09. februari 2019

Vintrig sallad med marinerade rotsaker och kyckling

Gör en matig sallad med allt vinterträdgården har att erbjuda! Genom att lägga de ugnsbakade grönsakerna i marinad får de extra mycket smak.

En vacker dukning med tygservetter, vackra glas och en vintrig sallad med rotsaker, kyckling och bönor.
Ingredienser
  • rotsaker (ej potatis)
  • morot
  • blandade gröna blad
  • bönor
  • kryddor
  • kycklingfilé
  • fänkålsfrön
  • kumminfrön
  • timjan
  • yoghurt
  • honung
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Den här salladen är så god! När vi äter den och blir alldeles proppmätta av rotfrukter, bönor och bladgrönt som osar av goda kryddor går det inte all låta bli att tänka på på vilket fantastiskt skafferi trädgården är. Mitt i vintern förser den oss med allt detta!

Själva salladen går att variera med annat kött än kyckling eller kan ätas som den är utan tillbehör för en lättare, vegetarisk måltid.

Gör så här:
Skala rotsakerna och skär i mindre stavar.
Lägg i en ugnsform och ringla över olivolja.
Salta.
Baka i ugnen på låg värme, cirka 150 grader, i knappt en timme så rotsakerna blir mjuka och får lite färg.

Blanda under tiden en god dressing med bas av olja, vinäger, lite honung, salt, peppar, och strimlad purjolök.

Lägg de bakade rotsakerna i dressingen och låt dra en stund medan du steker kycklingen.

Mortla salt, peppar, fänkål, kummin och timjan.
Torka av kycklingfiléerna och klappa in kryddblandningen runt om kycklingen.
Hetta upp en stekpanna med en klick smör och en slatt olivolja i.
Lägg i kycklingfiléerna i den heta pannan och sänk värmen något.
Stek 1-2 minuter på varje sida så kycklingen får fin färg.
Lägg på ett lock och efterstek på låg värme cirka 10 minuter. Se upp så inte köttet bränns innan pannan svalnat lite, dra den eventuellt från plattan en stund.
Lägg i lite mer smör/olja om det ser ut att behövas.
Peta på den tjockaste delen av kycklingen med en gaffel eller knivspets och kontrollera så ingen rosa vätska sipprar ut, stek i så fall lite till.
Låt kycklingen vila på en tallrik med lock en stund.

Blanda rotsakerna med bönor (kokbönor, brytbönor, bondbönor eller annat du har hemma), färska blad av vintersallat (maché), spenat, grönkål eller sallat och grovt riven morot.

Servera kycklingen i mindre bitar till salladen. Det passar gott tillsammans med yoghurt smaksatt med en klick honung. Värm honungen i en mugg i mikron innan du rör ut den i yoghurten om det behövs.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

En vacker dukning med tygservetter, vackra glas och en vintrig sallad med rotsaker, kyckling och bönor.

Ett svar till “Vintrig sallad med marinerade rotsaker och kyckling”

  1. tofta.design skriver:

    Så gott detta ser ut, ett bra tips att lägga de varma rotsakerna i dressing för att de skall dra åt sig dess smaker. Så brukar jag göra med varm potatis, göra en blandning av olivolja, vinäger, vitlök, o färsk lök detta är så gott till grillat ell varmrökt lax. Tack för all din inspiration, jag skall nu gräva fåror i lilla växthusets jord o gödsla med bokashi så att jag kan så om några dagar👩🏼‍🌾

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *