Så har vi gjort årets varmbänk
Av hästgödsel, hönsgödsel och löv har vi byggt varmbänken som förhoppningsvis ger oss galet mycket grönt redan i mars. Här kan du se hur vi gjort årets varmbänk i tunnelväxthuset.
En varmbänk är alltså en odlingsbädd som av sig själv alstrar värme. Här behövs ingen elektricitet eller finurliga tekniska lösningar för att ordna bästa möjliga förutsättningarna för växterna - naturens egen gång löser allt. Genom att bygga en hög av gödsel plus något material som kan förmultna producerar bädden värme, precis som i en kompost. Jag kan använda värmen för att odla grönsaker mitt i vintern, när det är både minusgrader och snö ute.
I veckans klipp från Skillnadens Trädgård kan du se hur vi byggde årets varmbänk - i tunnelväxthuset:
Om du har problem med att se klippet i spelaren ovan kan du se på YouTube: Varmbänk i tunnelväxthus. Glöm inte att prenumerera på mina klipp, då blir jag jätteglad!
Varför temperaturen är viktig
Anledningen till att jag så gärna vill se hur temperaturen i bädden utvecklar sig är att det är bra att ha koll på när värmen är som högst. Värmen når nämligen en peak, för att sedan dala. Och jag vill inte lägga på jord och odla i bädden förrän den har rätt temperatur. Om jag odlar direkt i en nyanlagd bädd, som till en början är kring 10-15 grader och sedan hastigt når upp till 70 grader, kommer sannolikt mina grönsaker att brännas sönder. Istället väntar jag till dess temperaturen nått sin peak och därefter sjunker till cirka 30 grader. Först då lägger jag på jord och odlar.
Det kan ta en till två veckor innan de bra temperaturerna har visat sig. Tänk på att det oftare är svalare i ytskiktet av bädden och mycket varmare djupt ner i den. Jag är vaksam på temperaturen så länge den stiger eftersom det är en indikation på att det hux flux kan bli mycket varmt och då sprider sig också värmen uppåt. Jag sätter inte ut plantor eller sår förrän temperaturen nått eller legat still på cirka 30 grader ett tag. Det gäller att ha tålamod.
Läs mer om varmbänk:
Lyxig varmbänk till försådda plantor
Grönsaker i årets varmbänk
Inspiration till varmbänksbygge
Långsamt men uppåt
Än så länge är utvecklingen av värme ok men inte galopperande precis. Från 5 till drygt 20 grader på fyra dagar. Materialet vi byggt med har stått utomhus i säckar och var ganska kallt så jag räknar med att det går lite trögt i början. Dessutom har jag flera säckar löv i bädden som kan vara lite trögstartade. För att hjälpa processen att komma igång fortsätter jag att vattna med varmt vatten, gärna utspätt med kiss, en gång per dag till dess det börjar stiga ordentligt. Och så håller jag förstås tummarna hårt...
Flera har redan hunnit fråga om sätt att rätta till en varmbänk som inte alls blir varm. Det ska jag skriva om imorgon.
En varmbänk kan utan problem byggas utomhus, fastän det är kallt och snö. Se då bara till att bädden isoleras ut- eller invändigt. Här kan du se hur jag byggde förra årets varmbänk i snö och kyla på friland:
På bloggen finns mängder att läsa om de här tidiga och varma bäddarna. Använd sökfunktionen (förstoringsglaset längst upp till vänster på datorn, i huvudmenyn upp till höger på mobilen) och sök på Varmbänk och se om du hittar lite inspiration. Så snart årets varmbänk är möjlig att odla spelar jag in ett nytt klipp där jag delar med mig av tips på hur jag odlar den stora ytan för att få maximal skörd riktigt tidigt.
/Sara Bäckmo