Stäng menyn

Torka frukt och bär

Lär dig torka frukt och bär för att göra eget närodlat och naturligt godis. Använd alla typer av frukt och bär från trädgården och torka på olika sätt.

Plommon kan torkas hela, i halvor, skurna i småbitar och mixade till mos. Här på en torkbricka i min torkapparat.

 

Alla frukter och alla bär som du kan odla i trädgården hemma går att torka. Säg hej då till importerade, långväga transporterade små förpackningar med naturligt gott, som framställts på sätt du inte har en aning om. Lägg återstoden av sommar och höst på att tillverka trädgårdens godaste godis själv. Lär dig att torka frukt och bär!

 

Tips: Odla vitlök själv - köp sättvitlök från Skillnadens

 

Ni är flera som kommenterat mina torkade godsaker den senaste tiden på Instagram, så det är helt klart dags att göra ett rejält blogginlägg med tips på hur du själv torkar frukt och bär. Här beskriver jag hur jag brukar göra, men det går att variera i oändlighet. Prova dig fram och hitta sätt som passar dig.

 

Den här sommaren hann vi inte äta upp persikorna. De mogna nästan alla samtidigt på träden ute. Efter att ha gjort mos och mamelad har jag istället torkat en hel del frukt.

 

Varför torka frukt och bär?

En säsong när det finns massor att skörda är det klokt att variera sätten att lagra frukt och bär. Vi kan frysa, safta och sylta i oändlighet, men någonstans finns också en gräns för vad som är lönt att bunkra. Och på vilka sätt. Att torka frukt och bär ger skörd som håller väldigt länge, är lätt att lagra, tar ganska liten plats, inte innehåller tillsatt socker och går att använda på andra sätt än bär lagrade och/eller konserverade på traditionellt vis.

Frukt och bär som torkat kan ätas som snacks, packas i utflyktsväskan utan att vara tungt och gå sönder, ge god energi, användas i bröd och bakverk och förgylla hemgjord müsli.

 

Läs mer: Mogna plommon inomhus

 

Det finaste argumentet för att torka tycker jag är att hållbarheten är grymt bra - utan tillsatser.

Det enda dåliga med att torka frukt och bär är att det tar ganska lång tid. Och när det väl är klart hinner man bara lägga det i en burk, gå på toaletten och när man kommer ut igen är allt slut. Nästan. Torkat gott är väldigt poppis i min familj. För att få det goda att räcka länge brukar jag dela upp det i mindre burkar, gömma det större förrådet och ställa fram till skafferiråttorna lite pö om pö. Med flit (dont't tell the kids...) ställer jag ett fåtal burkar lite längre bak i skafferiet så ungarna tror att jag gömt grejerna där, då äter alla i smyg - som om det är extra gott då. Ha ha!

 

Färska plommon mognar snabbt över och behöver tas om hand innan de blir dåliga. De går att frysa, men också att torka. Här har jag kärnat ur en skål innan jag bereder dem vidare.

 

Trädgårdsfrukter att torka

Här är exempel på frukter från trädgården som torkar med fint resultat. Välj mogen frukt, som är söt och god. Smaken blir mer koncentrerad när frukten torkas och syrliga frukter kan bli väl sura. Det går att använda skadad frukt, men då ska det dåliga skäras bort helt. Tvätta gärna frukten innan den torkas.

  • äpple
  • päron
  • plommon
  • mirabell
  • krikon
  • körsbär
  • persika
  • aprikos
  • vindruvor
  • kiwi
  • kvitten

Bland frukt jag odlar i min trädgård är det nog endast melon jag inte provat att torka. Den innehåller ju mest vatten så jag vet helt ärligt inte hur resultatet skulle bli. Kiwi går fint att torka också, men det har jag inte lyckats få egen frukt av än.

 

Läs mer: Fyra sorters persikor

 

Hemgjorda russin är vansinnigt gott. Torka vindruvor i torkapparat tills de är sega och goda.

 

Jag föredrar att torka bär och frukt i min torkapparat. Jag har en av märket Excalibur som jag är mycket nöjd med.

 

I torkapparaten finns nio brickor som jag kan breda ut både frukt, bär, grönsaker, svamp och tillagad mat på för att torka effektivt och bra.

 

Trädgårdsbär att torka

Alla bär i trädgården är ur-goda att torka. Du måste prova! Precis som med frukten ska du hålla dig till mogna bär, de blir godast. Undvik bär som är övermogna, då de kan bli på gränsen till ruttna under tiden de torkar. Rensa dem omsorgsfullt och plocka bort det som är skadat.

  • vinbär alla sorter
  • krusbär
  • blåbär
  • lingon
  • blåbärstry
  • hallon (och korsningar av dessa)
  • björnbär
  • jordgubbar
  • smultron
  • jostabär

De flesta bär torkas hela. Jordgubbar kan delas i bitar eller skivor.

Både frukt och bär kan också torkas som ett mos. Mixa färsk frukt eller bär till ett fast mos och bred ut till en kaka på non-stick-dukar till torkapparater (på vanligt bakplåtspapper är det risk att massan torkar fast). Torka till en tunn kaka. Ett alternativ är är att koka mos och torka på samma sätt. Den hårda torkade kakan kan brytas i mindre bitar eller mixas till pulver och flakes.

 

Läs mer: Jordgubbar - Varför ska man byta ut plantor?

 

Allt som torkas blir mindre i omfång. Små skogsblåbär blir nästan som små korinter. Sega och lite sura. Mycket goda.

 

Torka - gör så här

Bär och frukt tar generellt lång tid på sig att torka. Extra lång tid om det är fuktigt. I fuktig luft riskerar dessutom råvaran att bli dålig, det kan bildas mögel och grejerna kan börja ruttna eller bli allmänt ofräscha. Viktigt att tänka på är att det ska vara varmt och torrt där du ska torka saker.

Ofta är skörden vi ska torka större än tillgången på utrymme. En bra idé är därför att ha ett system att torka delar av skörden, varje gång du skördat. Ta undan en del och fyll på där det blivit plats i dina utrymme för att torka.

 

Läs mer: Rosa vinbär - en favorit bland sommarens bär

 

Frukt som ska torkas behöver oftast kärnas ur och delas i lagom stora bitar eller skivor. Större bitar tar längre tid att torka, medan tunt skivade eller delat i småbitar går mycket fortare - oavsett hur du väljer att torka.

Bär ska rensas från kvistar, fnas från blommor och annat som du inte vill äta senare.

Tänk på att oavsett hur du torkar så blir resultatet bäst om temperatur och luftfuktighet är konstant. Om du sänker temperaturen (stänger av torkapparat/ugn på natten till exempel) eller mixtrar så det blir tillfälligt fuktigare i luften, tar det längre tid att torka och kvaliteten på den färdiga produkten kan bli sämre.

 

Persikor blir otroligt goda när de torkats. Jag föredrar att torka i små bitar som kan användas i müsli. Större bitar går också fint, men de tar å andra sidan slut fortare.

Den färdiga frukten förvaras i täta glasburkar och har lång hållbarhet.

 

Torkapparat

Mitt bästa tips till dig som vill torka med bra resultat är att använda en torkapparat. Den blåser lagom varm luft runtom råvaran och ser till att det torkar snabbt och bra. Bäst (enligt mig) är torkapparater som har fläkt i bakdelen av maskinen, till skillnad från apparater med fläkt nertill som blåser uppåt. Det torkar jämnare, snabbare och utan tillsyn i dessa.

I torkapparaten läggs frukt och bär på olika typer av galler, dessa kallas för torkollor. Luften passerar genom gallret och omger det som ska torkas. Om bitarna är så små att de trillar ner genom gallret när de är färska eller torkade, läggs en duk av non-stick-material ovanpå.

Frukt och bär torkas i 50 grader (122 grader Farenheit) tills råvaran är lagom torr.

 

Läs mer: Torka örter i torkapparat

 

Hemodlade plommon blir godast om de är riktigt mogna och söta när de torkas. Något omogna plommon blir väl syrliga.

 

Stora trädgårdsblåbär tar cirka två dygn att torka i torkapparat.

 

Bären ser lustiga ut när de torkar och får en lite lila ton. De blir oerhört goda!

 

Vanlig ugn

Alla bär och frukter kan torkas i en vanlig ugn. Men det kräver annan passning än i en torkapparat och det är dessutom risk att råvaran blir bakad, snarare än torkad. Det beror på att det blir mycket fukt i en vanlig ugn.

Lägg frukt eller bär som du vill torka på plåtar med bakplåtspapper. Det är onödigt att endast torka en plåt, så passa på att fylla upp ugnen. Sätt temperaturen på 50 grader, stäng luckan men sätt en grytlapp i öppningen så att det finns en liten glipa där fuktig luft kan läcka ut. När frukt och bär torkar bildas massor av fukt som måste ta vägen någonstans. Om den stannar kvar i ugnen bakas råvarorna och blir liksom tillagade istället.

Att torka i ugn passar små bitar och tunna skivor. En nackdel är nämligen att ugnen ockuperas under lång tid och inte kan användas till annat. Större delar kan behöva flera dygn i en vanlig ugn, vilket kan ställa till det.

 

En vackert röd platta av mixad och torkad frukt.

Vinbär kan mixas till ett mos och bredas ut på bakplåtspapper för att torka i ugn. Var noga med att släppa ut fukt ur ugnen under tiden.

 

Ett rosa tylltyg med svarta blanka vinbär på.

En enkel torkolla av fönsterbåge och tyll funkar perfekt när man vill lufttorka svarta vinbär.

 

Lufttorka

I vårt klimat ska du absolut inte ge dig på att lufttorka någon frukt eller bär utomhus. Inte ens varma dagar. På sommaren ersätts varma dagar av kyliga och fuktiga nätter, som snabbt ödelägger det som ser ut att torkat fint på dagen. Det är stor risk att skörden blir dålig.

Torka istället inomhus i det varmaste utrymmet du har; verandan, pannrummet, sommarstugans vardagsrum - var påhittig. Det ska vara varmt och torrt där du vill torka. Och du behöver veta att skörden kan torka där i flera veckor, i samma slags miljö.

Använd eller tillverka någon typ av nät att lägga skörden på. Det ska vara maximalt luftigt runtomkring.

 

Läs mer: Torka vinbär

 

Det finns många fallgropar med att lufttorka frukt och bär. Bra nybörjartips är att undvika frukt och bär med snitt-ytor. Om torktiden blir lång är det risk att råvaran ruttnar eller blir hemvist åt insekter, snittytan kan bidra till det. Bär med skal, i bra kvalitet, är lättare att lyckas med.

Lägg din skörd luftigt, utan att trängas, på galler, nät eller torkollor. Det är viktigt att luft kan cirkulera både under och runt. Helt runda, små och fasta bär är mer tillåtande och kan ligga på till exempel torkollor av flätat material. Men se till att det är plant, så att små torkade delar inte kilas fast i flätningen.

Att lufttorka tar generellt längre tid än att torka i torkapparat. Äppelringar brukar gå ganska snabbt i torrt klimat och är mycket lätt att lyckas med.

Notera att frukt och bär som torkas i rumstemperatur aldrig blir knastertorra, så som de kan bli i en torkapparat.

 

Läs mer: Sötsyrliga havrebollar med torkade hallon

 

Torkskåp

Det här är inte något gängse tips och säkert kan någon ha invändningar. Men det funkar! Jag har använt familjens torkskåp till mängder av frukt, bär - och svamp. Det trixigaste är att designa underlag som råvarorna kan ligga på under tiden de torkar, som ryms ovanpå upphängningsanordningarna. Jag brukar lägga tidningar ovanpå och försiktigt sprida ut skörden där. Det går också att hänga in korgar, papperspåsar och liknande.

 

Läs mer: Odla blåbär i trädgården

 

Förvara torkad frukt och bär

När de torkade godsakerna är klara läggs de bäst i en glasburk med lock. Det går också bra att vacuum-packa i portionsförpackningar. Förvara mörkt i rumstemperatur. Torkad frukt och bär håller i flera år. Exakt hur länge vet jag inte, för jag har aldrig lyckats behålla något längre en ett år eller så. Det äts upp så fort!

 

En liten torkställning med flätade korgar rymmer totalt cirka fyra liter bär. Viktigt att de torkar på en konstant torr och varm plats. Det tar flera veckor för bären att torka.

Skaka runt bären då och då så de inte torkar fast i underlaget under den långa torktiden. Ta bort bär som blir dåliga.

 

Tips: Köp växter och utsäde från Skillnadens webbutik!

 

Passa på nu att plocka och torka så mycket du kan! Torkad frukt och bär är lätt att använda och skulle det bli något kvar i burkar som inte går åt kan det med lätthet plöjas ner i ett smarrigt bröd.

Och bär med dig mitt tips om att fylla på tork-ytorna hela tiden, det är det bästa. Hellre något litet varje dag än att sikta på ouppnåeliga maxade skördedagar mitt i familjens sommarlov. Skörda, torka, ät och njut!

Varmt lycka till,
hälsar Sara Bäckmo

 

09. augusti 2024