Stäng menyn

Mäta temperatur i jorden i mars

Alla delar av köksträdgården har sina speciella förutsättningar. Jordens temperatur varierar stort i de olika bäddarna och särskilt tydligt är det på våren.

Köksträdgården vid plank och stenmur när vårsolen ligger på.

 

Imorgon ska jag skriva mer om nyttan med de tidiga sådderna, som ett svar på en fråga jag fått om rekommendationerna att INTE så så förbenat tidigt. Som en liten smygstart till det inlägget har jag varit ute och mätt temperaturer i jorden, för det hör liksom ihop.

Det anges ibland i samband med såanvisningar hur varm jorden ska vara för att fröerna ska trivas och gro. En del fröer gillar varm jord medan andra gror vid några enstaka plusgrader. Det är mycket sällan jag är ute och mäter temperaturen i jorden. Jag går på känsla när jag sår och vet ganska väl vilka grönsaker som funkar tidigt på säsongen. Har lärt mig vad som ger utdelning här i trädgården. Och lär mig ständigt nytt genom att experimentera.

 

Vinter och vår samtidigt

Tidigt på våren är skillnaderna stora mellan bäddar i olika delar av köksträdgården. När det är vinterläge med snö över bäddarna i den västra delen kan det vara vårkänslor med tinade bäddar och ljummen vind i den östra delen. Hela köksträdgården nås av sol större delen av dagen men i skydd från vinden, med hjälp av plank, stenmur och buskar, är vissa delar betydligt angenämare än andra. Varje del av köksträdgården erbjuder sina möjligheter och omöjligheter, jag jobbar ständigt på att förbättra och skapa bästa möjliga förutsättningar.

Jordtemperaturen i de olika delarna varierar mycket mer än man först kan tro. Med en enkel digital termometer är det lätt att mäta temperaturen. Jag valde att mäta knappt fem centimeter under jordytan, där fröer såtts eller kan tänkas sås. Så här blev resultatet den 8 mars, en dag med växlande molnighet och ungefär 3 plusgrader i luften:

 

  • upphöjd bädd utan täckmaterial, soligt läge: 1 grad
  • upphöjd bädd med täckmaterial, soligt läge: 2 grader
  • upphöjd bädd/djupbädd i varmt och skyddat söderläge, med fiberduk: 6 grader
  • kallbänk i soligt läge med lock av byggplast: 9 grader
  • markbädd i tunnelväxthus utan fiber eller annat skydd: 14 grader
  • varmbänk i tunnelväxthus: 21 grader

 

En termometer nerstucken i snötäckt odlingsbädd.

Vissa bäddar var fortfarande snötäckta när temperaturen mättes, trots att de ligger i soligt läge. Här är jorden iskall och det är ingen idé att förvänta sig att något ska gro här än på ett tag.

 

En termometer nerstucken i jord i en kallbänk.

Två meter från den kalla bädden i bilden ovan står en kallbänk, en ram fylld med jord, täckt med lock. Här är det varmt och mysigt och den vintersådda spenaten grodde överallt redan första mars. Här räknar jag med att kunna skörda i april.

 

Olika lägen ger stora möjligheter

Som du ser är det mycket stor skillnad på temperaturen i de olika odlingsbäddar. Om alla bäddar sett exakt likadana ut och legat på exakt samma ställe i köksträdgården hade mina möjligheter varit väldigt begränsade. Genom att kombinera både olika typer av bäddar och olika lägen har jag istället stora, eller kanske till och med riktigt stora,möjligheter att odla mycket mat också tidigt på säsongen. Och sent på säsongen med, eftersom förutsättningarna då i mångt och mycket liknar de som råder nu.

Temperaturen är mätt under dagen. Nattetid blir det förstås något kyligare. Men de platser där jorden skyddas av till exempel fiberduk, lock, tunnel eller rent av värms upp underifrån av gödsel som förmultnar kyls inte lika mycket. En del av värmen stannar i jorden, vilket ger något trevligare förhållanden för fröer som såtts än om jorden skulle stå helt bar.

Tidigt på säsongen gäller det för mig att pytsa ut rätt fröer vid rätt tidpunkt i rätt bädd för att få bästa möjliga resultat. Det är ett kul pussel!
/Sara Bäckmo

 

14. mars 2016