Torkade tomater i olivolja med örter
Torkade tomater är goda att marinera i olja. Gott på smörgås, i sallad, på pizza och som ingrediens i och på all möjlig mat. Så här gör du.

- INGREDIENSER
- torkad tomat (från ugnen eller mattork)
- olivolja
- örter (basilika, rosmarin, timjan, salva etc)
- skalade vitlöksklyftor, cirka 2 per burk
- salt
- övriga kryddor
Om du odlar hemma kan du ta hand om tomater på flera olika sätt. Ett är att torka dem i torkapparat, för att kunna lagra tomaterna utan att de tar stor plats. Torkade tomater kan användas till exempel genom att läggas i olja. Det blir ett mycket gott tillbehör.
Tomater i olja kan varieras i smaksättning helt efter eget tycke och smak. Här visar jag två varianter.
Se soltorkade tomater som ett tillbehör du gör för att äta direkt. Detta är inte ett sätt att lagra tomater. Se mer nedan.
GÖR SÅ HÄR
Lägg torkade tomaterna i en skål. Ta bara den mängd du tror ni äter upp inom 1-2 veckor. Om tomaterna är mycket torra kan de blötläggas i lite vatten i några timmar först.
Tillsätt skalade vitlöksklyftor och färska eller torkade örter, samt salt.
Häll på olivolja och blanda runt.
Häll upp på fat eller burk och tillsätt mer olivolja så att det täcker tomater och örter. Förvara i kylskåp, gärna 1-2 dagar innan du ska äta. Då hinner tomaterna ta smak av olja och örter.
Med de röda tomaterna har jag marinerat kvistar av rosmarin, skalad vitlök samt en torkad chilifrukt.
Med de gula tomaterna har jag marinerat ganska mycket färsk basilika.
Tänk på att grönsaker som läggs i olja ska konsumeras inom 1-2 veckor. Gör endast en liten sats och då så mycket som du äter inom kort tid. I olja finns risk att skadliga bakterier av Clostridium botulinum växer till sig om grönsakerna ligger i oljan länge. Det kan orsaka förgiftning, det kallas botulism. Det är mycket sällsynt, men mycket skadligt. Var därför noga med att göra en liten batch och ät upp den i tid. Förvara alltid inläggningar i olja i kylskåp.
Om du har slattar kvar som inte ätits upp kan du hälla av oljan (använd den i matlagning) och koka tomaterna mjuka i lite vatten. Vid upphettning förstörs de farliga bakterierna (över 100 grader i till exempel 20 minuter). Tomaterna kan användas till pesto, röror eller som ingredienser i mat du önskar.
Läs mer om botulism på Livsmedelsverket.
Recept & foto: Sara Bäckmo


