Stäng menyn

Redan tomater i fönstret

Några tidiga plantor av en liten busktomat sprider härlig doft på verandan. Och redan har de första plantorna satt fina små tomater som växer lite för var dag som går.

På vår veranda trängs nu ett gäng lite större plantor. Jag fönsterodlar inte mycket men kan inte låta bli att ge lite plats åt bland annat en riktigt tidig sådd av tomater. Det höga nöjet i att kunna skörda några mumsiga frukter innan det blivit skörd utomhus eller i tunnelväxthus lockar.

Sorten jag odlar i år, liksom förra året, är en liten kruktomat som heter 'Vilma'. Den ger små plantor som blir ungefär 40 centimeter höga bara, vilket passar bra när de stå i fönster. Blir plantorna fina växer det ordentligt med tomater på dem också. Jag har provat att fönsterodla andra sorter med men tycker att andra busktomater tagit så stor plats att de gett väl mycket jobb.

 

En bricka med plantor på en solig veranda.

Sex plantor i olika storlekar står i ett tråg och växer till sig. 'Vilma' blir en knubbig plana med många små grenar som bär frukt.

 

Sådd i januari
Den som har extraljus till sina plantor kan förstås odla dem i princip hur tidigt som helst, eller snarare hur sent som helst föregående år. Själv nöjer jag mig med att så alldeles i början av året och håller plantorna under extraljus i rumstemperatur fram till början av mars. Då börjar sådder av annat fyllas på som behöver extraljuset bättre och dessutom har tomaterna blivit så höga att de ändå inte får plats på min begränsade upplysta yta. Då får de maka på sig och klara sig bäst de kan i verandans fönster. Det brukar gå fint.

De här plantorna skämmer jag bort ganska ordentligt, med allt annat än just ljus. Jag planterar om dem lite oftare än andra tomatplantorna och är noga med att plantera ner stjälkarna ordentligt i nya krukorna så att nya rötter bildas och plantorna blir kraftiga och fina. Jag vattnar plantorna lite varje dag. Och så gödslar jag. Oftast med svagt kissvatten, någon gång per vecka, fram till dess att tomaterna börjar få färg. I år har jag för första gången provat att vattna med lakvatten från Bokashi-komposten, det ska bli spännande att se hur det blir.

 

Gula blommor på en grön tomatplanta.

De små blommorna behöver ingen hjälp på traven för att pollineras.

 

Verkar vänja sig vid ljuset
Plantorna står som sagt i fönstret men skyddas inte på något särskilt sätt från starkt solljus. Eftersom de fått vänja sig vid tilltagande dagsljus och sol i flera veckor verkar de inte ta någon skada alls. Det är på ett helt annat sätt tycker jag med plantor som stått i skyddad miljö under extraljus, de är mer känsliga om de ställs i starkt solljus i ett fönster och får lätt skador på bladen.

'Vilma' kräver ingen uppbindning, de blir små krukväxter som klarar sig själva. De behöver inte heller tjyvas, alltså att sidoskotten tas bort, utan växer i sin takt utan nåt särskilt. Och de klarar pollineringen helt själv. Eventuellt ruskar jag lite på plantorna då de börjat blomma för att bättra på pollineringen något. Det är allt.

När jag kan skörda beror helt på hur plantorna haft det och hur jag lyckats ta hand om dem. Jag hoppas kunna norpa de första tomaterna i maj i år. Plantorna får stå inomhus tills jag tröttnar på dem, då åker de ut. Barnen har första tjing på ett gäng till sina pallkragar, de här små plantorna är lätta för dem att ta hand om.

Har du tips på fler bra kruktomater att odla i fönstret?
/Sara Bäckmo

 

04. april 2016