Stäng menyn

Torka bär utan torkapparat

En del bär går fint att torka utan elektrisk torkapparat, till exempel blåbär och svarta vinbär. Här delar jag tips om hur du kan torka bär i rumstemperatur på bra sätt.

 

Blåbär, vinbär, jordgubbar, hallon och snart mognar mina läckra vindruvor i växthuset. På sommaren blir det mycket att ta hand om i avdelningen frukt och bär, särskilt de år då buskar och träd blommat rikligt och satt mycket frukt. Förra året var ett pang-år, medan 2025 är betydligt mer blygsamt. Vi har i år allra mest av vinbär och blåbär, medan nästan allt annat är betydligt mer sällsynt på träd och buskar.

Med andra ord gäller det att ta vara på det som är.

 

Läs mer: Torka frukt och bär - flera metoder

 

Jag har tidigare skrivit en lång artikel om att torka bär och frukt och nämner där torkapparat som en både enkel och effektiv metod för att torka. Läs genom länken ovan. Flera frukter och bär går dock att torka utan torkapparat. Det är praktiskt för dig som inte vill köpa en stor och otymplig torkapparat eller som ogärna använder fler elektriska produkter än nödvändigt. Här tänkte jag dela tips specifikt för att torka utan elektrisk torkapparat.

 

Vinbär i en stor aluminiumbunke.

Nyskördade vinbär måste rensas innan torkas. Repa bort från kvistarna och ta bort skräp.

 

Viktigt att tänka på

Oavsett vad du ska torka behöver du tänka på att det är fördelaktigt om temperaturen är ganska jämn där du ska hänga eller lägga dina saker. Det får gärna vara varmare än normal rumstemperatur och det bör vara torrt. I fuktiga utrymmen blir torkningen inte bra.

I varma länder torkas mycket utomhus och det är ju vansinnigt praktiskt. I vårt klimat är dock temperaturskillnad och fuktighet sånt som försvårar. Att torka utomhus på sommaren blir sällan bra, eftersom det som torkat under dagen blir fuktigt igen under natten. Det är risk att råvaran drabbas av mögel eller insektsskador och sedan ruttnar. Jag har gjort experiment som blivit vansinnigt äckliga och råder dig att inte prova.

 

Tips: Köp blåbärsplantor från Skillnadens - leverans september 2025

 

Vad behövs för att torka

Bär som lufttorkas behöver ligga luftigt så att luften kan passera över, genom och gärna under bären. En klassisk tork-olla av något slag är perfekt, eller ett nät. Det finns särskilda torkställningar att köpa, som kan stå på en bänk eller hänga i taket.

Den jag använt mest är en gammal fönsterbåge som jag häftat dubbelt tyll på runt ramen. Med två krokar i taket kan ramen hissas upp i luften, vilket ger mer luft runt det som ska torkas och gör anordningen mer platseffektiv.

Beroende på hur mycket du ska torka behövs mer yta. Det är nackdelen med att luftorka; det behövs ganska stor yta eftersom mycket bär mognar samtidigt och de tar lång tid att torka.

Undvik att torka bär på brickor med tidningspapper och liknande. Tidningspapper ska inte vara i kontakt med råvaror vi direkt stoppar i munnen, dessutom blir det inte så luftigt på bästa sätt.

 

En liten torkställning med flätade korgar rymmer totalt cirka fyra liter bär. Viktigt att de torkar på en konstant torr och varm plats. Det tar flera veckor för bären att torka.

 

Alla typer av blåbär kan torkas, både odlade och vilda. Med bara några buskar trädgårdsblåbär blir skörden ganska stor och det ger fina bär att testa torka om du inte provat förut.

 

Vilka bär passar att lufttork?

Små bär med ganska hårda skal tycker jag passar bäst att lufttorka. Stora bär (typ jordgubbar, körsbär och hallon) torkas bäst i torkapparat, eftersom de är både stora och innehåller så mycket fukt att bären jäser och riskerar att ruttna innan de torkar ordentligt. Likadant kan det vara med mindre bär med väldigt mycket vatten i, till exempel röda vinbär och mogna blåbärstry - de jäser lätt.

De bär jag lyckats bäst att lufftorka är svarta vinbär och blåbär.

Mycket hänger på vilka förutsättningar man kan skapa hemma. I ett varmt pannrum till exempel gissar jag att det går jättebra att torka sånt som i ett rum i bostadshuset är svårare. Man får prova sig fram.

 

En tork-olla är en enskild bricka med någon typ av nät. Här är vackra flätade fat i en praktisk ställning som rymmer ganska mycket.

 

Ett rosa tylltyg med svarta blanka vinbär på.

En enkel torkolla av fönsterbåge och tyll funkar perfekt när man vill torka svarta vinbär.

 

Torka bär så här

Plocka och rensa bären. Om de är stora/för stora kan de delas, men undvik gärna det om du ska lufftorka.

Lägg ut bären på en torkolla. Använd flera ollor istället för att lägga mängder med bär på varandra.

Låt bären står. Skaka eller rör runt bären då och då så de inte torkar fast.

Det tar flera veckor för bären att bli helt torra - ha tålamod.

I takt med att bären torkar tar de mindre plats. Lägg gärna över bären på en och samma bricka när du kan, för att spara plats och/eller torka nya bär.

Bären är klara när de är helt eller nästan helt torra. Då har vattnet inuti torkat upp och bäret är mer eller mindre helt torrt. Det är en smaksak hur torrt det ska vara, ibland är det gott när bären är lite sega också. Tänk på att de förvaras bättre ju mindre fukt som finns kvar i bäret.

 

De torkade blåbären blir små och smakrika.

 

Bären förvaras sedan i glasburk efter att de torkats.

 

Både blåbär och vinbär blir väldigt bra om de lufttorkas långsamt. Bären krymper ihop och blir som blå pyttesmå russin. Det tar flera veckor att få dem torra, men under tiden sköter de sig själva och resultatet blir nästan alltid bra.

De lufttorkade bären kan användas till mycket. En favorit är att ha dem i hemgjord müsli. Våra svenska bär är ofta syrligare än importerade och ger en fin kontrast till sötman i bakverk och annat.

Förvara bären i glasburkar med lock eller vakumförpacka i påsar.

 

Läs mer: Fem bästa tipsen för att odla blåbär hemma

 

 

Undvik att

Låt inte dåliga bär ligga kvar på ollorna om du ser att något börjar bli ofräscht, ta bort på en gång.

Torka inte så mycket på liten yta att bären ligger på varandra och hindrar luft att passera.

Torka inte utomhus där det är fuktigt på nätter och dagar.

Paketera inte bären förrän de torkat, annars är risken stor att de blir dåliga under förvaringen.

 

Varmt lycka till med dina torkade bär!
/Sara Bäckmo

 

 

 

01. augusti 2025