Stäng menyn

Så rödbetor i pluggar

Rödbetor och andra betor går fint att så i pluggar eller små krukor för att senare sättas ut i landet. De blir fina plantor att sätta ut på skördade ytor i trädgården.

Små rödbetsplantor i pluggbrätte.

Så här ser små plantor av rödbetor ut som odlats i pluggar.

 

Att förgro rödbetor i pluggar eller småkrukor går alldeles utmärkt. Faktiskt är det så att jag ofta föredrar det framför direktsådd. Anledningen är att det är lättare att hålla efter sådden när den görs i en liten bytta, än att vattna, rensa och gallra långa rader på friland.

Rödbetsfröna består av många fröer. Ett frö kan ge fyra småplantor. Vid sådd på friland gallras extraplantorna bort och kan till exempel används som sallad. Men oftast kanske de hamnar på komposten. När jag sätter ut plantor som jag förgrott använder jag alla smålantorna och behöver därför inte sätta så många frön, det blir mer ekonomiskt. Jag behöver inte gallra.

 

Rödbetor växer i tunnelväxthus.

Små plantor av betor kan sättas ut i tunnelväxthus eller växthus i slutet på sommaren/början på hösten och hinna ge en fin skörd av blad till sallad.

 

Rödbetor i en odlingsram.

Också på friland ger sommarsådda betor fin skörd av blast. Dessa plantor fotograferades utomhus i september.

 

En annan fördel med att så betor för att plantera ut är att raderna ofta blir jämnare, utan hål där fröer inte grott. Jag utnyttjar helt enkelt platsen bättre om jag planterar ut. Dessutom tycker jag ofta att rödbetor av den långa sort jag gärna odlar, 'Forono', gärna trycks upp ur jorden under säsongen om de direktsåtts. Men när jag förodlat dem och planterat ut har jag möjlighet att sätta dem något djupare i bädden, varpå plantorna står stadigare.

 

 

Inte för tidig sådd

Tänk bara på att inte så betor för tidigt, då kan de nämligen lockas att gå i blom - de bildar en stor blomstängel. Likt morötter och en del andra grönsaker sker blomningen på bekostnad av roten. Om du bara tänkt odla för blastens skull spelar det mindre roll. Rödbetorna passar fint att så och sätta ut efter spenat, bönor, sallat eller egentligen varhelst det blivit plats ledigt. Med en direktsådd och flera försådder för utplantering finns betor att skörda under lång tid. Det går att så rödbetor under sommaren och få en fin höstskörd, även om betor som sås hos mig i juli sällan ger stora rötter. Men de små betorna är delikata.

 

En hög med nyskördade rödbetor i olika former.

När jag skördat en större mängd betor tar jag inte vara på blasten, den återgår till täckodlingen eller blir mat till hönsen. De långa rödbetorna som skymtas i högen är av sorten 'Forono', den är fin att odla för inläggning eftersom den ger stora och långa rötter.

 

Igen. Underskatta inte blasten - den är rasande god och gör sig fint i sallader med sin lila bladnerv. Både sent och tidigt odlar jag gärna betor, tätt, tätt i till exempel varmbänk eller tunnelväxthus enkom för att kunna skörda läcker blast. Småplantorna tål mycket kyla under hösten.
/Sara Bäckmo

18. februari 2014