Skörd i sommarsådd bädd

Stora skålar med skivade jätterädisor och smörgåsar med små berg av rucola. Nu ger den sommarsådda bädden mitt i köksträdgården massor att skörda!

Om jag ska vara helt ärlig har jag egentligen tillräckligt av det mesta. Behöver inte anstränga mig särskilt för att skaffa mat. Men jag har nått en punkt i odlandet när det hela tiden kliar i fingrarna. Och efter en sparsam sommar med bebis längtar jag så mycket efter att odla att jag i mångt och mycket bara gör det för nöjets skull. Jag odlar järnet, när jag kan.

Den här bädden är sådd 9 augusti, efter vitlöksskörden några dagar tidigare. En kombination av så-iver och önskan att visa hur mycket och snabbt det växer nu när det är höst.

 

En odlingsbädd omgiven av grönt.

Bädden såddes 9 augusti och det är enda gången bädden vattnats. Allt utom sallat har grott fint.

 

Tredelat höstprojekt
Den sex meter långa bädden är delad i tre delar. En tredjedel såddes med sommarmorötter redan i slutet av juli då den tidiga vitlöken skördades. De två kvarvarande delarna innehåller fem rader var och är sådda på följande sätt:

Del 2:
Sommarmorot (Nantes)
Sommarmorot (Nantes)
Sallat
Rucola
Vintersallat

Del 3:
Sommarmorot (Nantes)
Sommarmorot (Nantes)
Dill
Spenat
Rädisa (18 dagar)

Bädden står under en invasion av våtarv, jag gör hjälpliga insatser då och då men rensar inte mycket. Sådderna har vattnats bara en enda gång, dessvärre, men som du ser har det inte hindrat grönsakerna från att varken gro eller växa. Det enda som varit kinkigt är, föga överraskande sallaten. Sallat gror bäst i svala temperaturer och det var en vild chansning att så den här i full sol i augusti. Men de få plantor som blivit ger fina blad ändå.

 

Gröna bladgrönsaker i köksträdgården.

Sex veckor efter sådd är det bråttom att skörda så att rädisa och rucola inte blir övervuxen.

 

Bokashi ger näring
Den här bädden täckodlas inte just nu. Jag odlar bädden så tätt att det är svårt att täcka, dessutom kommer jag efterhand att skörda slut och ersätta med nya sådder nu ganska kort efter första sådden och då är det svårt att täcka. Jorden är gödslad med bokashi-kompost innan sådd och med tanke på hur det växer verkar det finnas nog med näring.

 




 

Ungefär fyra veckor efter sådd började jag skörda rädisor och rucola. Nu cirka sex veckor efter sådd är det panik med att skörda både rädisor och rucola. Rucolan har blivit väldigt pepprig av att växa i torrt väder och nu börjar den dessutom gå i blom. Jag skördar nog bara under den här veckan med och sår sedan nytt. Rädisorna är precis på gränsen till att vara för stora nu och jag skördar ett knippe per dag till lunchsallad, sen blir det ny sådd här med.

 

Dill som bara är någon decimeter står i landet.

Att kunna skörda späd dill till sallader och smörgåsar nu är fantastiskt gott!

 

Skördar och sår nytt – igen
I den här bädden ska jag odla bönor nästa år, det är alltså inget som ska sås här jättetidigt nästa vår eftersom bönorna kommer i jorden först senare (fröerna ruttnar om de sås i kall jord). Nu kan jag fylla ledig yta med till exempel vintersallat, som jag bredsår i de skördade raderna. Den kommer att ge fin skörd tidigt nästa vår.

Dillen skördar jag till smörgåsgrönt just nu, spenaten enstaka blad till sallad, sallaten ska få växa till sig lite till och morötterna är ett experiment för att se om de hinner bli klara. Morötterna i den första delen, de som såddes i slutet av juli, är lillfingerstora och riktiga delikatesser. De ska få stå kvar i jorden och växa och skördas så sent som möjligt.

Sånt här kan en roa sig med när det finns några fröslattar kvar i påsarna och yta står tom i köksträdgården. De nya späda, pigga och små höstgrönsakerna är så goda att kombinera med de som vuxit längre i trädgården och gör att trädgårdsskafferiet håller sig välfyllt ännu många veckor.
/Sara Bäckmo

27. september 2016

4 svar till “Skörd i sommarsådd bädd”

  1. Annika skriver:

    Det verkar som att jag för första gången kommer lyckas med rädisor! Mina vårsådder av rädisa har alltid blivit skit men nu ser det mycket lovande ut, tack för tips att så dem sent!

  2. maria gustafsson skriver:

    Jag är så tacksam för att all inspiration och lärdom jag får ta del av i din blogg. Till vår mat njuter vi dagligen av rädisor, rucula och spenatblad, tack vare dina tips om höstodling. det är så roligt att hela tiden lära, testa och lyckas med nya projekt i trädgården. Maria

  3. Lina skriver:

    Lite avundsjuk blir man ju 🙂 Min odling är väldigt blygsam (nyinflyttade) men nästa år blir det bättre. Läste på lite snabbt och våtarv är tydligen både ätbart och nyttigt, har du passat på att prova eftersom det växer så frodigt bland annat smörgåsgrönt?

  4. Christina Harrysson skriver:

    Hej! Tack för fina inlägg. En fråga: vad använder du som utsäde när du odlar majs? Är det knas att tro att popcorn majs, opoppad alltså, går att använda?
    Hälsningar
    Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *