Tips för tidiga grönsaksskördar i köksträdgården
Nu när säsongen tar fart på allvar gäller det att planera både för det som ska ätas tidigt på våren, under sommaren och hösten. Och vintern. Glöm inte vintern.
Läckra bilder av veckans nyskördade grönsaker som delats senaste dagarna. Tycker jag själv. Morot, sallat, rädisa och jordärtskockor. Tillsammans med en del som lagrats i frysen och ägg från egna hönor består vissa måltider nästan enbart av egna råvaror, fastän säsongen är så väldigt tidig.
Och det är möjligt för nästan vilken odlare som helst att kunna skörda grönsaker vid den här tiden. Men det krävs lite planering och god framförhållning.
Jag älskar att se min köksträdgård som ett skafferi. Eftersom jag saknar lagringsutrymmen i form av jord- eller stenkällare behöver jag hitta alternativa lagringsplatser för större mängder rotsaker. Att lagra rötter i en stuka, alltså ett djupt grävt hål i marken, under vintern funkar jättefint. 2013/2014 lagrade jag rötter i fem månader under vintern. Men förra året hade jag inte tid att gräva någon stuka och då provade jag istället att täcka morötterna på samma sätt som jag gör med en del av jordärtskockorna för att kunna skörda dem direkt från landet under vintern. Resultatet är så bra! Både stor och små morötterna (av sorten 'Rothild' som är en sen och lagringsduglig morot av typen vintermorot) är superfina i både smak och tuggmotstånd.
Jordärtskockor är ett utmärkt komplement till potatis under våren när det eventuellt inte finns egen potatis. De växer som bäst på hösten och mår bara bra av att stå över vintern i landet. Några plantor täcker jag med halm under vintern. Om tjälen inte når ner i backen kan jag nämligen skörda skockorna också under vintern då det ligger snö och marken är frusen runt omkring. Också detta är okomplicerat att fixa hemma.
De härliga sallader vi ätit de senaste dagarna, liksom de fina gröna bladen på smörgåsarna, kommer från plantor i odlingstunnel och varmbänken. I odlingstunneln har sallatsplantor övervintrat fint i sina bäddar, medan de som står i varmbänken såddes 31 december förra året och planterades ut 16 februari. Kräver visserligen lite mer i arbetsinsats än de två övriga exemplen, men är fullt görbart. Det är många som använder sig av varmbänk i trädgården och får fina skördar riktigt tidigt på våren.
Från varmbänken kom också rädisorna som skördades mitt i veckan. Barnen åt upp allt på stört. Jag har genast sått sex nya rader som kommer att ge skörd om några veckor innan jag börjar plantera ut spetskålen.
Så. Nu när säsongen tar fart på allvar gäller det att planera både för det som ska ätas tidigt på våren, under sommaren och hösten. Och vintern. Glöm inte vintern. Tänk framåt och använd trädgårdens hela potential genom att också så och odla för de kalla månadernas behov.
/Sara Bäckmo
Läs också:
Ny växtplats varje år för jordärtskockorna
Nyskördade morötter i mars
Årets första riktiga skörd är gjord