Så sockerärter på vintern
Om du vill ha de allra tidigaste sockerärterna att skörda ska du så dem redan på vintern i ett växthus. Här i Småland kan jag skörda sockerärter redan i maj, från plantor som såtts i januari.
Tunnelväxthuset är minsann inte i sin piffigaste skepnad nu i slutet av januari. Men det är ett bra startläge för det som komma skall. I nästan varje jordplätt finns det frön eller växter som väntar på februarisol. Och bilden ovan är en av mina mentala önskebilder.
I februari kan det bli drygt tjugo grader i mitt tunnelväxthus och då värms både luft och jord upp. Förstås försvinner värmen raskt när solen går ner, men en del av den finns ackumulerad i jorden. Med en enkel fiberduk över marken behålls värmen (nåja, det är ju inte varmt som i varmt direkt) kvar till nästa dag och dagen efter det. Om jag har frön i jorden och valt rätt sorter är det stor chans att det gror och spirar mycket tidigt på året. Det är därför jag sår massor nu på vintern, i det som kallas vintersådd.
Läs mer: Tio favoriter för vintersådd
Sockerärter i kall jord
Sockerärter har frön som är ganska tåliga och de gror dessutom när det bara är några grader i jorden. I vissa tabeller anges 5 grader som lägsta temperatur då sockerärterna gror. Den lilla nya plantan är inte heller helt livrädd för kyla och klarar några frostnätter under fiberduk utan problem.
Min taktik sedan några år tillbaka är att så några rader sockerärter i januari-februari i tunnelväxthuset. De brukar gro i slutet av februari-början av mars och ger sedan skörd i maj. Det är helt fantastiskt att starta försommaren med sockerärter i tunnelväxthuset.
En av de bästa sakerna med vintersådda sockerärter är att det ger en rejäl trädgårdsboost till barnen. De smyger omkring här och letar ärter och blir peppade både till att vara ute och att äta ärter och annat som växer i landen. Jag älskar att se deras glädje över grönt och att se deras små händer pilla ärter i eftermiddagsljuset är obetalbart. Ja, själv tycker jag också om att äta sockerärter, förstås.
Läs mer: Nybörjartips - skörda sockerärterna ofta!
Gör sådden så här
- välj en plats där sockerärterna senare inte skuggar andra växter, dagsljus är värdefullt och du vill inte ha höga ärter som skymmer lägre plantor.
- peta hål i jorden, gärna i dubbla rader och lite djupare än vanligt (5-7 cm kanske), och så två-tre frön i varje liten grop
- peta tillbaka jorden och lägg några centimeter luftigt och finfördelat täckmaterial ovanpå
- vattna försiktigt när du märker att luft och jord inte länge är smällkall, det går också fint att strössla lite snö på sådden emellanåt
- skydda gärna sådden med ett eller två lager fiberduk om det blir väldigt kallt
'Norli'
Det finns en uppsjö olika sorter av sockerärter, och tro det eller ej, men också sockerärter skiljer sig mycket åt i egenskaper. En del blir jättehöga, andra låga. En del har stora baljor, andra små. En del är ömtåligare och andra mer robusta.
'Norli' är en mycket bra sort som lämpar sig för vintersådd. Den växer mycket snabbt, går snabbt i blom och utvecklar massor av ganska små och suveränt goda baljor. Jämfört med andra högväxande sorter så ger 'Norli' tidigare skörd och det är ju precis vad jag vill ha.
Läs mer: Odla sockerärter i kruka
Just nu har vi en väldigt mild vinter. Alldeles för mild. Jag har sått mina sockerärter redan, på två ställen i tunnelväxthuset. Tidigare år har det varit mer vinterlikt och då har jag gjort sådden en dag när jorden varit hjälpligt tinad. Det gör inget om det fryser på efter sådden, men tänk då på att skydda med täckmaterial och gärna fiberduk så att inte fröerna riskerar att ruttna. Lycka till!
/Sara Bäckmo