Stäng menyn

Samodla grönsakerna för att få större skörd

På så sätt kan en bädd delas av till exempel en hög grönsak, med en annan lägre grönsak närmare marken och kanske en tredje som ramar in hela bädden.

Samodling av grönsaker och sommarblommor

Jag vill att min odlingsyta ska innehålla mesta möjliga mat att skörda. När maskineriet fungerar perfekt står det grönsaker överallt, i olika stadier av tillväxt och skörd. Jag älskar det!

För att maximera maten på den yta som finns tillgänglig väljer jag ofta att låta grönsakerna växa tätt, sida vid sida, i det som kallas för samplanteringar eller samodlingar. Bilden ovan är en sådan, här står svartkål, kålrot och sommarblomman heliotrop tätt, tätt i landet.. Det är sällan jag avsätter en hel bädd till bara en grönsak, istället låter jag dem samsas om utrymmet. På så sätt kan en bädd delas av till exempel en hög grönsak, med en annan lägre grönsak närmare marken och kanske en tredje som ramar in hela bädden.

För att alla grönsaker ska få den näring som behövs för att klara av att växa sig skördeklara måste jorden vara välmatad. Jag täckodlar hela min köksträdgård under hela året - det ger grönsakerna all näring de vill ha. Gräsklipp över jordytan är jättebra gödning till jord där det ska växa mycket grönsaker.

 

Sallat och tomat.

Bataviasallat som odlas tillsammans med tomat.

 

Låga grönsaker som passar bra att täcka marken med under högre grönsaker är till exempel sallat, spenat, nyzeeländsk spenat och persilja. Flera halvhöga grönsaker passar fint att använda på samma sätt. Försådda rödbetor, gulbetor, selleri och pak choi blir fina närmast marken, medan sockerärter kan slingra sig upp i de högresta grönsakerna.

 

Dill och lök.

Dill och avlång lök i en samplantering, hösten 2014.

 

Att knö ihop grönsakerna tillsammans har många fördelar, inte bara att jag får mer att skörd. Den fukt som finns i jorden kommer växterna till gagn bättre. Eftersom bädden skuggas av alla bladverk dunstar mindre vatten än i en bädd där grönsakerna står glest.
Skörden blir oftast större när ytan används maximalt och en bra grej som kommer gratis är att det också blir mer material att använda i min täckodling. Om jag inte vill odla grönsaker på ytan kan jag alltid odla annat som kan användas som täckmaterial. Till exempel krasse och ringblommor som ger mycket bladmassa.

Innan jag gör mina kombinationer brukar jag försöka komma ihåg att läsa på om vilka grönsaker som gillar eller inte gillar varandra. För det finns exempel på grönsaker som vill stå helt själv. Fänkål är en sån, den växer bäst ensam, sägs det i alla fall. Föreningen för organisk och biologisk odling, FOBO, har bra information på sin hemsida om samplanteringar. Skumma igenom listan och få inspiration till årets odling.
/Sara Bäckmo

11. februari 2015