Stäng menyn

Tidig sådd av aubergine

Till de tidigaste sådderna för året räknar jag aubergin. Jag siktar på lika bra skörd som förra året och sår många sorter att odla i krukor i tunnelväxthus.

En korg med nyskördad aubergine, tomat och bönor.

 

En av grönsakerna jag sår tidigt på året är aubergine. Jag har odlat aubergine ända sedan starten 2011 och med väldigt varierande resultat. Det tog flera år bara att få upp plantor som ens blommade. Jag sådde vid fel tidpunkt och valde sorter som inte passade min växtzon. Och så planterade jag ut för tidigt och för tätt.

De två senaste åren har skördarna blivit mer än ok och förra året var redkord. Jag tror jag plockade en frukt om dagen under större delen av sommaren. Det blev över fyra kilo och jag fick till och med frysa in. Vi hann inte äta upp allt. Det är få förunnat att kunna öva sig i att ha ett överflöd av just aubergine, ganska få pinnar iväg till affären och köper några kilo på ett bräde, tror jag.

 

Så här sår jag

Det kommer en mer utförlig beskrivning av hela växtsäsongen för aubergine lite senare. Men nu är det alltså tid att så fröerna. De tar lång tid på sig att komma upp i storlek och behöver alltså flera månader på sig att bli plantor som är stora nog att sättas ut. Slutet av januari, början av februari brukar vara en bra tid.

Jag sår inomhus i vanlig planteringsjord, eventuellt såjord om jag har. Kanske sex frön i varje kruka eller tråg. Jag vattnar och ställer sedan på någon undervärme. Så snart fröerna gror (vilket sällan är alla och det kan ta så lång tid som en månad innan det sker) flyttas de till en växtplats med växtbelysing. Efterhand som plantorna blir större planteras de om i större krukor och får lite extra näring.

Alla plantor som sås inomhus för att sedan sättas ut på friland eller i tunnelväxthus får extra gödsel under inomhustiden. Jag brukar blanda yngsta barnets potta med vatten och ömsom vattna krukväxter och småplantor. Om det inte räcker brukar ett annat barn med liten rumpa kunna bistå med lite gödsel. Gödselvattnet luktar ingenting och är världens bästa gödning. Gratis och värsta naturresursen. Läs gärna inlägget Skaffa en potta och gödsla med ditt kiss om det här väcker frågor. Och nej, det är inte farligt att gödsla med kiss. Läs nämnda inlägg. Jag använder också lakvatten från bokashi att gödsla inomhusväxter och sådder med.

För tillfället står mina sådder i badrummet på golvvärmen, eftersom jag ännu inte monterat min bästa värmematta. Jag fattar inte hur det gick till men det är redan lite ont om utrymme hemma för sådderna...

 

Vit och lila aubergin som ligger i en hand.

Den vita auberginesorten heter 'Blanche Ron-de Á Oeuf'.

 

Aubergine jag odlar 2018

Black beauty
Det här lär vara en av de vanligaste sorterna av aubergine och den ser ut precis som en köpefrukt om odlingen lyckas. Jag har gjort goda röror av aubergine, tomat och paprika till frysen och då är de här stora frukterna jättefina. Plantorn är 40-50 cm höga.

De Barbentane
Avlånga och mörka frukter på höga plantor. Den här sorten har gett skörd lite senare på säsongen men varit uppskattad. Höjden gör att den kan odlas som samplantering och lätt kombineras med min vinterodling, där till exempel bladgrönsaker för vinterskörd kan odlas runtom plantan.

Wenta
En superhäftig aubergine med supercoola frukter. De är jättesmala och långa och växer fram otroligt snabbt från lagom höga plantor. En sort som ursprungligen är från Nepal. Estetisk att dela på längden och steka.

Rosita
En sort jag inte odlat tidigare men som jag är väldigt nyfiken på. Den beskrivs som oerhört mild i smaken. En del aubergine kan bli lite skarpa och nästan bittra ibland. Frukterna är helt rosa - min favoritfärg. Låga plantor på 40-50 cm höga.

Ophelia (F1)
En miniaubergine (ja, jag tycker ju om små sorter av allt möjligt) där både frukt och planta blir väldig liten. Lila frukter.

Early Long Purple 3
En gammal sort med frukter som kan bli 25 cm långa på plantor som är ca 50 cm höga. Ny sort i min odling. Ser läcker ut.

Sorterna ovan finns bland annat hos Runåbergs Fröer och Impecta Fröhandel. Jag har också beställt några sorter från en utländsk firma men jag är inte säker på att jag kommer att odla dem i år.

 

Bild på bord med plantor och sådder under växtbelysning.

En del av mina tidigaste plantor under växtbelysning med lysrör; savoykål, kronärtskocka, tomatsticklingar och paprika.

 

Använd belysning

Ett måste för sådd av till exempel aubergine och andra grönsaker inomhus i januari-mars är extrabelysning. Växterna klarar inte av att utvecklas i bra takt om de inte får mer ljus än dagsjuset. Därför tipsar jag om mitt senaste trädgårdsbrev (kommer varannan vecka till prenumeranternas e-post) där jag fixat ett fint erbjudande från Wexthuset på kanonfin växtbelysning. Har särskilt valt bra belysning som passar att montera i till exempel en lagerhylla för att täcka många sådder. Anmäl dig gärna till brevet nedan om du blir nyfiken och vill veta mer: Saras trädgårdsbrev.

Nåväl. Personligen tycker jag att det är svårt med tidiga sådder inomhus eftersom de lätt drabbas av angrepp. Jag har till exempel precis satt ut en första omgång av bladlusgallmygga och bladlusparasitstekel för att bli av med bladlöss. Bladlössen har nästan helt kvaddat mina första inomhustomater. Nu är det krig. Aubergine växer långsammare än tomater och är ännu tråkigare att mista till bladlössen. Därför sår jag alltid några plantor extra. Med ett överskott har jag råd att förlora några plantor.

Förresten var utplanteringen av myggorna en hemlighet och barnen lovade att inte säga något. Makens min när ungarna berättade att han inte får fäkta efter några som liknar blomflugor i vardagsrummet eftersom någon släppt ut 300 myggor i rummet... Ja, han är tålmodig. Och redan ett dygn efter att myggorna släpptes ut tycker jag mig se en skillnad.

Om du är experimentlysten tycker jag att du ska prova att odla aubergine. Det är verkligen exotiskt att se frukterna ligga på fatet. Nästan så jag måste nypa mig i armen och påminna mig om att jag odlat dem själv!
/Sara Bäckmo

18. januari 2018