Stäng menyn

Skörda kronärtskocka - När är det dags?

På högsommaren har kronärtskocka vuxit till sig och på plantorna stoltserar oftast 3-5 fina skockor i olika storlekar. Hur vet man när det är dags att skörda? Här ger jag tips på tre storlekar som kronärtskockor kan skördas i.

I en pallkrage odlar jag tre plantor med kronärtskocka. Gott om gödsel och regelbunden vattning via droppbevattning ger välmående plantor.

 

Kronärtskocka är en underbar tistelväxt som vi odlar i köksträdgården för de delikata blomknopparnas skull. Växten är maffig, men otroligt iögonfallande knoppar och senare blommor. De flesta som ser en kronärtskocka växa får ha-begär.

När det gäller odlingen kan jag gärna ge många tips vid senare tillfälle, men det som är viktigt att nämna nu i samband med skörd är att du kommer att ångra om du endast har någon enstaka planta. Kronärtskocka ger inte mycket att skörda från varje växt, så ett råd är att odla betydligt fler och försöka hitta bortglömda växtplatser som passar. Det är trots allt en växt som tar stort utrymme om den ska utvecklas väl.

Kronärtskocka bildar endast 3-7 skockor per växt, där en skocka kan räknas som stor och övriga mindre eller till och med pyttesmå. Vill du odla många stora skockor måste du ha många plantor.

 

Tips: Glöm inte beställa utsäde till vitlök - levereras hösten 2025!

 

Kronärtskocka köper vi vanligtvis i matbutiken eller på torget, som en importerad produkt. Det är en stor kluns med "fjäll" som presenteras. Grön för det mesta, men det finns också lila varianter. Det som säljs är alltså en enorm blomknopp, som ser ut just som en jättestor tistelknopp utan alla de små förfärliga taggarna som vanliga tistlar har.

När vi odlar kronärtskocka i trädgården är det nog i första hand de jättestora knopparna vi siktar på att skörda, men växten är betydligt mer generös än så.

Nedan kan du läsa om tre storlekar av kronärtskocka som du kan skörda.

 

Stora kronärtskockor kan odlas hemma utan problem. De ser ut ungefär som de göra i matbutiken.

 

Stor kronärtskocka

Endast en kronärtskocka på varje planta brukar bli riktigt stor i, i vårt klimat. Sitt därför inte och vänta på att de mindre skockorna ska bli mirakulöst stora. De största kronärtskockorna ska skördas när knoppen fortfarande är väl sluten och inte visar några tecken på att spricka upp. Inuti skockan finns nämligen allt som behövs för att utveckla en magnifik och väldigt stor lila tistelblomma. När blomman utvecklas kan vi inte äta skockan, den är passé.

Titta på bilden ovan och se hur kronärtskockan ska se ut när den skördas som en stor sluten knopp.

Vanligaste sättet att äta de större kronärtskockorna är att koka dem och äta fjällen med smör och salt, samt kronärtskocksbotten. Skockorna kan också ugnsbakas, eller rensas och stekas, kokas, picklas, förvällas och frysas.

 

Läs mer: Lyckas med kronärtskocka (medlemsartikel)

 

Som du ser har varje planta skockor i olika storlekar.

 

Mellanstor kronärtsocka

De här skockorna är lite för små för att det ska vara lönt att koka och äta som ovan. Fjällen är så små att utdelningen matmässig är alldeles för liten för att det ska vara värt pillet.

Skörda de mindre skockorna precis som ovan, när knoppen är sluten och inte spruckit upp. Får den sitta för länge på plantan kommer de att slå ut och bilda mindre, men väldigt vackra, tistelblommor.

Ät dessa mellanstora skockor genom att ugnsbaka dem. Det är fantastiskt gott. Dela i två eller fyra och rosta i ugn med salt och olja på.

 

Se mer: Tre goda sätt att tillaga kronärtskocka

 

En korg med blandad skörd från 2024 när alla plantor plockades av vid samma tidpunkt.

 

Pytteliten kronärtskocka

De mindre kronärtskockorna finns aldrig att köpa i matbutiken. Men det är egentligen de som är godast. Därför ska du inte vara ledsen om de största skockorna uteblir.

När skockorna är i storlek av ett ägg ungefär är de väldigt mjälla och fina. Det är bara det yttre som är fjälligt och hårt.

Skörda som ovan, innan knopparna spricker upp till små blommor.

Om du vill kan du redan när skockorna är färska, skära av toppen och lite av de yttre fjällen, för att sedan koka, steka, ugnsrosta, pickla, förvälla och frysa. De är godast när de är som små primörer, innan de blivit allt för hårda.

 

Läs mer: Övervintra kronärtskocka i kruka

 

En lila blommande kronärtskocka.

Kronärtskocka är en tistelväxt som blommar med otroligt stora och maffiga lila blommor. De älskas av fjärilar och insekter. En god idé är att låta en blomma växa fram från varje planta, som ögongodis och nytta för naturen. 

 

Nyckelpigor trivs på kronärtskocka eftersom bladlöss gärna lever innanför blomknoppens fjäll.

 

Bladlöss, myror och nyckelpigor

Kronärtskocka är värdväxt för många små insekter och kryp. Vi kan tycka det är lite onödigt såklart, men naturen har utvecklat system för en bra balans och våra växter är små brickor i det spelet. Under säsongen är kronärtskocka en växt som drar till sig bladlöss i olika omgångar, och som en följd av det kommer både myror och kronärtskocka till plantorna.

Lättaste sättet att bli av med bladlössen är att liksom tvätta blomknopparna genom att spola med vatten och gnugga bort bladlössen.

 

Läs mer: Bladlöss - vilken nytta gör de i naturen?

 

Myror gillar inte att bli störda av vatten, så det är idé att spola bort dem med jämna mellanrum också. Myrorna beskyddar bladlössen, eftersom de lever av honungsdagg från lössen.

Också nyckelpigor dras till kronärtsocka eftersom det lever bladlöss där. Nyckelpigor är fenomenala nyttodjur att vara glad över, så ta det försiktigt med att bekämpa bladlössen absurt mycket.

Bladen på kronärtskocka kan drabbas av en mängd olika insekter som gnager hål och ger synliga skador. Tripsar, spinn, bladlöss, spindlar och larver. Det är sällan lönt att plantera in nyttodjur utomhus, försök hellre att gynna växten med mycket näring och vatten och tvätta undersidan på bladen för att störa skadedjuren.

Innan tillagning tvättas kronärtskockorna. Om du är en orolig typ och starkt ogillar kryp i maten kan du lägga kronärtskockan i ett bad med lite ättika, då flyter skadedjuren upp till ytan snabbt. Jag brukar inte göra det själv utan delar hellre grönsaken och tvättar försiktigt.

 

Kronärtskocka ser så exotisk ut att den blir extra rolig att skörda.

 

Förra året hade jag sällsynt stor skörd av kronärtskocka, eftersom jag hade en rejäl odling på en annan plats. Jag skördade flera backar med kronärtskocka och har sällan varit så lycklig över en skörd. Vi åt mängder med kronärtskocka och i slutet av sommaren lade jag flera kvällar på att rensa och rensa. Jag picklade kronärtskocka, marinerade i olja och jag förvällde och frös in.

Vintern med kronärtskockorna var magisk. Mina smörgåsar har aldrig varit så goda! Tänk dig vilket pålägg som helst, toppad med kronärtskocka marinerad i olja med rosépeppar och rosmarin. Till nyår åt vi knaperstek kronärtskocksbotten med vitlök och det fanns så mycket att alla kunde äta utan begränsning.

Så mycket kronärtskocka har jag dock inte i år. Men ett år (förhoppningsvis ganska snart) hoppas jag kunna odla något liknande och återigen få en löjligt stor skörd att glädjas åt. Till dess är jag mycket nöjd med vad fyra plantor ger mig i år.
/Sara Bäckmo

25. juli 2025