Stäng menyn

Tips på superenkel vintersådd

Ett oanvänt växthus och några fröpåsar - allt som behövs för att skapa en läcker grönsaksmatta för tidig skörd. Så på vintern! Vem är med på en vintersådd?

En hand pillar med fröer på en tallrik.

I fröblandningen dominerar spenatfrön, men här finns också till exempel rucola och pak choi.

 

I veckan var jag hemma hos min vän Ninnie och skrev på min bok om vinterodling en hel dag. Lugnt och tyst och varmt i en stor soffa. Inga busiga barn, promenadsugna hundar eller tvätt som pockar på min uppmärksamhet. Bara skriva.

Eftersom det passerat en födelsedag i huset hade jag med mig lite fröpåsar för att fira Ninnie med en sådd. Och det här är ett så kul sätt att odla att jag vill tipsa om det på bloggen med. Så på vintern! Det vore så roligt om du vill prova!

Läs mer om vintersådd i artikeln Våga vinterså grönsaker

 

En vintrig trädgård med bostadshus och växthus.

I Ninnies vackra trädgård ligger växthuset i söder, nära bostadshuset. Här odlas fina tomater och jordgubbar sommartid.

 

En odlingsbädd i växthus med lite mossa på.

På vintern står växthuset tomt. Dags att göra något åt det.

 

Det här är en bädd i söderläge i Ninnies växthus. Det är precis att översta jorden är tinad och möjlig att peta lite i. Det har varit kallt den senaste tiden. Här ska vi så ungefär en meter grönsaker nu, fastän det är vinter. Det är ett exempel på det som kallas för vintersådd.

Jag har tagit med mig en massa halvtomma fröpåsar, en del vet jag inte ens hur det kan tänkas vara med grobarheten. Fröerna är:

Sallat
Rucola
Spenat
Pak choi
Trädgårdsmålla
Rädisblad
Sockerärter

 

Fröpåsar på en bänk och en tallrik med fröer på.

Jag blandar fröerna genom att tömma påsarna på en tallrik.

 

Alla fröer töms ut på ett fat och blandas. Jorden på den utvalda platsen krattas iordning lite. Och sedan strösslar jag bara ut hela fröblandningen på jorden och krafsar lite med fingrarna så de täcks hjälpligt av jord. Det är sådden. Så enkelt va! Eftersom fröerna sås väldigt tätt och i en mix av olika sorter märks inte om grobarheten skulle vara lite sämre.

 

Bild på bädden sedd ovanifrån.

Fröerna är strösslade ut över jordytan mycket tätt.

 

En hand sår sockerärtsfrön.

Sockerärterna sås mycket tätt eftersom jag räknar med att en del inte gror efter vinterkyland.

 

I ena kortänden av bädden, mot fönstret, drar jag upp en liten rad. Här sår vi sockerärten 'Norli', med bara någon centimeters avstånd mellan fröerna. Det här är jätteknasigt tycker de flesta. Så sockerärter mitt i vintern? Jag har provat vintersådd av sockerärter två år i rad, i tunnelväxthus, och fått tillräckligt bra resultat för att våga tipsa om det. Jag ska skriva ett enskilt inlägg om det senare. Eftersom vintersådden kan decimera antalet fröer som gror så sår vi tätt. Om hälften av fröerna dör har vi ändå tillräckligt många som ger skörd. I maj.

 

Gör sådden så här:

  • Jorden krattas jämn.
  • Blandade fröer (det går lika bra med bara en av sorterna) strösslas ut.
  • Fröerna krafsas ner i jorden.
  • Platta till jorden.
  • Lägg snö direkt på jorden. När den smälter vattnas sådden.
  • Täck med en fiberduk, enkel eller dubbelvikt.
  • Sockerärterna sås tätt i en rad och täcks med jord.

 

Bädd i växthus med snö och fiberduk på.

Nu är sådden klar. Snön ska smälta och sen kommer värmen i slutet av februari. Någon vecka senare brukar det gro i zon 3.

 

Just det här växthuset står på en sockel av trä. Det hindrar en del av solljuset att komma in till sådden, därför kanske den dröjer lite extra med att gro. Men nån gång i mars borde det hända nåt.

Nu är det bara att vänta. I mitt tunnelväxthus börjar jag skörda en sån här sådd i början av april. Den ger skörd vid upprepade tillfällen under hela april och maj och längre än så om man vill. Se gärna videon nedan för att få en uppfattning om hur resultatet kan bli.

 

 

En sån här sådd tar några minuter att genomföra och är perfekt för bortglömda ytor som inte ska användas förrän senare på säsongen. Du som har en balkong kan lätt fylla jord i en badbalja eller några stora krukor och göra en likadan sådd. Tänk dig att drunkna i hemodlade blad så tidigt på våren!

Om du läser min blogg för första gången får du gärna ta en titt på startsidan och se om du hittar något mer läsvärt. Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård är Nordens största trädgårdsblogg och du får gärna tipsa dina vänner om att det finns massor att läsa om grönsaksodling hemma här.
/Sara Bäckmo

 

27. januari 2018