Stäng menyn

Spenat för var dag

Nej, det kan inte bli för mycket spenat! Det kan vara världens bästa grönsak, både vad gäller smak, matlagning och odling. Mat för var dag. Här är veckans podd-avsnitt!

Alla hushåll har sina grönsaksfavoriter. Spenat är definitivt en av våra. Jag odlar på alla håll och kanter nu under våren - det går åt en hel del blad till en stor familj.

I veckans avsnitt av podden Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck rosar jag spenaten, medan Johannes dissar en av hälsotrenderna med nyss nämnda grönsak. Ja, jag dissar också, lite.

Veckans avsnitt sponsras av Impecta Fröhandel och Nelson Garden. Det här är vårt åttonde avsnitt av Två odlare emellan och det är så himla kul att göra den här produktionen. För varje vecka ökar antalet nedladdningar och vi förundras över att grönsaker, jord, mat och två odlingsnördar får sånt gensvar. Tack! Alla avsnitt finns att höra på www.tvaodlareemellan.se.

Just nu pågå det stora #spenatupproret och jag vill verkligen påminna dig om att bli med. Det här är en uppmaning att vinterså spenat och skicka mig info till en liten sammanställning. Jag vill kunna presentera en liten lista över hur sådd och skörd ser ut i olika delar av landet och i andra länder där Skillnadens följare finns. Läs mer om #spenatupproret här.

 

Spenat i täta plantor.

De här späda spenatbladen har bredsåtts i en bred sträng i varmbänken, 2016. Perfekta småblad till smörgåsar.

 

En odlingsbädd på friland täckt av fiberduk

På friland går det att odla stora mängder spenat som en första gröda. Fiberduken gör det lite extra varmt och redan i maj kan jag skörda stora fina blad.

 

Mörkt gröna spenatblad i närbild.

De övervintrade spenatplantorna är kraftiga och fina. Redan i februari ger de skörd.

 

Avslutningsvis vill jag göra dig lite förväntansfull på vad du har att vänta dig av vintersådderna. Är inte det här vad ett odlaröga behöver se nu i vintertid? Hos mig är det bara fråga om veckor kvar innan skörden börjar. Först ut är de övervintrade plantorna i tunnelväxthuset, jag räknar med att de börjar producera i senare delen av februari.
/Sara Bäckmo

15. februari 2017