Sommarmorötter eller vintermorötter?
"Är sommarmorötterna en annan sort än vintermorötterna, eller är det bara såtiden som skiljer dem åt?" Det finns flera sorters morötter och egenskaperna skiljer. Hä skriver jag mer om de tidiga och sena morötterna, som också kallas för sommar- och vintermorot.
Va, finns det olika sorters morötter? Ja. Många har inte en susning om att morötternas egenskaper kan skilja sig åt på långt många fler sätt än att de bara har olika form eller färg.
Cynthia skriver: Är sommarmorötterna en annan sort än vintermorötterna, eller är det bara såtiden som skiljer dem åt?
I vissa länder är det inte särskilt viktigt att veta skillnaderna mellan olika morotssorter. Vintrarna kan vara så milda att morötter, nästan oavsett sort, övervintrar och ger skörd också under den årstid som är kallare än sommaren. Men i andra länder, till exempel här i Norden, har vi stor nytta av att göra skillnad på sommarmorötter och vintermorötter.
Sommarmorötter
De morötter som kallas för sommarmorötter eller tidiga morötter växer snabbt och ger skörd relativt fort efter sådden. Man brukar säga att en vårsådd ger skörd bara tre månader efter sådd. Det är otroligt bra eftersom vi efter vinterns långlagrade grönsaker gärna vill knapra på fräscha späda morötter så tidigt som möjligt.
Sommarmorötterna växer alltså snabbt, sorterna ger ofta smala och långa morötter som är väldigt söta och saftiga. Ibland växer de så snabbt att de spricker då de står i jorden. De tål i de flesta fall inte att stå länge i jorden eftersom de förstörs om de spricker. Dessutom är lagringsdugligheten i de flesta fall inte så bra, eller i alla fall så är vintermorötterna mycket bättre att lagras.
Exempel på sommarmorötter är:
- Nantes 2
- Sugarsnax
- Amsterdam Forcing
- Berlicum
- White Satin
- Deep Purple
Sommarmorötterna kan sås på vintern för skörd tidig vår, de kan sås på våren för skörd på sommaren och de kan sås på sommaren för att skördas på hösten.
Läs mer: Tips för sådd av sommarmorötter
Vintermorötter
Morötter som heter vintermorötter eller höstmorötter tar oftast längre tid på sig att utvecklas, de växer alltså långsammare. En vintermorot som sås på våren ger skörd först på hösten. De är oftast större än sommarmorötterna och har mycket bra kvaliteter för att lagras länge, både efter skörd och då de står kvar i jorden. Det spelar inte så stor roll att jorden blir kall eller till och med fryser - morötterna håller sig fina ändå. Om man odlar på en mycket kall plats är det bra att täcka morotslandet med halm eller löv för att inte kylan ska skada rötterna, eller ännu hellre; skörda morötterna och lagra på annan plats där det inte är är så kallt.
Vintermorötterna kan också spricka under tiden de står i jorden, men det är mer sällsynt.
Exempel på vintermorötter är:
- Rothild
- Belgian White
- Autumn King
- Samurai
- St Valéry
- Chanteney Red Cored
Vintermorötter kan sås på vintern för att skördas på sommaren och på våren för skörd under hösten. Vintermorötter som sås under sommaren hinner ge skörd sent på hösten, men då blir rötterna sällan så stora som vid tidigare sådd.
Ett specialtips om just vintermorötter är att de älskar bokashi-kompost! Gödsla gärna jorden med bokashi innan sådd så ska du få se på riktiga dundermorötter.
Läs mer: Odla vintermorötter i bokashi-kompost
Varför olika sorter?
I min trädgård tycker jag att det är bra att odla både sommarmorötter och vintermorötter för att kunna äte morötter under lång tid. De första morötterna sås redan under vintern, gärna i skyddade odlingsbäddar och i tunnelväxthus, och ger skörd redan i maj. Sedan kan vi skörda löpande från många olika sådder hela vägen fram till vintern. Under vintern kan jag övervintra vissa vintermorötter och/eller lagra dem fram till dess att vårens första skörd är på gång kommande år. På det viset har jag under flera år kunnat odla alla morötter som vår familj vill äta - i en vanlig villa trädgård.
Tips från Sara
För att få en bra utdelning av morot är det bra att tänka på detta:
- Odla inte morot på samma plats år efter år - då är risken stor att odlingen drabbas av larvangrepp.
- Håll sådden fuktig till dess fröerna gror - annars är det stor risk att sådden misslyckas.
- Täck gärna morotsplanteringen med nät om du vet att du tidigare drabbats av larver i morötterna.
- Strunta i att gallra morötterna - så istället lagom glest.
Nu på hösten är det bra att fundera över nästa års sådd av morot. Jag förbereder alltid en ordentlig yta som jag kan så redan under vintern för att få den tidigaste skörden. Helst en liten plats i tunnelväxthuset, där de blir färdiga extra tidigt, och gärna ett helt land på friland därutöver. Det går helt enkelt inte att odla nog mycket morötter i en familj med många barn, så jag gör många många sådder.
/Sara Bäckmo