Sticklingar av blåbär - sommaren 2025
Följ med när jag tar sommarens omgång av sticklingar på trädgårdsblåbär/amerikanska blåbär. Det är inte helt lätt att föröka med sticklingar och jag använder mina bästa knep för att lyckas.

En ny omgång sticklingar av blåbär är klar. Nu är det bara att vänta!
Det är inte för att jag behöver nya blåbärsplantor som jag sett fram emot en ny omgång sticklingar av blåbär. Det här är på kul-kontot. Och för att se om jag möjligen blivit lite klokare sedan senast. Jag har ju tagit sticklingar av blåbär på olika sätt i tio år och förundras över att det är så svårt att hitta ett enkelt sätt i vårt klimat. Det är liksom oförutsägbart med resultatet och svårt att dra generella slutsatser som är gångbara för hemodlare i bred skala.
Så. Det här årets sticklingar av blåbär är en mix av de saker jag sett funkat tidigare och så får jag utvärdera och se hur det går.
Vill du göra något liknande ska du bära med dig att blåbär är svåra att föröka från sticklingar. Se mina sammanfattande tips längre ner, ha tålamod och tänk att det verkligen är värt pengarna att köpa några plantor om du gärna vill odla blåbär.
Läs mer: Odla blåbär i trädgården - så här gör du

Till sticklingar på sommaren används nytillväxt av skott med gröna örtartade stjälkar. De ska inte vara för klena.

Jag klipper en hel bunt sticklingar på en och samma gång, från plantor som jag gillar.
Ta sticklingar av blåbär - gör så här
- Förbered ett lågt tråg med ogödslad torv som vattnas och plattas till.
- Täck gärna med 1 cm sand på toppen som gör att alger och mögel inte bildas lika lätt.
- Knipsa sticklingar från stadiga örtartade delar av blåbär (nytillväxt), med fyra-fem blad på.
- Ta bort de två nedersta bladen på sticklingen.
- Ta en kniv och repa en liten skada i yttre delen av sticklingens stjälk, på nedre delen.
- Doppa sticklingen i honung, som främjar rottillväxt.
- Stick ner sticklingen i torven. Fortsätt så med resten av sticklingarna.

Ungefär fem blad är lagom att starta med på sticklingen, den ska inte vara för lång.

De två nedersta bladen tas bort, den här delen av stjälken ska vara i torvblandningen.

En liten skada görs i barken på sticklingens nedre del.

Sticklingen doppas i honung och trycks ner i sand och torv så att den står stadigt.
Varmt och fuktigt
Tricket för att få blåbär att rota sig är att under flera veckor ha samma gynnsamma klimat där sticklingarna står. Det ska vara varmt (inte hett) och fuktigt. Det här är väldigt svårt att få till i en hemträdgårds-miljö. I stora odlingar förökas blåbär i tempererade växthus där dimbevattning håller sticklingarna fuktiga för jämnan. I vårt klimat - där temperaturen skiljer sig stort mellan dag och natt och dessutom under veckorna som passerar under vår ganska korta sommar - är det svårare att lyckas väl. Dessutom är det inte så enkelt att hålla sticklingarna lagom fuktiga under tiden de rotas.
När det gäller fukten så är det alltså hela sticklingen som ska hållas fuktig - både delen som står i torvjorden och blad och stjälk ovan jord. Det får inte bli varmt och torrt. Och inte heller för varmt och för blött.
Mina sticklingar står nu i ett tunnelväxthus, i skydd bakom krukodlade jordgubbar på en hylla. Här är det lite skuggigt, samtidigt som växthuset är varmt. Det är fuktigt på brickan där sticklingarna står och jag har en tunn, genomskinlig plast som luftigt ligger över sticklingarna.
Läs mer: Vilka blåbär är nyttigast - vilda eller odlade?

Torv, sand och honung är vad jag använt till mina sticklingar.

Låga tråg likt dessa är bra att starta sticklingar i.

Blåbär är surjordsväxter och ska ej odlas i vanlig jord. Till sticklingar används ren ogödslad torv.

I ett tråg sätter jag cirka 20 sticklingar.
När väntas rötter?
Det tar ett gäng veckor för rötter att bildas på blåbär, men det avgörs helt av hur väl växterna gillar klimatet jag kan erbjuda. Ibland har det gått snabbt att se rötterna utvecklas, ibland har de stått och stampat i månader.
Bästa resultat har jag fått av sticklingar som tagits på sommaren när det är varmt ute, snarare än tidigare på våren då temperaturen varierar mer över dygnet.
Så snart jag ser att rötter utvecklats sätts varje stickling i en egen liten kruka med ogödslad torv. Då har det hunnit bli ganska sent på sommaren. Plantorna övervintras genom att grävas ner i jorden i tunnelväxthuset för att skyddas från hård kyla.
Läs mer: Frågor och svar om odlade blåbär

Mina sticklingar står nu i skydd för solen bakom ett gäng krukor med jordgubbar i ett tunnelväxthus, på en bricka som jag kan vattna på.

Sticklingarna täcks av en tunn plast som gör att bladen inte torkar ut så lätt. Jag sprejar på bladen varje gång jag vattnar i växthuset.
Tips för blåbärssticklingar
- På sommaren förökas endast nytillväxt av gröna, lite kraftigare skott.
- Ta inte för stora sticklingar, då behöver växten lägga onödig energi på att underhålla lång stjälk och många blad.
- Använd endast torv, ej jord, till att rota blåbärssticklingar. Blåbär är surjordsväxter och dör i vanlig jord.
- Honung eller andra kända medel som används som rotningshormon främjar rottillväxten för svår-rotade växter. Kika på nätet efter medel om du vill prova.
- Att göra en skada i stjälken får växten att vilja reparera det som skadats. Växten bildar då mycket eget rotningshormon kring den skadade punkten och nya rötter växer fram lättare där.
- Använd ej värmematta till blåbärssticklingar, de torkar ut väldigt lätt.
- Ta alltid fler sticklingar än du behöver, eftersom bortfallet ofta är väldigt stort.
Några av Skillnadens läsare har återkommit och berättat att de lite på måfå tagit sticklingar av blåbär och utan konstigheter och specialmetoder lyckats väldigt bra. Så har det varit för mig också någon gång. Som om stjärnorna stod rätt just då. Lycka!
Det jag vill med mina experiment är att hitta en metod som funkar fint för hemodlare - nästan varje gång. På samma sätt som det är lätt med vinbär, blåbärstry och fläder till exempel. Det vore så roligt. Såklart kan man strunta i alla tips och bara testa en bytta då och då för att kanske få upp enstaka plantor som kan bli bra. Blåbär är ju ett synnerligen trevligt bär att odla i trädgården och varenda planta är ju toppen.
Läs mer: Blåbär från sticklingar och frösådd (medlemsinnehåll)

Tidigare omgångar med blåbärssticklingar har fått rötter efter några veckor, om jag lyckats få rätt balans mellan värme och fukt. Dessa är startade i en rotningskub.

Fördelen med de här rotningskuberna är att de inte alls torkar ut så lätt som torv i krukor, plugg eller tråg. Däremot är de omöjliga för jorden att bryta ner, trots att de sägs vara komposterbara.

Målbilden är lika fina plantor från blåbärssticklingar som här, med bild från 2017.
Tips: Bli medlem på Skillnadens och följ sticklingarna i sommarens livesändningar
I min trädgård har jag flera sticklings- och fröförökade blåbärsplantor. De har vuxit väldigt fint och ger sedan många år massor av bär. Men det tar tid för dem att bli stora och fina när de odlas från sticklingar.
Vill du ha blåbär snabbt i trädgården är det helt klart värt att köpa plantor. I trädgårdsbutikerna är plantorna stora och kostar mycket - de ger också skörd snabbt. Om du vill kan du leta efter mindre plantor på nätet som du kan köpa till billigare pris - men då tar det också längre tid till skörd.
Oavsett - lycka till!
/Sara Bäckmo