Stäng menyn

Smart odling med brätte och plugg

För att använda ytan maximalt behöver jag många plantor av vissa grönsaker och sommarblommor. De sår jag i brätten och pluggar.

Efterhand har jag upptäckt hur fiffigt det är att odla i det som kallas för pluggbrätten och såbrätten. De ger många plantor, som växer fint i de väl anpassade trågen och är väldigt lätta att sköta. Eftersom jag odlar mycket grönsaker under större delen av året har jag ibland nytta av att få fram många plantor av en och samma sort. På ett kick kan jag till exempel få 150 små plantor av rödbetor att sätta ut, utan att behöva plantera om. Det underlättar arbetet mycket.

 

Såbrätten smart för bredsådd
Ett såbrätte är ett stort lågt tråg, med eller utan hål i botten. Det fylls med jord och sedan kan fröer sås genom till exempel bredsådd eller mer organiserat i rader. Det passar lika bra för grönsaker som sommarblommor. Det finns en mängd olika storlekar att köpa, men också många kärl i hushållet som kan användas på liknande sätt. Olika plasttråg kan användas, eller låga backar. Fördelen är att en begränsad yta rymmer en stor mängd plantor som är lätt att sköta innan de planteras ut. Sallat, kål och rödbetor är några grönsaker som passar fint att så.

De här trågen använder jag också för att skola om till exempel lök innan de sätts ut i landet. Små rotade sticklingar, eller till exempel småplantor av sommarblommor som frösått sig i landet men behöver växa till sig på annan plats innan de åter sätts ut, är perfekta att sätta här.

 

En svart låda med hål i botten.

Ett lågt tråg med hål i botten är perfekt att bredså sommarblommor och grönsaker i.

 

Pluggbrätten i olika storlekar
Sedan finns också det som kallas för pluggbrätten. Jag älskar pluggbrätten! De finns i många olika storlekar och utföranden, bara att välja efter behov.

Till skillnad från såbrättena är pluggbrättena indelade i små eller större celler, där ett eller flera frön sås i varje cell. När plantan/plantorna vuxit till sig används oftast det som kallas för uttryckare för att trycka upp plantorna underifrån med en liten pigg. På så sätt får jag en fint formad planta som jag sätter ner på växtplatsen i köksträdgården. Urpraktiskt. En del brätten saknar uttryckare och då kan en liten pinne, eller fingret, användas och trycka upp plantan underifrån.

 

En bricka med många små fyrkantiga celler.

Ett pluggbrätte med 150 celler, perfekt att så till exempel lök, kål eller olika slags sallat i.

 

Pluggbrättenas olika storlekar kommer väl till pass när olika grönsaker ska sås. I de riktigt små cellerna sår jag till exempel lök (flera fröer i samma plugg), sallat, rädisa, rödbetor, kål och andra fröer som ger ganska små plantor till en början. Men det finns också betydligt större pluggar som är bättre till grönsaker som snabbt ger stora plantor, till exempel bönor och squash.

 

En pallkrage fylld av småplantor i pluggbrätten.

På liten yta kan jag förodla många plantor genom att så dem i pluggbrätten.

 

Lagom jord
Ibland kan sådder förstöras av att fröer sås i allt för stor kruka, där jorden blir tung och blöt och kväver den lilla plantan. I ett brätte blir det oftast mycket bättre. Här är det lagom mycket, eller snarare lite, jord och om vattningen sköts på rätt sätt är det sällan plantorna far illa av väta.

Nackdelen kan förstås vara att plantorna snabbt kan växa sig lite för stora för jorden och då drabbas av näringsbrist. Det gäller att ha koll och ge lite extra näring om plantorna skulle bli stående lite länge innan de sätts ut.

Tidigt på säsongen kan plantorna i de minsta pluggarna behöva skolas om i egen kruka. Men när säsongen väl är igång sätter jag ut det mesta direkt i landet, utom kål som gärna får lite specialbehandling så de klarar alla väntade angrepp.

 

En hög med brätten och en uttryckare.

På nätet finns robusta pluggbrätten att köpa (kallas också för plantbrätte), med särskilda uttryckare och brickor att ställa brättet på.

 

Kolla kvalitén
Det är alltså inte bara yrkesodlare som har nytta av de olika brättena. En hemmaodlare har stor användning för dem med. De spar plats och är lätta att använda. Men var noga med att kolla kvalitén, om du kan, innan du köper. En del produkter har så klen plast att de med nöd och näppe klarar hanteringen under en sådd och plantering innan de faller ihop. En del tunnare brätten verkar också påverkas av solljuset och blir spröda och knäcks av nästan ingenting. Det är mycket frustrerande.

Och om du satsar på några pluggbrätten, köp då gärna en uttryckare till. Det underlättar också vattningen i en liten odling om brättet har en bricka. De finns ofta att köpa till i anpassad storlek.

 

Plantor i pluggbrätten.

Jag har till exempel haft stor nytta av pluggbrätten när jag gjort sådder av bladgrönsaker till min vinterodling i tunnelväxthuset.

 

Sist men inte minst - det behövs egentligen inte många brätten till en köksträdgård. Men har jag väl köpt ett par stycken och insett hur fiffigt det är behöver jag plötsligt många fler. För det är så roligt med alla fina plantor! Och då är de genast inte så fiffiga eftersom de börjar ta plats. Jag försöker hålla nere antalet genom att ha brättena igång mer eller mindre under hela året. Så snart jag tömt ett brätte så jag genast nytt. På så sätt har jag alltid plantor att fylla upp med i köksträdgården.

Ett tips för att hitta nätbutiker som säljer produkterna är att bildgoogla till exempel "pluggbrätte" och den vägen hitta försäljare. Flera butiker som säljer växthus har till exempel brätten i sitt sortiment.

Se gärna mer från min köksträdgård på YouTube: Skillnadens Trädgård.
/Sara Bäckmo

 

 

 

 

31. maj 2016