Torkapparat - torkugn - mattork: Excalibur
Kär pryl har många namn. Min torkapparat är guld värd när jag skördar mycket. Jag torkar frukt, bär, örter, svamp och grönsaker. Läs om min apparat och få tips.

Så här ser min torkugn ut. En Excalibur med 9 brickor och timer på 48 timmar.
Jag har två torkapparater. Den ena är helt suverän, den andra bara lite suverän. Men båda väldigt användbara och nästan oumbärliga för mig som odlar. Genom att torka min skörd får jag plats med mycket i skåpen till vintern och det blir på så sätt lättare att ta hand om det jag odlar så att det kommer till nytta.
Ni har frågat en del om den torkapparat som oftast syns på mina foton, så jag tänkte berätta lite om den.
Torkugnen heter Excalibur och jag har modellen med nio stora brickor och en timer på 48 timmar.
Läs mer: Torka frukt och bär
Excalibur Dehydrator - 9 brickor
Den här torkugnen är en typ som används av de som vill torka färdig mat, grönsaker, svamp, kryddväxter, frukt och bär. Den torkar synnerligen bra och jämnt, vilket är en fördel. Då behöver man inte hålla på att joxa med brickorna och byta plats och greja.
Själva värmeaggregatet och fläkten sitter i bak-kanten på apparaten. Från sidan blåses varm luft över och under det som ska torka, vilket gör att det torkar både snabbt och jämnt. Om råvaran innehåller mycket fukt kan det ta lite längre tid för delarna närmast luckan i framkant att torka, men det är väldigt sällan. Senast det hände var när jag torkade halva tomater.
I många andra maskiner sitter fläkten i botten och puttar den varma luften uppåt genom tork-ollorna. Då blir alltid det som torkas underst färdigt först medan det som är överst tar längre tid. Då kan man behöva möblera om ollorna och det blir svårare att estimera när det är färdigt.

Jag använder oftast näten ovanpå brickorna, de funkar till alltifrån tomat till kryddväxter.

Nät och olika dukar kan köpas till brickorna.
Brickor, nät och matta
Brickorna som följer med apparaten är av plast. På dessa läggs antingen nät eller en non-stick-duk.
På nätet kan alla möjliga råvaror läggas att torka. De får inte innehålla så mycket vatten att de droppar, eftersom nätet inte håller kvar fukten.
Riktigt fuktiga och blöta material läggs istället på duken. Det kan till exempel var mos av frukt och bär, röra till örtsalt eller liknande.
Det finns också en typ av silokonbricka med kant att köpa till. Den kan användas till såser, soppor och liknande. Jag har använt den till överbliven nypon- och blåbärssoppa, tomatsås och annat, för att torka ner till ett pulver som kan användas på kreativa sätt.

Temperatur och tid ställs in på en display på maskinens övre del.
Temperatur
Allt som jag torkar just nu behöver 50 grader och olika tid för att bli torrt och bra att lagra. Maskinen anger temperatur i Fahrenheit. 50 grader Celsius motsvaras av 122 grader Fahrenheit.
Tid
Tiden det tar att torka olika råvaror varierar stort. Kryddväxter tar bara några timmar, medan körsbärstomater tar cirka 24 timmar.
Jag har en bok om att torka mat och där finns angivet på ett ungefär hur många timmar olika livsmedel tar, men jag brukar höfta och testa mig fram.
Viktigast är att inte råvaran torkar alldeles för länge. Vissa saker vill jag nämligen ska vara lite sega och då blir man såklart besviken om det torkat helt knastertorrt.
Om du har torkapparaten där du ofta går förbi är det bara att ställa timern på till exempel 20 timmar och gå förbi och kika då och då hur det går.
Läs mer: Torka kryddväxter till örttsalt i torkapparat

Det tar ungefär ett dygn att torka små tomater. De blir fantastiskt goda och användbara.
Tips för att torka frukt och grönt
Det finns långa böcker att läsa på temat att torka mat och det är ganska spännande faktiskt. Det är lätt att vilja testa allt! Och det är ju bra att prova och se vad som funkar i det egna hushållet. Du kommer att lära dig massor när du kör igång.
Här är några tips på vägen.
Halvera stora saker - Snittytor torkar generellt snabbare än yta med skal. Halvera, skär i skivor eller bitar, eller picka hål på skal.
Skölj eller skaka av kryddväxter ordentligt - Det är lätt att grus och jord följer med och det är svårt att bli av med när det är torrt. Det gör inget att kryddväxter är blöta när de läggs in, skaka av kvistarna och lägg på torkollor.
Torka med kvist kvar - Skippa arbetet med att repa av blad från kvistar när du torkar. Gnugga växtdelarna mellan händerna eller knåda dem över en bricka, så lossnar bladen från kvistarna när de är torra.
Pensla nät med olja - För att inte vissa bär och grönsaker ska fastna på näten när du torkar kan du pensla nätet med en lämplig olja innan du lägger på till exempel tomater eller annat.
Öppna luckan när det är klart - Om torka mat står kvar med luckan stängd kan det bildas kondens i torken, till exempel på natten om det blir svalt hemma. Då blir det torkade fuktigt igen. Tajma torkningen så du kan tittat till när det är klart.
Läs mer: Använd passerkvarn till grönsaker du skördat

Torkapparaten har helt fyrkantiga brickor. Den tar ungefär lika stor plats som en rund maskin, men rymmer mycket mer.
Tips: Glöm inte köpa utsäde till vitlök - leverans hösten 2025
Ja, det var den lilla presentationen av min bästa torkapparat. När du googlar den här prylen kommer du att haja till över inköpspriset. 7 000 spänn!!! Det var också därför jag först köpte en betydligt billigare tork när jag var helt ny odlare och ville prova en torkmaskin. Dock. När intresset för att odla och skörda bestod och jag hos vänner fick se skillnaden mellan en riktigt bra maskin och en mindre bra maskin, tyckte jag att valet var enkelt. Jag använder torkmaskinen så mycket att det sett till nyttan över många år helt klart är värt att ha en bra torkmaskin.
Jag har funderat på att ta in och sälja just den här apparaten i min egen webbutik. Dock är det ganska vanskligt med en el-pryl, som dessutom kostar mycket i inköp. Jag har inte riktigt resurser att ordna med support och reservdelar och sånt just nu. Jag kanske ångrar mig, men tills vidare får du som är intresserad hitta era apparater på annat håll. Förhoppningsvis får du fin inspiration från Skillnaden till hur du kan använda apparaten. Lycka till!
/Sara Bäckmo
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.