Tål små plantor av purjolök kyla?
Små plantor av purjolök hanterar kyla på bra sätt, i alla fall i det att de inte dör. Men det kan bli problematiskt senare på säsongen om små plantor stått väldigt kallt.
När man söker info om pujolökens förmåga att hantera kyla, blir det i första hand material om stora purjolöksplantor man stöter på. Att stora purjolöksplantor många gånger är tuffingar inför vintern är allmänt känt, men det som många odlare främst har nytta av att veta är något annat. Nämligen hur tåliga små plantor är när vi förodlar dem.
Läs mer: Tips för sådd av purjolök
I min köksträdgård odlar jag två typer av purjo; en sort för tidig skörd och en sort för sen skörd. De sena sorterna har torrare bladverk och tål kyla bra. De tidigare sorterna är mjällare och saknar de riktigt bra lagringsegenskaperna. I gengäld växer tidiga sorter snabbt och ger generellt tidigare skörd, särskilt om jag startar en sådd redan i början av året.
När jag nu i januari redan hunnit skola om min första sådd av tidig purjolök och sedan satt växterna i ett vinterkallt tunnelväxthus blir det såklart kortslutning. Jag har själv skrivit om detta, med det tydliga tipset att inte ställa ut purjolök för tidigt. Nu noterar ni att jag gör precis tvärtom och glatt sätter ut pyttesmå plantor i kallt växthus ändå. Klart man blir förvirrad! Vad gäller?
Purjolök är tvåårig
Purjolök att äta odlas som en ettårig växt, med sådd och skörd samma säsong. Om purjolök står kvar i landet på vintern passerar växten en köldknäpp. Kylan triggar växtens nästa fas i växtcykeln och purjolöken börjar i den kyliga miljön att förbereda sig för att blomma. I mitten av purjolöken växer en kraftig blomstängel upp, vilket minskar mängden blad i purjon och gör den lite mindre purjo-lik. Den går fortfarande att äta, en kan inte användas och lagras så som vi är vana vid.
Växtsättet gör att vi kallar purjolöken för tvåårig; den utvecklas år ett och går i blom och förökar sig år två.
Det är inte bara stora plantor som går i blom om det kommer en köldknäpp. Också små plantor kan få för sig att gå i blom om det en period varit väldigt kallt.
Tips: Gå på mitt föredrag om odling och lär dig mer!
Blomning på grund av annat
Precis som många andra växter är det inte bara växtens naturliga cykel som kan framkalla blomning vid tider på året när det egentligen inte passar. Kål, sallat, vanlig lök, mangold och en hel del andra växter kan få för sig att blomma om de inte riktigt gillar förutsättningarna. Det är inte alltid lätt att säga exakt varför en växt beter sig som den gör!
Generellt kan man säga att växter går i blom vid fel tid på året om/när de känner sig stressade. Deras överlevnadsinstinkt kickar in och de lägger allt krut på att göra det viktigaste av allt - att sätta frö och föröka sig.
Till exempel kan växter blomma om de under en period stått alldeles för torrt, om det varit alldeles för varmt eller om det varit hårda angrepp av skadedjur eller något annat som belastat. Om det varit för blött i jorden brukar plantorna dock dö innan de de hinner blomma.
Läs mer: Purjolök kan stå i landet sent på året
Purjolök på sval plats
Om purjolök har det den behöver och inte störs av något särskilt, så kan purjo mycket väl stå i en sval miljö utan att ta stryk. Det kan vara användbart till exempel för att spara plats; vi sår inomhus och ställer de små plantorna svalare när de kommit upp ur jorden. Svalt är alltså inte samma som kallt, med temperaturer kring nollan. Svalt är helt klart frostfritt och gärna några plusgrader över det. I sval miljö växer plantorna lagom långsamt och är inte så utsatta som i en varm inomhusmiljö tidigt på året.
När jag förodlar purjolök som ska skördas sent på året gör jag sådden inomhus och har de små plantorna på en svalare plats inne. När det är lagom varmt i tunnelväxthuset sätter jag plantorna där innan de planteras ute.
Läs mer: Vänta med att flytta ut purjolök (om du inte odlar för jättetidig skörd...)
Purjolök på kall plats
Den purjolök jag sätter på en vintrigt kall plats har en helt annan fortsättning framför sig än ovan. Jag odlar gärna en första mycket tidig sådd inomhus, för att skörda ordentligt tidigt på säsongen. Då är purjolöken liten och späd, kanske som ett finger i tjocklek - en primörpurjo. Det är en oerhört värdefull - och god - skörd! Tidigt på året måste man som självförsörjande odlare variera sig på alla sätt som går, eftersom utbudet är ganska begränsat.
Årets (2025) första sådd av purjolök gjordes 11 januari i små pluggar i ett pluggbrätte (150 celler). Plantorna var redo att skolas om 21 januari. Direkt efter omskolning ställde jag plantorna i mitt ouppvärma tunnelväxthus. Det är nu temperaturer som växlar mellan -1 och +6 grader utomhus. När det är under nollan täcks plantorna med fiberduk. Och om det blir kallare än så framöver kommer jag att skydda växterna ytterligare.
Till sen skörd odlar jag till exempel 'Blauwgroene Winter'.
Läs mer: Bli medlem på Skillnadens och få 365 odlingstips i fin nedladdningsbar pdf
Högst troligt går mina små plantor i blom på försommaren. Men eftersom det här inte är plantor som ska stå i landet ända till hösten, gör det inget. Jag har högst troligt hunnit äta upp löken innan de går i blom. Därefter skördas den senare purjolöken, som hanterats annorlunda.
Det här är ett smart sätt att odla purjolök som jag praktiserat i ett gäng år. Det funkar för det mesta väldigt bra. Löken tål massor av kyla också som liten, och så länge jag är okej med risken att plantorna på försommaren kan blomma, vill jag gärna ha den fina möjligheten till tidig skörd. Och den stora finessen här är alltså att jag sparar väldigt mycket plats. Plantorna står ju utomhus och upptar ingen värdefull yta inne. Dessutom blir plantorna friska och fina i den luftiga och svala miljön. Inga bladlöss, alger och torra små krukor som kan ställa till det.
Kul att ni är så uppmärksamma kring det jag gör i min odling - och frågar när ni undrar!
/Sara Bäckmo