fbpx

07. januari 2016

Tips och länkar om sådder och fröer

Det finns så många att inspireras av när det gäller fröer och sådder. En del tips sveper hastigt förbi i sociala medier och andra hittar jag hos några av inspiratörerna jag själv ofta återvänder till.

Inledningen på året är verkligen en fröfrossartid. Jag är imponerad över de som klarar av att disciplinerat göra ett fåtal beställningar av fröer inför säsongen efter att noga läst kataloger och samlat info på annat håll. Själv gör jag ganska många beställningar, allteftersom jag hittar nytt jag vill prova. Kanske blir jag mer strukturerad också i det senare i livet när jag kan vara mer fokuserad, tycker ibland att det är svårt med just den biten med många barn och hektiskt liv i övrigt.

Jag vet att många hämtar inspiration kring grönsaker och olika sätt att så och odla från min blogg och det tycker jag är jättekul. Tänkte passa på att dela några tips och idéer till andra bloggar, böcker och inspirerande personer när det gäller just sådder och fröer. Kanske kan du hitta ny inspiration?

 

Ulla Hasselmark - Ulla har skrivit den fina boken Fröbok, som kom ut 2012. Den är jättekul för oss som vill experimentera. Hon skriver en hel del om det som kallas för vintersådd, och förklarar begreppen och hur det går till på ett bra sätt. Kopplat till boken finns också bloggen Ulla Hasselmarks Fröbok. Den uppdateras inte så ofta numera, men det finns väldigt många bra inlägg i arkiven och jag tycker alltid att jag hittar något läsvärt när jag skummar omkring på sidan. Mitt superlyckade försök med att göra en flytsådd av kungsliljor kommer från hennes bok:

 

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46590" yos yod yot ]

 

Charles Dowding - En bok jag läser inför min vinterodling är Charles Dowdings How to grow winter vegetables. Även om vi inte odlar på riktigt samma breddgrader ger boken ändå en hint om grönsakernas kapacitet, det ger mig mod att prova nytt. Den här brittiske odlaren är superinspirerande, särskilt med sitt budskap om "no-dig-gardens" - den grävfria trädgården. (Kolla hans klipp på YouTube så förstår du varifrån jag hämtat min inspiration om att anlägga enkla odlingsytor rakt på gräsmattan...). Ett av mina kanon-ögonblick som bloggare var förresten när Dowding-him-self kommenterade ett av mina inlägg och berömde min trädgård, som han tyckte var väldigt fin. Woh ho!!!

 

Anette Nilsson - Anette odlar den fina köksträdgården Boäng och är en fena på att hitta bra och fina grönsakssorter. Den senaste tiden har hon gjort en hel serie inlägg där hon gått igenom olika frökataloger och lyft ut en mängd olika intressanta sorter. I år tänker hon prova att odla nakenfröpumpa - det tycker jag är extra kul eftersom det är den enda pumpan jag egentligen ser någon nytta med att odla (bilden överst i inlägget visar rostade pumpakärnor från nakenfröpumpa). I ett av blogginläggen om frökatalogerna tipsar hon också om var hon köper fröer till de läckra Wave-petuniorna hon skrev om i ett tidigare gäst-blogginlägg på Skillnadens.

 

En vacker gång i köksträdgården kantas av vita petunior.

De vita petuniorna med lilla mitt är en av Anette Nilssons favoriter, här kantar de gångarna i hennes köksträdgård Boäng.

 

Föreningen Sesam - Ibland får jag frågor om att samla egna fröer och bevarande av olika kulturarvssorter. Just nu tycker jag mest det är bökigt att odla fröer. Jag är mån om att särskilt välja specifika sorter som passar mitt klimat och mitt sätt att odla och jag litar inte på att jag kan hantera plantorna på det sätt som behövs för att isolera en särskild sorts egenskaper och skydda från korsbefruktningar. Så jag har sparat fröodling till senare, med undantag av en del bönor och ärter där sorterna spelar mindre roll, samt sommarblommor. Men du som är intresserad av att odla fröer och dessutom vill hitta ett rikt utbud av gamla kulturarvssorter ska gå med i Föreningen Sesam. Det är en ideell förening där medlemmarna just fröodlar gamla och ovanliga köks- och nyttoväxter.

 

Runåbergs - Flera fröfirmor har riktigt bra info om olika grönsakssorter på sina hemsidor. Särskilt gillar jag Runåbergs fröer, som för några år sedan också kom med boken Runåbergs fröer av Johnny Andreasson.

 

Impecta - Fröfirman Impecta har en utomordentligt bra latmans-tjänst på sin hemsida, i vänsterspalten. När jag är för trött för att tänka själv brukar jag använda tjänsten för att få förslag på fröer att så en viss tidpunkt på året, eller växter som passar i ett speciellt läge på tomten, eller färgskala eller liknande. För nybörjarodlaren är det ett enkelt verktyg för att få ett hum om vad som kan vara möjligt att så i till exempel januari.

 

Det finns väldigt många andra sidor och personer som inspirerar. Har tänkt att återkomma med fler tips framöver så jag bränner inte alla i det här inlägget. Hoppas du hittar någon ny bekantskap bland de ovan.
/Sara Bäckmo

 

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,56918" yos yod yot ]

2 svar till “Tips och länkar om sådder och fröer”

  1. Sussie skriver:

    Hej och tack för en tokinspirerande blogg! Jag är nyfiken på hur mycket pengar du lägger på fröer under ett år?

    • Sara Bäckmo skriver:

      Hej och tack! Fröer är ett kul kapitel. Jag köper förstås mer än jag behöver, som alla andra. Jag skulle tro att jag lägger knappt 2 000 kronor på fröer under ett år. Då köper jag mycket fröer till perenner och sommarblommor också. Uppskattningsvis landar grönsaksfröerna på drygt 1 000 kronor, då försöker jag köpa så mycket jag kan på rea. En del tycker det är jättemycket pengar, men eftersom vi under merparten av året ser matkostnaderna sjunka med många tusen kronor per månad så har jag inga problem med den utgiften. Hälsningar Sara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *