Stäng menyn

Skördar nakenfröpumporna

Det är ett tag kvar innan det blir för kallt för pumporna, men i år tänker jag inte riskera att bli överraskad av en frostnatt. Arton nakenfröpumpor är på väg in.

Många skördade pumpor ligger samlade.

Så här ser nakenfröpumpa ut när den är helt nyskördad. Ofta har frukterna inte hunnit mogna på plantan och är fortfarande gröna.

 

Vi är inga pumpa-ätare. Jag odlar nakenfröpumporna enkom för de fantastiska kärnorna. De heter nakenfröpumpor (eller oljefröpumpor hos vissa fröfirmor) för att kärnorna i fruktens mitt saknar skal. Pumpakärnorna är precis så där läckert gröna, fast oftast dubbelt så stora, som de vi köper i en prydlig plastpåse i butik.

I år (2016) har jag bara odlat sorten 'Olga' som jag är väldigt nöjd med. Åtta plantor har fått bära fram arton pumpor. De har vuxit i bäddar fyllda av gammal hönsgödsel och löv och har endast vattnats en enda gång under säsongen, det var då de planterades.

 

Närbild på en grön pumpa med lite ljusare partier i skalet.

De flesta pumporna är gröna vid skörd, några enstaka har börjat skifta i orange. De mognar inomhus.

 

Varsam hantering

Jag brukar vara noga med att skörda pumporna en tid innan frosten kommer. Förra året var jag för sen och ingen av pumporna lyckades hålla sig fin inomhus. Inte en enda eftermognade, de bara ruttnade en efter en. Om det var för att de råkat ut för en frostknäpp eller drabbats av något annat vågar jag inte säga nåt om, men de var väldigt fina när de plockades in så jag har inget annat att skylla på.

Därför tänker jag ligga steget före i år. Jag klarar inte en vinter till utan de underbart goda pumpakärnorna!

 

 

Jag klipper av pumporna med en rejäl bit av skaftet kvar. Fastän jag gärna vill att barnen ska vara involverade i allt de önskar när det gäller trädgården låter jag dem inte skörda stora pumpor som ska lagras. Minsta lilla skada i skalet kan göra att de inte går att lagra, så barnen får skörda de små prydnadspumporna i år istället.

Varje pumpa torkas av med en fuktig trasa och med stor försiktighet bär jag sedan in pumporna och lägger varhelst det finns plats inomhus. Rumstemperatur alltså.

Pumporna är i de flesta fall alldeles gröna vid den här tiden på året. Någon kan vara på väg att skifta till en lite gul-orange färg. De är alltså omogna just nu och fröerna inte alls något att ha. Jag väntar med att dela dem och använda kärnorna tills pumpan är orange.

 

En pumpa med utskuret ansikte.

Nakenfröpumpor duger fint som utsmyckning vid Halloween...

 

En och en

Eftersom kärnorna förvaras så väldigt bra inuti pumpan slaktar jag en pumpa när jag behöver skörden, inte alla på en gång. Pumporna håller sig fantastiskt fint över hela vintern och långt in i våren. Men det kan hända att kärnorna får för sig att gro inuti pumpan frampå senvåren så jag låter dem inte ligga för länge.

Här nedan visar jag pumpaskörden från ett annat år och berättar lite mer:

 

 

Det är förstås lockande att ta egna fröer till nakenfröpumporna. Men. Don´t do it. Pumpor korsar sig vansinnigt lätt med andra gurkväxter och det går aldrig att lita på att en pumpa blivit en särskild sort. Vanliga pumpor kanske inte blir så stor besvikelse för den som ändå gillar pumpakött, men just nakenfröpumporna odlas ju för de skalfria kärnorna och just den biten riskerar att bli en ganska tråkig skörd med egna frö. Så ät upp dem istället för att spara eget utsäde, om du inte är en fena på att isolera fröplantor och pollinera och greja förstås.
/Sara Bäckmo

01. oktober 2016