantor hjälps åt att tillgodogöra sig fukten. Det gör stor skillnad.

 

Min första purjolök såddes i pluggbrätte tillsammans med andra tidiga grönsaker till odling i varmbänk, tunnelväxthus och friland. Sådden gjordes 11 januari och idag (21 januari) har de första växterna skolats om.

 

Om purjolök 'Atal'

 

Tips: Odla purjolök 'Atal' - växer fort och ger tidig skörd av purjolök på våren och försommaren, eller så den på försommaren för skörd av späda purjos på hösten

 

Om du blir nyfiken på just sorten 'Atal' och funderar på varför jag odlar den, så säger jag gärna något kort om det. Alla grönsaker jag odlar väljs med omsorg utifrån när de ger skörd. När det gäller purjolök odlar jag ofta en riktigt sen och tålig sort som kan stå i landet länge och gärna stå och drälla i ett tunnelväxthus för sen skörd på vintern. De sena sorterna tar längre tid på sig att utvecklas. Purjolök växer så förbaskat fint i min köksträdgård och kräver, till skillnad mot många andra växter, nästan ingen skötsel alls när den väl är utplanterad. Därför väljer jag att komplettera med en av de få riktigt tidiga sorterna. Den kan jag då skörda redan på våren, ibland riktigt tidigt som en späd primör. Om du inte smakat smörstekt primör-purjo tidigare så kan jag bara hoppas att du får göra det i år. Det är bland det godaste!

Utöver 'Atal' odlar jag av vana också en supertraditionell purjolök som funkar alla år: 'Blauwgroene Winter'. Den finns med lite olika namn i olika fröbutiker. Sorten är en sen höstsort, som har ganska torrt bladverk. Dessa sorter kan ofta står ute i landet sent på vintern utan att bli helt sönderfrusen, dessutom kan de jordslås i en kruka eller i ett växthus och ätas på vintern.

 

Tips: Odla purjolök 'Blauwgroene Winter' - sen sort som växer väldigt bra och kräver lite skötsel, perfekt till komplement till en tidig purjolök

 

Till sommaren kan ståtlig purjolök göra odlaren nöjd. En bra sommar, med gott om gödsel i jorden, kan en purjolök vara lika kraftig som min underarm. Det blir mycket mat! Sorten på bild är 'Blauwgroene Winter'. 

 

Hoppas mina purjolökstips en kall dag i januari kan komma till nytta. Leta fram lite jord och gör en sådd du med. Innan du vet ordet av är det dags att skola om, plantera ut, skörda den första och då känna dig otroligt glad över att du odlat från frö helt själv! En fröpåse kostar ungefär lika mycket som två purjos i affären, så det är en väldigt prisvärd grönsak att satsa på hemma i köksträdgården.
/Sara Bäckmo

21. januari 2025