Stäng menyn

Stjälkselleri - för finaste smaken i maten

Med lite tur och skicklighet kan du odla ännu finare stjälkselleri hemma, än vad som finns att köpa i matbutiken. Stjälkselleri är en underbar smaksättare till mat, men kan också ätas som en grönsak bland många andra.

En fin liten skörd av stjälkselleri från en pallkrage, sommaren 2025.

 

Vissa grönsaker odlar jag i första hand för att sätta guldkant på maten, snarare än för att bli mätt och belåten. Till de grönsakerna hör stjälkselleri. Det här är inte en växt som jag sparar pengar på att odla själv och som fyller en viktig funktion i köket. Men den adderar smak till maten som gör den godare. Dessutom är stjälkselleri ett smycke i grönsaksodlingen. Ett lyckat år kan man knappt tro det är sant att man lyckats odla en så vacker växt.

 

Läs mer: Bli medlem på Skillnadens och följ min trädgård i vardagen

 

Att odla stjälkselleri

Stjälkselleri är inte bland de enklaste att odla. Det hör i första hand ihop med att den har lång utvecklingstid, och under de många månaderna i odlingen kan en hel del saker sätta käppar i hjulen.

Sådden startar tidigt, gärna i januari-februari. Fröerna är pyttesmå och gror på jordytan, helst inte täckta av jord men gärna till exempel vermikulit.

 

Läs mer: Vad är vermikulit?

 

Fröerna tar ganska lång tid på sig att gro och de växer långsamt i starten. Trixigt är också att plantorna är extremt små och ömtåliga.

När de blivit hanterbara planteras de om, en och en i små krukor eller pluggar. Och när de vuxit ännu lite mer är det dax för lite större kruka.

De kan sättas ut på växtplatsen när det är vårvarmt utomhus. Men en rolig grej med stjälkselleri är att man också kan sätta dem jäkligt kallt tidigt på våren, till exempel i växthus. Plantorna kommer att gå i blom på försommaren, stressade av att det varit kallt, men innan dess hinner man skörda massor av fina stjälkar. Prova!

 

Cirka fem veckor efter sådd på sommaren har små plantor av stjälkselleri vuxit fint. Om de odlas inomhus när det är vinter kan utvecklingen vara mycket långsammare.

 

Odla som ört/bladgrönsak till smörgås

Ett tips till dig som vill prova stjälkselleri vid en tid på året då det inte är säsong att odla ute. Odla stjälkselleri inomhus!

Jag brukar odla stjälkselleri som mindre plantor att skörda som skott och späda stjälkar till smörgåsar. Det är riktigt gott! Smaken är som den mjällaste och mildaste selleri, inte fullt så kraftfull som den är när vi odlar fullstora plantor.

Om du vill odla inomhus under växtbelysning tycker jag det är fiffigt att bredså ett kluster av sellerifrö i en kruka. De växer upp tätt tillsammans och man kan sedan skörda enskilda stjälkar eller klippa blad och stjälkar lite då och då.

Den spädare stjälksellerin funkar såklart också att odla utomhus! Förodla i kluster i små krukor eller pluggar och sätt ut tätt i landet. Skörda genom att klippa av småstjälkar.

 

Läs mer: Kinesisk vit stjälkselleri

 

Stjälkselleri växer fint i pallkrage, men slarva inte med gödsling och vattning.

 

De nedre bladen blir lätt fula på sommaren och jag brukar ta bort dem för att få en finare planta.

 

Stjälkarna är breda och krispiga och doftar fint av selleri.

 

På den nedre delen av plantan kan små skott av stjälkselleri växa fram. Dessa är lika fina att använda som de stora stjälkarna.

 

En solfjäder av selleristjälkar i vitt ligger på ett bord.

Ett enda frö av den vita kinesiska sellerin har gett hela den här stora plantan.

 

Saras hand håller en del av plantan, med vita smala selleristjälkar.

Huvuddelen av plantan är ett rejält knippe av vackra vita stjälkar, något smalare än den stjälkselleri vi köper i matbutiken.

 

Använda stjälkselleri

Det går utmärkt att använda stjälkselleri som ingrediens i till exempel sallader och andra rätter. Men oftast använder jag skörden som smaksättare, eftersom delar av familjen inte gillar färsk selleri. Jag brukar frysa selleri i skivor, att använda i grytor och liknande. Eller så kokar jag sellerin tillsammans med tomat eller andra grönsaker i röror. Det ger en touch av mycket god "buljong-smak".

Selleri är absolut oumbärlig i örtsalt och en självklar ingrediens i hemgjord buljong.

Om du har fin selleri och vill spara den så kan du skiva tunt och torka i torkapparat. Den får lite annan smak är den är torkad, men är fortfarande mycket användbar.

 

Läs mer: Så gör du eget örtsalt

 

Skivad stjälkselleri torkar snabbt i en torkapparat och blir en bra grund i mitt örtsalt.

 

Stjälkselleri är också god att äta färsk, strimlad i sallader eller stekta tillsammans med andra grönsaker.

 

Den röda stjälksellerin är superläcker! Den heter 'Giant Red' och har lika fin smak som den med bleka stjälkar. Den är dock lite kraftigare i strukturen ibland.

 

Hoppas du fått inspiration till ännu en grönsak att odla i din trädgård. Stjälkselleri behöver inte vara en stor och väldig insats, det behövs ganska få plantor för att få det som behövs till matlagning. Så ett tiotal plantor och var nöjd med det!
/Sara Bäckmo

07. oktober 2025

Lämna ett svar