07. januari 2019

Ugnsbakade tomater

Jag bakar ofta och gärna mina tomater i ugn. Det är helt makalöst enkelt oavsett om skörden kommer från växthuset eller frysen.

Läckra tomater i en ugnsfast form.
Ingredienser
  • små tomater, färska eller frysta
  • vitlöksklyftor
  • chili, valfritt
  • olivolja
  • salt
  • (örtkryddor)

Ugnsbakade tomater är en mycket enkel rätt att göra eftersom den i princip sköter sig själv i ugnen. För en odlare är tomaterna underbara eftersom det är så praktiskt att kunna ta tomaterna direkt ur frysen och baka i ugnen. Om du använder frysta tomater är det dock bra att tänka på att det blir mycket vätska vid tillagningen, så använd ett fat med kanter.

Det är gott att variera smaken genom olika kryddor. Rosmarin, salvia, oregano och basilika passar allihop till och kan med fördel läggas bland tomaterna då de bakat några minuter i ugnen.

Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Lägg små tomater på ett ugnsfastfat och ringla över olivolja.
Salta och strö över lite chili om du vill ha hetta i tomaterna.
Klyfta en vitlök. Skär bort toppen och botten på önskat antal vitlöksklyftor men skala ej. Lägg klyftorna bland tomaterna.
Baka tomaterna i ugnen tills de fått färg och blivit lite mosiga, cirka 20-30 minuter beroende på tomaternas storlek.
Strö över eventuella kryddor när tomaterna varit inne ca halva tiden.

Servera som ett underbart gott tillbehör till kött, fisk, fågel och vegetariska rätter.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Läckra tomater i en ugnsfast form.

3 svar till “Ugnsbakade tomater”

  1. Tore Sernbo skriver:

    Värme i vinterkylan! Plus! Lättlagat!

  2. Annika skriver:

    Så härligt sätt att använda alla mina frusna tomater på!

  3. RolandW skriver:

    Inte har jag tänkt på att djupfrysa tomater. Så kan ju egna skördarna också räddas. Och sedan ugnsbakas eller kokas till sås.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *