Så blommor ute på vintern
Många sommarblommor kan sås utomhus på vintern. Det kallas för vintersådd. Här delar jag mina bästa tips för hur du lyckas med vintersådd av sommarblommor.
När det blivit kallt på allvar och den första snön kommit, känns det som en fin tid att ta sig an de första vintersådderna av sommarblommor. När snön yr genom luften är det mysigt att göra något så avlägset vintern, som att bädda för sommarens färgglada blomsterprakt. I år firar jag tio år med vintersådder och gör ett blogginlägg där jag delar mina erfarenheter av att så blommor mitt i vintern.
Bli medlem på Skillnadens och följ årets snittblomsodling i min frustuga
Oavsett vilken typ av odling du har tror jag att du har nytta av att göra vintersådd av sommarblommor. Det passar dig som odlar i pallkrage, i vanliga land, som har balkong och odlar i stora krukor, eller vill fylla växthuset med blomster.
Vad är vintersådd?
Vintersådd är en term som används om sådder som görs utomhus på vintern, när det är kallt. Sådden kan göras på flera olika platser, men vitsen är att det är kallt och att jorden förblir kall under en tid framåt efter sådden. Vanligtvis görs vintersådd i november-mars, beroende på var i landet du odlar. Det är viktigt att sådden görs när det är kallt, så att inte fröerna lockas att gro innan vintern. Om de gör det riskerar de att frysa sönder när det blir kallt. En del växter är väldigt tåliga och klarar vintern även om de grott, men många gör det inte.
Sommarblommor, grönsaker, perenner och träd och buskar kan sås.
Fröerna sås som vanligt, men utan att vattnas. De ligger i kall jord och när jorden värms på våren spirar fröerna. De kan då stå kvar på växtplatsen eller sättas ut i landet.
Här är några växtplatser som kan användas.
FRILAND - Strö ut fröna under vintern där plantorna ska växa i rabatten eller landet och krafsa ner dem i jorden. Till våren växer plantorna upp och ger blomning där de såtts.
KRUKOR/TRÅG - Så fröna glest i en kruka med jord under vintern och låt krukan stå utomhus, gärna i skugga. Jorden fuktas genom nederbörd direkt efter sådd och täcks med fördel med ett lock som hindrar att jorden blir allt för blöt under vintern. Till våren gror fröerna. Det är viktigt att trågen du använder har hål i botten. Eventuella lock ska också ha hål.
KRUKOR/TRÅG I PLASTBACK - Som ovan, men ställ krukorna i en plastback med hål både i lock och botten, på en skuggig plats utomhus. Backen blir ett minidrivhus som skyndar på groning under våren och ger tidigare plantor än de bägge alternativen ovan. Se till att backen har dräneringshål i botten och gärna lufthål i sidorna upptill. Locket behöver inte ha lufthål, så länge du tittar till att jorden är lagom fuktig emellanåt. Kondensen brukar fukta bra på våren.
ODLINGSBÄDD I TUNNEL/VÄXTHUS - Så fröna som på friland på ett begränsat och väl markerat område i odlingsbädd i tunnel eller växthus. Fröna gror tidigare än på friland och plantorna kan pillas upp och sättas ut när det blir lagom varmt i frilandsjorden.
ODLINGSLÅDA UTE - Så fröna glest på markerad yta i odlingslåda. Täck med lock eller fiberduk om det finns eller låt stå utan skydd. När plantorna vuxit till sig grävs de upp och flyttas till sin växtplats. Sådder som görs i odlingslådor ute är inte lika skyddade som i tunnel eller minidrivhus och kommer att gro senare än sådd i växthus och skyddade krukor och tråg.
Växter som passar
Det är svårt att göra en riktigt bra sammanställning över sommarblommor som funkar att vinterså i alla lägen. Jag har några favoriter som funkar nästan jämt, men jag experimenterar också en del. I år har jag till exempel sått zinnia, vädd och spetsblomma som test. Vanligtvis väljer vi sommarblommor som brukar självså sig. Det betyder att växterna släpper sina fröer på sensommaren, som senare gror våren därpå. Här är förslag till enkla sommarblommor att lyckas med vid vintersådd.
- rosenskära
- ringblomma
- blåklint
- jätteverbena
- vallmo
- jungfrun i det gröna
- atlasblomma
- riddarsporre (ettårig)
- lejongap
Läs mer: Såkalender för sommarblommor - januari & februari
I år har jag dessutom provat några ytterligare sommarblommor i vintersådd, efter att ha gjort försök tidigare år som inte funkat så bra. Jag har också läst om andra odlare som lyckats med till exempel zinnia, och tänkte då göra ett försök. Här är sorter jag sått i år som jag ännu inte vet hur de lyckas.
- zinnia
- vädd
- aster
- sommarmalva
- amarant
Jag har också sått till exempel sommarslöja, honungsfacelia och lin i vintersådd. Men de hör till växterna som jag inte tycker att jag har någon större nytta med att så på det viset. Dessa växter bredsås bäst i rader direkt i landet på våren.
Krasse och solrosor brukar också gå bra att vinterså, men själv tycker jag att dessa brukar ge bättre plantor om de sås på våren. De växer så fort om de gror supertidigt, att det kan bli omständigt att plantera om och hålla plantorna fina fram till utplantering i landet. Dessa växter toppas ju traditionellt sett inte utan blir då ganska höga och slingriga om de står länge i kruka.
TIPS FÖR SÅDD PÅ FRILAND
Så till direkt i landet där du vill att blommorna ska växa sedan. Lägg ett nät eller galler över så att inte djur krafsar bort sådden. Du kan också så i pallkrage. Där kan du till exempel driva upp plantorna och sedan flytta på dem till annan plats.
Tips om vintersådd
Det viktigaste att tänka på är att inte så för tidigt så att fröerna gror innan vintern kommit. Jag brukar så när det känns som om vintern kommit för att stanna ett tag. Dessutom sätter jag gärna sådderna utomhus i skugga, kanske på norrsidan av en byggnad, tills det är vår. Om jag sätter byttorna i växthus är det risk att de gror för tidigt. Redan i februari kan det vara drygt 20 grader i mitt stora tunnelväxthus och en del växter vill gärna gro redan då.
Var noga med att det inte är för blött! Om jorden är blöt, snarare än fuktig, och det dessutom fryser och tinar om vartannat är det större risk att fröerna ruttnar eller fryser sönder. Därför är det bra att inte vara allt för ivrig på senvintern och våren, med att försöka locka plantorna att gro. Det är bättre att de gror lite sent, då vädret är stabilt och de kan växa i lugn och ro utan att störas av kyla.
Tänk på att alla fröer du sår ger en enskild planta. Om du lyckas bra med sådden har du massor av plantor att ta hand om. Ju tidigare det gror, desto svårare kommer du att ha med att ta hand om plantorna. Vanligtvis är det alldeles för kallt att sätta ut växter när vintersådden grott och därför behöver du skola om eller pricka ut plantorna i tråg.
SAMMANFATTNING
Så enbart sorter vars fröer tål att ligga i kall jord. Så i landen, byttor eller pallkragar ute och i växthus när det blivit kallt. Låt sådden bli kvar ute, gärna i skuggan. Den ska inte tas in! Ställ i soligt läge på våren, eller ta in i växthus. Vattna och gödsla. Plantera om när plantorna nått hanterbar storlek.
Läs mer om blommor:
Odla rosenskära
Odla sommarmalva
Odla solrosor
Lär dig binda bukett med spiralteknik
Odla amarant
Det kan ta några försök innan du hittat den bästa rytmen för dig att vinterså sommarblommor. Eftersom det tar några månader innan du ser resultatet kan det dröja några år innan du fått kläm på en bra rytm som passar dig. Därför är det dags att du sätter igång och experimenterar nu. Hoppas du har nytta av mina tips!
Vi tittar till sådderna igen i vår. Och håller tummarna fram till dess att allt går som det ska. Det finns ju inga garantier... vilket också är en del av tjusningen förstås!
Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö
08. januari 2021