Stäng menyn

Styckfrys svamp - bästa sättet att frysa svamp

Har du provat att styckfrysa svamp? Det är mycket lättare att använda styckfryst svamp i matlagningen, än om den fryses i klump i en påse eller burk. Få tips om hur du kan göra här.

Att styckfrysa svamp gör det enkelt att använda precis så mycket eller lite svamp man behöver.

 

Jag har inte skrivit så mycket om svamp innan jag började odla den själv i trädgården. Nu när jag äter hemodlad svamp varje dag känns det rimligt att dela bra svamptips. Det är ju dessutom säsong för skogens svamp nu, de frodas en fuktig sommar. Ett av mina bättre ta-till-vara-på-svamp-tips är att styckfrysa svamp. Det gör jag sedan många år tillbaka - inspirerad av hur jag vanligtvis fryser in grönsaker.

 

Läs mer: Odla svamp i pallkrage - Ostronskivling

 

I skogen så väl som i trädgården blir det lätt mycket svamp när den väl börjar växa till sig. Det är mer regel än undantag att man behöver torka och frysa svamp för att kunna ta hand om skörden. Vanligast när svamp fryses är att den förvälls och skopas ner i påsar eller burkar som ställs i frysen. Det allra enklaste i matlagningen är dock att frysa svampen på annat sätt.

 

Att styckfrysa svamp i skivor är dekorativt och ger fin mat när svampen sedan tillagas.

 

Vad innebär "styckfrysa"?

Att styckfrysa innebär att bitar av en råvara fryses för sig, snarare än i klump. Tänk dig jordgubbar i affärens frysdisk, eller ärter, chicken nuggets eller vad som helst. Allt är fruset var för sig och man kan lätt plocka fram precis så mycket som behövs ur paketet.

Motsatsen till att styckfrysa är att låta allt som ska frysas klumpa ihop sig, i en påse, burk eller annan behållare. När man tar fram det som ska användas ur frysen så får man ta den mängd som bjuds i påsen.

 

Läs mer: Odla jättekragskivling i växthus

 

När jag lagar mat har jag oftast större nytta av att skopa upp lite här och var ur påsar och burkar i frysen. Det är så jag lagar mat när grönsakerna finns att skörda i trädgården, och genom att ha styckfrysta råvaror kan jag använda samma tänk också på vintern - fast då är frysen mitt skafferi.

Med styckfrysta råvaror behöver jag aldrig ta fram större paket i god tid och tina var för sig. När jag börjar laga mat hämtar jag det som behövs och lägger på en tallrik - några minuter senare är de tinade och kan användas i matlagningen. Vissa saker behöver inte ens tina, de kan användas direkt i käket.

Svamp kan styckfrysas på precis samma sätt och det borde alla göra! Det funkar lika bra med hela svampar, som större och mindre bitar av svamp. När du ska göra en sås och vill piffa med lite svamp, skaka ur det som behövs ur påsen. Vill du göra en enda liten gratinerad lunchmacka med svamp, skaka ur det som behövs ur påsen. Vill du göra svampbiffar till till en hel familj och lite till, skaka ur det som behövs ur påsen - eller ta hela.

 

Läs mer: Förvälla svamp - så här gör man

 

Den förvällda svampen läggs utspridd på en bricka eller plåt med bakplåtspapper.

 

Styckfrys svamp så här

Jag förväller alltid svamp som ska frysas, jag tycker den blir bäst då. Rensa, skölj om det behövs (svamp som ska förvällas kan sköljas utan problem - den ska ju ändå bli blöt) och skär i bitar om du önskar. Förväll och låt sedan svampen rinna av ordentligt i ett durkslag. Är svampen väldigt blöt kan du hälla över den på en handduk och låta den torka upp något.

Förbered en bricka eller plåt med bakplåtspapper på.

Fördela svampen ovanpå pappret, utan att den ligger allt för tjocka lager ovanpå varandra.

Ställ in i frysen och frys så länge så att svampen blivit hård. Rör om så att delarna lossnar från pappret och häll ner i en påse eller låda till frysen.

 

När svampen väl fryst kan bitarna separeras lätt från varandra genom att läggas i en påse och försiktigt tryckas till.

De små bitarna av svamp kan tas fram och användas i matlagning.

 

Både stora och små svampar kan förvällas och frysas hela och användas till vissa maträtter.

 

På bilderna har jag styckfryst mindre bitar av ostronskivling och dessutom hela stora ostronskivlingar. Den mindre svampen är den som är lättast att använda, men större svampar - hela eller i större skivor till exempel - är väldigt exklusivt att kunna tillaga. De stora svamparna kan stekas, friteras, paneras, ugnsbakas och på så vis bli en hel lyxig rätt. Det passar att göra med till exempel stora kantareller, hattar av Karl-Johan och andra soppar, eller som här med odlad svamp.

Hoppas du fått ny inspiration till både lagring och mat med svamp. Glöm inte att plocka i skogen nu när det är så bra svampväder! Min mor säger alltid att gula kantarellerna är klara att skörda tio dagar efter regn och med tanke på veckans väder har vi då förhoppningsvis mycket fint att hämta i skog och mark de närmaste dagarna. Lycka till!

 

Den hemodlade svampen ger skörd både vår, sommar och höst. Det jag inte klarar att äta färskt fryser jag in. Foto: Maria Fors Östberg

 

Produkter till svampodling

Här är alla saker jag använt till mina första odlingar av svamp i min trädgård. Jag har handlat mina grejer hos Svamphuset och du kan kika på prylarna genom länkarna här:

OSTRONSKIVLING MYCEL 1000 G
JÄTTEKRAGSKIVLING MYCEL 1000 G
STOLT FJÄLLSKIVLING MYCEL 1000 G
HALMPELLETS
EKPELLETS
ALSPÅN

Om du vill köpa färdiga kit, där allt som behövs för respektive svamp-sort ingår, hittar du det här:

OSTRONSKIVLING KIT FÖR TRÄDGÅRDSODLING
JÄTTEKRAGSKIVLING KIT FÖR TRÄDGÅRDSODLING
STOLT FJÄLLSKIVLING KIT FÖR TRÄDGÅRDSODLING

 

Tänk på att vissa av pellets- och spånprodukterna kan gå att hitta i vanliga detaljhandeln, till exempel i djurbutiker. Det kan gå att spara några kronor genom att handla där. Å andra sidan är det smidigt att kunna klicka hem allt som behövs i ett enda köp utan att behöva åka runt och leta efter grejerna.

Tilläggas bör att jag har köpt alla produkter till mina odlingen, jag använder ej gratisprodukter. Däremot har jag ett samarbete med Svamphuset kring länkar. Hoppas du uppskattar att få tips!
/Sara Bäckmo

11. juli 2025