Stäng menyn

Ullas olivbröd med keso

Baka min mammas fina olivbröd, med krämig keso och salta oliver som fyllning. Enkelt och gott bjudbröd - eller lite lyxigare till vardag.

  • INGREDIENSER
  • Till två bröd
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 3 msk olivolja
  • ca 13 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 250 g keso per bröd
  • ca 250 g inlagda oliver per bröd

Det här brödet gjorde och gör min mamma Ulla när det ska vara lite extra festligt. Den vanliga bröddegen kompletteras med fyllning av mild keso och salta oliver. Hela brödet rullas ihop likt en stor kanelbulle och jag tyckte alltid det var ett så fint bröd när jag var barn. Har också fått berättat för mig att grannarnas barn minns det här brödet från när vi var små. Fint med brödminnen!

Brödet blir bäst med en fast deg, den ska inte vara för lös. Det är svårt att säga exakta mängden mjöl eftersom det kan variera lite utifrån mjölsort etc. Det är lättast att göra degen i maskin, men går också att knåda knåda in mjölet omsorgsfullt för hand. Tänk på att inte jäsa det färdiga brödet för länge, det är risk att det jäser ut för mycket och blir platt och degigt. Om det är mycket varmt där du bakar kan du behöva justera jästiden till kortare så det inte jäser för mycket. Motsatsen om det är kallt eller om du använder kall degvätska.

 

GÖR SÅ HÄR
Lös upp jäst i fingervarmt vatten. Häll i oljan.
Blanda in mjöl tills degen är fast och med lätthet formar en deg som håller ihop. Avsluta med att tillsätta salt.
Låt degen jäsa i 45 minuter i degbunken under en bakduk.

Vält ut degen på ett bakbord och dela i två delar.
Forma den ena bröddegen till en rund bulle och kavla den till en stor platta, knappt en centimeter tjock.
Bred ut keso på degen och toppa med oliver utan vätska.
Rulla ihop degen till en korv och forma denna till en snäcka.
Lyft försiktigt över till en plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 200 grader.
Jäs det första brödet i 20 minuter.
Gör ett likadant bröd eller baka ut den andra degen på annat vis.
Grädda brödet i cirka 30-35 minuter.

Brödet är ett fint bjudbröd, men också väldigt gott till en vanlig lunch, middag och frukost. Men baka det inte för ofta så det mister sin charmiga glans!

Mat och bild: Sara Bäckmo